search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:55
MENU CLOSE

Τσίπρας από τη Βουλή: «Μετατρέπετε τη χώρα από σύμμαχο σε δορυφόρο» (video)

12.05.2022 14:52
tsipras_new

Στις άνευ όρων παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ μέσω της Ελληνοαμερικνικής Συμφωνίας για τις βάσεις αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, επικεντρώνοντας στο θέμα της συζήτησης, καθώς όπως είπε το θέμα είναι σημαντικό και για τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής θα δοθούν άλλες ευκαιρίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους όπως είπε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίζει τη συμφωνία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει την ευκαιρία της στάσης της αντιπολίτευσης και να αναστείλει την ψήφισή της για να μην πάει στις ΗΠΑ με «άδεια χέρια» και να μπορεί να διαπραγματευτεί τη μη παραχώρηση F-16 στην Τουρκία.

Προηγουμένως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την συνολική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση λέγοντας ότι μετατρέπει τη χώρα από Σύμμαχο σε δορυφόρο των ΗΠΑ την ώρα που η Τουρκία αναβαθμίζει το ρόλο της διεθνώς και πετυχαίνει την εύνοια των ΗΠΑ παρά τη στάση της στο Ουκρανικό και ειδικά παρά τη μη εφαρμογή κυρώσεων προς την Ρωσία. Επικέντρωσε μεταξύ άλλων στην πρόβλεψη για επ’ αόριστον ισχύ της Συμφωνίας, τονίζοντας ότι όταν γίνει η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αξιοποιήσει την Παρ. 1 Άρθρου 7 για τροποποίησή της. Άσκησε κριτική ότι αφαιρεί από επόμενες κυβερνήσεις κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάτι τέτοιο δεν το έχει κάνει ποτέ άλλοτε Έλληνας πρωθυπουργός. Παρέπεμψε μάλιστα, προς σύγκριση, στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη λέγοντας πως όταν είχε καταρρεύσει η Σοβιετική Ένωση και μόνη υπερδύναμη ήταν οι ΗΠΑ αντιστάθηκε στις πιέσεις και συμφώνησε 8ετή ανανέωση με ετήσιες ανανεώσεις στη συνέχεια για την βάση της Σούδας έναντι της 12ετίας που ζητούσαν οι αμερικανοί. Αναφέρθηκε και στην βάση της Αλεξανδρούπολης και στην παραχώρηση των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων στην πρώτη γραμμή του πολέμου με την Ουκρανία, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός αφαιρεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική από την περιοχή. Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι μετατρέπει τη χώρα σε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» και μάλιστα όπως είπε «αφύλακτο φυλάκιο» καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις προστασίας έναντι της τουρκικής απειλής.

Πιο αναλυτικά, ορισμένα αποσπάσματα

Για την στρατηγική παραχωρήσεων της κυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με τον ρόλο πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας, και περαιτέρω, ότι εγκαταλείπει «τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα τόσο εντός του ΝΑΤΟ, όσο και σε σχέση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς» και μας λέει ξανά και ξανά ότι «κύρια προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να αποτελεί στρατιωτική δύναμη πρώτης γραμμής της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» και είναι «ένας πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος που παραχωρεί εκ των προτέρων τις αμυντικές της δυνατότητες προς όφελος των συλλογικών αμυντικών συμφερόντων του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ» προκειμένου να λάβει στο απροσδιόριστο μέλλον κάποια στήριξη των Συμμάχων της έναντι της Τουρκίας.

Για την αναποτελεσματικότητα της στρατηγικής αυτής:

Τα αποτελέσματα του νέου δόγματος που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, είπε, τα είδαμε το καλοκαίρι του 2020, με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και την αναβάθμιση του ρόλου της σήμερα. Το 2020 σημείωσε μετά την πρώτη αναθεώρηση της Συμφωνίας, τη συνάντηση Μητσοτάκη – Πομπέο και την ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ που ανέφερε ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, ακολούθησε η πιο επιθετική χρονιά της Τουρκίας με την παραβίαση κυριαρχικών στη Ρόδο, το Καστελλόριζο και την Κρήτη από το Oruc Reis.

Για τη σημερινή αναθεώρηση της Συμφωνίας

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις όταν μιλάει για 5ετή ανανέωση και παρέπεμψε σε δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ που είπε ενώπιον του έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια ότι «αυτή η ανανέωση θα επιτρέψει στη συμφωνία να παραμείνει εν ισχύ επ’ αόριστον». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αφού

·        απεμπόλησε «ένα εξαιρετικά σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας»

·        προχώρησε στην εκ των προτέρων παραχώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Αλεξανδρούπολη «προκειμένου να ενσωματωθούν στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών στρατιωτικών σχεδιασμών στο πλαίσιο της πιο επικίνδυνης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, των τελευταίων δεκαετιών».

Προχωρά στην ψήφιση της συμφωνίας ικανοποιώντας τα αμερικανικά αιτήματα στο 100% και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα καθώς η αμερικανική πλευρά απέρριψε όλα τα ελληνικά αιτήματα.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από τη Βουλή: Πολλαπλά επωφελής η συμφωνία με ΗΠΑ – «Πέταξε το γάντι» στον ΣΥΡΙΖΑ (video)

Ο Δένδιας επιβεβαίωσε την πρόταση Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16 – «Είμαστε ξεκάθαρα αρνητικοί» (video)

Τζορτζ Τσούνης: Στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:52