search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:32
MENU CLOSE

Γαλλία: Χαμός στο μουσείο του Λούβρου – Μεταμφιεσμένος άνδρας πέταξε τούρτα στη «Μόνα Λίζα» (Videos)

30.05.2022 11:50
loyvro-epithesi-new

Τούρτα στο πιο διάσημο έκθεμα του Λούβρου πέταξε νεαρός άνδρας από τη Γαλλία ο οποίος μεταμφιέστηκε πρώτα, ώστε να μην κινήσει τις υποψίες.

Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι σαν γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο με σκοπό με πετάξει τούρτα στον διάσημο πίνακα της Μόνα Λίζα ο οποίος στις εικόνες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, απεικονίζεται «λερωμένος» με λευκή κρέμα ή σαντιγί.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο πίνακας δεν υπέστη κάποια ζημιά, καθως το μόνο που λερώθηκε ήταν το γυαλί που προστατεύει το ανεκτίμητο έργο τέχνης που φιλοτέχνησε ο Λεονάρντο Να Βίντσι την περίοδο 1503-1519.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Marca, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης μπήκε στην αίθουσα όπου εκτίθεται το αριστούργημα του Ντα Βίντσι με αναπηρικό αμαξίδιο, φορώντας περούκα. Ξαφνικά, αφού σηκώθηκε όρθιος, πλησίασε τη «Τζιοκόντα» και πέταξε το γλυκό.

Όπως επισημαίνει το ισπανικό site, το προσωπικό ασφαλείας του μουσείου έτρεξε αμέσως προς το μέρος του, απομακρύνοντας τον, τη στιγμή που ο κόσμος γύρω του συνέχιζε να φωτογραφίζει και να τραβά βίντεο από το απρόσμενο περιστατικό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις σχετικές αναρτήσεις στα social media, η συγκεκριμένη ενέργεια του δράστη είχε πιθανώς «ακτιβιστικά κίνητρα», καθώς -με βάση όσα είπε κατά την «επίθεση»- φαίνεται ότι ήθελε να διαμαρτυρηθεί για την καταστροφή του πλανήτη. 

Πόσες φορές η «Τζιοκόντα» δέχθηκε επίθεση

Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που το αριστούργημα του Ντα Βίντσι δέχεται επίθεση. Στις 30 Δεκεμβρίου του 1956 ένας Βολιβιανός φοιτητής είχε πετάξει μια πέτρα στον πίνακα με τόση δύναμη, που έσπασε τη γυάλινη προθήκη και «χάλασε» λίγο από το χρώμα κοντά στον αριστερό αγκώνα. Από τότε τοποθετήθηκε αλεξίσφαιρο τζάμι με σκοπό να προστατεύει την «Τζιοκόντα».

Στις 21 Απριλίου του 1974, ωστόσο, και ενώ ο πίνακας βρισκόνταν στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο για μια έκθεση, μια γυναίκα είχε ψεκάσει κόκκινο σπρέι διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ στο μουσείο.

Ακόμα μια φορά που ο πίνακας δέχτηκε επίθεση ήταν στις 2 Αυγούστου του 2009, όταν μια Ρωσίδα που της είχαν αρνηθεί τη γαλλική υπηκοότητα ξέσπασε τα νεύρα της πετώντας μια κεραμική κούπα στο τζάμι του πίνακα, χωρίς ωστόσο να του προκαλέσει την παραμικρή ζημιά…

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν ως Μωάμεθ ο Πορθητής και οι ανησυχίες της Τουρκίας (Video)

Νεπάλ: Βρέθηκαν 14 πτώματα στο αεροσκάφος της Tara Air που συνετρίβη σε βουνό (photos/video)

Ο Ερντογάν ως Μωάμεθ ο Πορθητής και οι ανησυχίες της Τουρκίας (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:32