search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 10:55
MENU CLOSE

Σαν σήμερα η μεγαλειώδης νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1985 – Οι συγκεντρώσεις που έγραψαν ιστορία (Video/Photos)

03.06.2021 11:38
andreas papandre;ou new

Σαν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου σχημάτιζε την δεύτερη του κυβέρνηση μετά τη μεγαλειώδη νίκη που είχε πετύχει στις βουλευτικές εκλογές του – μακρινού – 1985.  

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα εκείνης της εποχής, κέρδισε ξανά τις εκλογές, και με ποσοστό 45,82% εξασφάλισε 161 έδρες, συνεχίζοντας έτσι να κυβερνά (από το 1981).

Η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,85% εξασφάλισε 126 έδρες. Αύξησε μεν ποσοστά και έδρες αλλά παρέμεινε στην δεύτερη θέση.  

Από τον Σεπτέμβριο του 1984, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε διαδεχθεί τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν σε κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης, με το φαινόμενο των «πράσινων και γαλάζιων καφενείων» να βρίσκεται στην κορύφωσή του.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου στήριξε την εκλογική επικράτησή του στην απομάκρυνση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η εκλογή του αρεοπαγίτη Χρήστου Σαρτζετάκη (γνωστού από τη γενναία στάση του στην υπόθεση Λαμπράκη, όταν είχε διατάξει την προφυλάκιση ανώτατων αξιωματικών της Χωροφυλακής και παρακρατικών) στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα στόχευε στην συσπείρωση των αντιδεξιών και εν γένει αντικαραμανλικών ψηφοφόρων.

Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε επίσης και από «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη». Η εφημερίδα «Αυριανή» – η πλέον φανατική του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής – δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδό της, στις 10 Μαΐου, πΛαστή όπως αποδειχτηκε φωτογραφία του Μητσοτάκη αγκαλιά με Γερμανούς Ναζί, κατηγορώντας τον ευθέως ως δωσίλογο, ενώ στον αντίποδα ο Ελεύθερος Τύπος δημοσίευσε συνεντεύξεις της Χριστίνας Ρασσιά, Ελληνοαμερικανίδας ψυχιάτρου και πρώτης συζύγου του Ανδρέα Παπανδρέου, που κατηγουορύσε για διάφορα τον πρώην άντρα της.

Οι συγκεντρώσεις των κομμάτων στις εκλογές του 1985 ήταν κατά γενική ομολογία εντυπωσιακές σε όγκο, παλμό και «σκηνοθεσία».

Ειδικά οι συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου σε Θεσσαλονίκη (25 Μαΐου) και Αθήνα (31 Μαΐου) θεωρούνται οι μεγαλύτερες της Μεταπολίτευσης.

Η συγκέντρωση της Αθήνας θεωρείται μέχρι σήμερα ανεπανάληπτη με κόσμο που ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο – νούμερο απίστευτο για τη σημερινή εποχή.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ έχει στήσει όλη την καμπάνια πάνω σ’ ένα κοριτσάκι. Είναι η «Αλλαγούλα», η οποία πρωταγωνιστεί στις προεκλογικές αφίσες της κυβέρνησης και συμβολίζει τη διαφορετικότητα του Κινήματος εν συγκρίσει με το βασικό του αντίπαλο, ο οποίος (κατηγορείται ότι) θέλει να φέρει ξανά στο προσκήνιο «το παλιό».

Στο τέλος της ομιλίας του Ανδρέα, το κοριτσάκι ανεβαίνει στην σκηνή, ο πρωθυπουργός την παίρνει αγκαλιά και, αποθεώνονται.

Όταν, αρκετές ώρες αργότερα, τα φώτα σβήσουν και το πλήθος διαλυθεί όχι-και-τόσο-ησύχως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ποιος θα είναι ο νικητής της Κυριακής.

Eιδήσεις τώρα

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ για Περιβάλλον και Κλίμα – Θα ανοίξει με ομιλία Τσίπρα

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικός συναγερμός και αντι-Ν.Δ. μέτωπο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 10:55