search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 05:09
MENU CLOSE

Τι θα πει ο Τσίπρας στο πρώτο τετ α τετ με Τσούνη

14.06.2022 10:30
tsipras_new

Με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης. Η συνάντηση θα γίνει στις 15:30 στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Βουλή.

Όσον αφορά το φλέγον και επείγον ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τοποθετηθεί καταρχάς επί των εξελίξεων με αφορμή την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – οι αιτήσεις ένταξης των δύο χωρών θα επισημοποιηθούν στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 30 Ιουνίου – και την «ανταλλαγή» δηλώσεων αξιωματούχων της Συμμαχίας και εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναμένεται να μεταφέρει στον νέο πρέσβη τη θέση ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην βορειοατλαντική συμμαχία είναι θεμιτή, δεν μπορεί να γίνει όμως με τρόπο «βλαπτικό» για τα ελληνικά συμφέροντα.

Κοινώς ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει όσα έχει πει πρόσφατα (3.6.2022) και στην φινλανδική πλευρά στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της Βουλής της Φινλανδίας και τον επικεφαλής της ΚΟ της «Αριστερής Συμμαχίας», αλλά και στην συνάντηση που είχε με την Φινλανδή πρωθυπουργό στα τέλη Απριλίου: ότι δηλαδή για να υποστηριχθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να μην οδηγεί σε παραβίαση των αρχών της Φινλανδίας όσον αφορά την τήρηση του κράτους δικαίου και τη διατήρηση του εμπάργκο όπλων σε χώρες που διενεργούν επιθετικές επιχειρήσεις, όπως η Τουρκία (προφανώς αυτό αφορά και τις δύο προς ένταξη χώρες). Κυρίως, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε παζάρια του ΝΑΤΟ για πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία δεδομένων των επιθετικών ενεργειών της στο Αιγαίο. 

Κατά τα λοιπά αναμένεται να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και της αναβάθμισης εν γένει των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εξηγώντας ωστόσο τους λόγους για τους οποίους δεν στήριξε τη συμφωνία που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ότι δηλαδή κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η επ’ αόριστον διάρκεια την οποία συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή δεν είναι αμοιβαία επωφελής και στερεί τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης από τη χώρα και τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

Τα παραπάνω άλλωστε τα είχε μεταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας και στην πρόσφατη «αποχαιρετιστήρια» συνάντηση τον περασμένο Φεβρουάριο με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Διαβάστε επίσης:

Ίσες αποστάσεις από Στόλτενμπεργκ: Είχαμε «ατυχήματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με μετριοπάθεια

Το καλό και το κακό σενάριο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων – Τι αναμένεται να γίνει στην σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σήμερα η πρώτη συνάντηση Τσίπρα με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32