search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:19
MENU CLOSE

Δολοφονία δημοσιογράφου στη Δυτική Όχθη: Καρέ καρέ σε βίντεο οι πρώτες δραματικές στιγμές μετά την εκτέλεση

11.05.2022 16:21
dolofonia dimosiografou- 09-new

Βίντεο από τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν μετά την εκτέλεση της δημοσιογράφου του Σιρίν Αμπού Άκλεχ διακινείται μέσω των social media.

Σε αυτό ακούγονται διαρκείς πυροβολισμοί, ενώ λίγο αργότερα, το πλάνο στρέφεται στο σημείο που έχει πέσει νεκρή στο οδόστρωμα η Ιορδανή δημοσιογράφος με μια συνάδελφό της να έχει σκύψει δίπλα της και να φωνάζει απελπισμένα για βοήθεια.

Για εν ψυχρώ εκτέλεση της ανταποκρίτριας στα παλαιστινιακά εδάφη από ισραηλινές δυνάμεις την ώρα που κάλυπτε συγκρούσεις στη Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη,  έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

«Σε αυτό που πρόκειται ξεκάθαρα για φόνο, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δολοφόνησαν εν ψυχρώ την ανταποκρίτρια του Al Jazeera στην Παλαιστίνη, τη Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία έγινε στόχος πραγματικών σφαιρών νωρίς σήμερα το πρωί», επεσήμανε το τηλεοπτικό δίκτυο σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, η Λολουάχ αλ Χάτερ, τόνισε ότι η δημοσιογράφος του Al Jazeera σκοτώθηκε «με μια σφαίρα στο πρόσωπο».

«Η ισραηλινή κατοχή σκότωσε μία δημοσιογράφο του Al Jazeera, τη Σιρίν Αμπού Άκλεχ, ρίχνοντάς της μια σφαίρα στο πρόσωπο την ώρα που φορούσε γιλέκο με τη λέξη “press” και κράνος. Κάλυπτε την επίθεση στον καταυλισμό προσφύγων στη Τζενίν. Αυτή η τρομοκρατία του ισραηλινού κράτους πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, η άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ», τόνισε η αλ Χάτερ στο Twitter.




«Αυτό που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ότι το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατό της. Η Shireen Abu Akleh, η οποία κάλυπτε τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Τζενίν, συγκεκριμένα μια ισραηλινή επιδρομή σε μια πόλη στα βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθηςχτυπήθηκε από μια σφαίρα στο κεφάλι», είπε η Νίντα Ιμπραήμ, απεσταλμένη του καναλιού μιλώντας από την παλαιστινιακή πόλη της Ραμάλα.

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό είναι ένα σοκ για τους δημοσιογράφους που συνεργάζονται μαζί της».

Η Ιμπραήμ, μιλώντας με δάκρυα στα μάτια, είπε ότι ο Abu Akleh ήταν μια «πολύ σεβαστή δημοσιογράφος» που εργαζόταν στο Al Jazeera από την αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα το 2000.

Στη διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων τραυματίστηκε ένας ακόμη δημοσιογράφος, ο Άλι αλ Σαμούντι, ο οποίος κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον των δημοσιογράφων.

«Βρισκόμασταν στον δρόμο για να καλύψουμε την επιχείρηση του στρατού όταν άνοιξαν πυρ εναντίον μας (…) Με χτύπησε μια σφαίρα. Η δεύτερη σφαίρα χτύπησε τη Σιρίν», διηγήθηκε αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ιρσαηλινοί: Παλαιστινιακά πυρά ευθύνονται για τον θάνατο της δημοσιογράφου


 Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ εκτίμησε ότι η δημοσιογράφος «πιθανόν» σκοτώθηκε από τα πυρά Παλαιστινίων. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, φαίνεται πιθανό ένοπλοι Παλαιστίνιοι, που εκείνη την ώρα είχαν ανοίξει πυρ αδιακρίτως, να ευθύνονται για τον άτυχο θάνατο της δημοσιογράφου». Παράλληλα οι ισραηλινές αρχές πρότειναν στους Παλαιστίνιους να διεξαγάγουν «από κοινού νεκροψία- νεκροτομή» για «τον θλιβερό θάνατο της δημοσιογράφου», όπως δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Ο ισραηλινός στρατός επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι τις τελευταίες ώρες διεξήγαγε επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης προκειμένου «να συλλάβει άτομα που είναι ύποπτα για τρομοκρατία». «Στη διάρκεια αυτών των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν δεκάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ και έριξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, απειλώντας τη ζωή τους. Οι στρατιώτες απάντησαν. Άνθρωποι επλήγησαν», σημείωσε ο στρατός. «Ο στρατός διεξάγει έρευνα για τα περιστατικά αυτά και εξετάζει το ενδεχόμενο δημοσιογράφοι να επλήγησαν από ένοπλους Παλαιστίνιους», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση ευθύνεται πλήρως» για τον θάνατο της Σιρίν Αμπού Άκλεχ.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Χωρίς μάσκες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από 16 Μαΐου, με σύσταση ECDC και EASA

Ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16

ΕΕ: Αδιέξοδο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Μειωμένες οι παραδόσεις αερίου μέσω Ουκρανίας (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:18