search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:33
MENU CLOSE

Στις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη

11.05.2022 19:02
cavusoglu_new

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση θα επικεντρωθεί στα σημεία που δημιουργούν προστριβές αλλά και στην ενδυνάμωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο. Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι ενδεχομένως να οργανωθεί νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Η προτεινόμενη πώληση οπλικών συστημάτων, η οποία εστάλη στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό, ως έναν τρόπο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να αποκτήσει εξελιγμένα όπλα.

Μπλίνκεν: Γρήγορα οι πωλήσεις όπλων στη Τουρκία για να μην στραφεί στη Ρωσία

Οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων στους στρατηγικής σημασίας εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Τουρκία και η Ινδία θα πρέπει να επιταχυνθούν και να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια ακρόασης σε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής.

Δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο Άντονι Μπλίνκεν ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση «για την αποτελεσματική συνεργασία με συμμάχους όπως η Τουρκία και η Ινδία», απάντησε ότι οι διαδικασίες για την πώληση όπλων πρέπει να επιταχυνθούν τόσο στο επίπεδο της εκτελεστικής, όσο και της νομοθετικής εξουσίας.

«Νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να βελτιωθούμε στις πωλήσεις, ιδιαιτέρως ως προς την ταχύτητα με την οποία μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα. Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από εμάς στο σκέλος που αφορά την εκτελεστική εξουσία. Αλλά εξαρτάται και από το Κογκρέσο», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Ανατολού.

«Ένας αριθμός χωρών επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, μεταξύ αυτών κράτη που είχαν για μεγάλο διάστημα αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. Αν εμείς μπορέσουμε να βρεθούμε στη θέση του εταίρου με αυτές τις χώρες νομίζω ότι αυτό το χρειαζόμαστε και πρέπει να ενεργήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν, επισημαίνοντας με νόημα: «Φυσικά αν δεν κάνουμε κάτι, ξέρουμε ποιος θα το κάνει αντί για εμάς».

 Το πρακτορείο Ανατολού σημειώνει ότι οι δηλώσεις Μπλίνκεν έγιναν την ώρα που γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας για την πώληση 40 μαχητικών F-16 και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών που διαθέτει σήμερα η Τουρκία. Το τουρκικό αίτημα υποβλήθηκε τον Οκτώβριο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στις 8 Απριλίου ότι οι συνομιλίες «εξελίσσονται θετικά».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και ενισχύει την ενότητα του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Eurovision 2022: Σεξουαλική παρενόχληση από χορευτές τραγουδιστή καταγγέλλει εθελόντρια στο Τορίνο

ΗΠΑ: Έσκαψε το λάκκο της γυναίκας που στραγγάλισε και πέθανε από ανακοπή καρδιάς

Δολοφονία δημοσιογράφου στη Δυτική Όχθη: Καρέ καρέ σε βίντεο οι πρώτες δραματικές στιγμές μετά την εκτέλεση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:20