search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:38
MENU CLOSE

Ο Ερντογάν ως Μωάμεθ ο Πορθητής και οι ανησυχίες της Τουρκίας (Video)

30.05.2022 10:58
erdogan_new

Την δόξα του Μωάμεθ του Πορθητή έχει ζηλέψει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την συμπλήρωση 569 χρόνων από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, διακήρυξε ότι «όπως οι πρόγονοί μας έθαψαν το Βυζάντιο, έτσι κι εμείς θα βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς».

Η ρητορική Ερντογάν είναι απολύτως συμβατή με τις πολιτικές επιλογές του μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» και δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, αντιθέτως είναι πλέον σαφές ότι θα υπάρχει κλιμάκωση όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2023.

Στην Τουρκία διοργανώθηκαν χθες διάφορες εκδηλώσεις για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ελλάδας λέγοντας ότι «οι σημερινοί Βυζαντινοί στήνουν ίντριγκες εναντίον μας», το υπουργείο Πολιτισμού έκανε ένα πολυδάπανο σόου στην Αγιά Σοφιά, όπου προβλήθηκαν σκηνές από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, με τον Μωάμεθ τον Πορθητή να προελαύνει έφιππος, ανάλογο σόου με φώτα στήθηκε στον Πύργο του Γαλατά.

Επιθετική ρητορική και τουρκικές ανησυχίες

Η Τουρκία δείχνει να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην αίσθηση ότι η νέα γεωστρατηγική στην περιοχή την καθιστά αδιαμφισβήτητη περιφερειακή δύναμη και στον φόβο ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ δημιουργεί κλοιό γύρω από την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστική η ανάλυση που φιλοξενεί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, που γράφει ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις οικοδομήθηκαν πάνω στο τρίπτυχο «όπλα, χρήματα και στενές στρατιωτικές σχέσεις», με την Ουάσινγκτον να εξασφαλίζει περισσότερες βάσεις στην Ελλάδα και να ολοκληρώνει συμφωνία για την πώληση τελευταίας τεχνολογίας οπλικών συστημάτων, κάτι που αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο Χασάν Κόνι, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι «η άνοδος της Τουρκίας ως μίας αυτόνομης περιφερειακής δύναμης είναι ο κύριος λόγος που εντείνεται η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ».

«Το τουρκικό δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και οι αυξανόμενες δυνατότητες του τουρκικού ναυτικού και ο αποφασιστικός ρόλος της χώρας στις συγκρούσεις στη Λιβύη και το Καραμπάχ έχουν μία προφανή επίπτωση στις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ελλάδα», υποστήριξε ο καθηγητής Χασάν Κόνικ. Εξηγώντας ότι το κατεστημένο στην Αμερική αντιλαμβάνεται ότι η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή αλλάζει προς όφελος της Τουρκίας και χρειάζεται «να ελεγχθεί με την ενίσχυση της Ελλάδας».

Το CNN turk φιλοξένησε τον στρατιωτικό αναλυτή Τζοσκούν Μπασμπούγ, ο οποίος καλλιεργώντας κλίμα θυματοποίησης της Τουρκίας από τα παρασκήνια του ΝΑΤΟ και δείχνοντας χάρτες της Ελλάδας όπου υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ισχυρίστηκε ότι στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την Ελλάδα σε μία προσπάθεια «να πολιορκήσουν την Τουρκία».

Ο Τούρκος αναλυτής έκανε κι άλλο ένα βήμα, κατηγορώντας την Ελλάδα για στρατιωτικοποίηση της Ρόδου, της Σάμου, της Χίου και της Λέσβου, όπου –όπως ισχυρίστηκε- «οι συνθήκες προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ούτε οχυρωματικά έργα».

Διαβάστε επίσης:

83χρονος ιερέας παραιτείται, πετάει τα άμφια και γίνεται πορνοστάρ (Video)

Eurovision – Ουκρανία: Οι νικητές πούλησαν το βραβείο τους για να αγοράσουν πολεμικά drones (Video)

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο σύζυγος της Νάνσι Πελόζι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:34