search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:35
MENU CLOSE

Το καλό και το κακό σενάριο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων – Τι αναμένεται να γίνει στην σύνοδο του ΝΑΤΟ

14.06.2022 06:00
nato new

Με τo βλέμμα στραμμένο στο τέλος του μήνα (28-30 Ιουνίου) όπου στην Μαδρίτη θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ βρίσκεται η Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας –ΗΠΑ.

Εξελίξεις που δεν αποκλείεται να διαμορφώσουν ένα άλλο τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με δεδομένο ότι στην Μαδρίτη θα βρεθεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπαιντεν, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα κάνει τα πάντα έστω και για μια φωτογραφία μαζί του, καθώς, επιδίωξη του Ταγιπ Ερντογάν είναι να πουλήσει στο εσωτερικό της χώρας του ότι παραμένει ισχυρός παίκτης στην παγκόσμια σκακιέρα.

Μέχρι τότε, ωστόσο, ο χρόνος θα κυλάει βασανιστικά καθώς όλα δείχνουν ότι θα πιέζει όλο και περισσότερο την χώρα μας βάζοντας ανιστόρητα και αστήριχτα επιχειρήματα για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Οι πληροφορίες λένε ότι τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν εκπονήσει μια σειρά από σενάρια για την πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μέσα στον Ιούνιο.

Το σενάριο, ωστόσο, που δημιουργεί την μεγαλύτερη ανησυχία στην κυβέρνηση είναι αυτό που μιλά για την ενεργοποίηση από τον Ερντογάν του τουρκολιβυκού μνημονίου για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα φέρεται να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στην κρατική Εταιρεία Πετρελαίων για έρευνες ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη.

Μια τέτοια κίνηση προφανώς θα σήμαινε ότι η Τουρκική πλευρά έχει αποφασίσει να φτάσει τα πράγματα στα άκρα – καθώς θα μιλάμε για μεγαλύτερη πρόκληση και από αυτή του 2020.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές δεν αποκλείεται με τις κινήσεις του να επιχειρήσει να αμφισβητήσει βραχονησίδες, την κυριαρχία των οποίων η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά και συστηματικά.

Φυσικά υπάρχει και το πιο ήπιο σενάριο, το οποίο θέλει την Άγκυρα να κλιμακώνει μόνο την επιθετική της ρητορική, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να πιέσει την χώρα μας και με μαζικές μετακινήσεις μεταναστών.

Για άλλη μία φορά πάντως η στάση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Στόλντεμπεργκ προβλημάτισε την Αθήνα αφού και πάλι με δηλώσεις του «έκλεισε το μάτι» στην Άγκυρα. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ εξέφρασε την άποψη ότι κατανοεί τις τουρκικές ανησυχίες για την ένταξη στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φιλανδίας ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τουρκίας.

Από την κυβέρνηση δεν πέρασε απαρατήρητο ακόμα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αλλά και η Γαλλία, έστειλαν αντιπροσωπεία στην Τουρκική άσκηση στη Σμύρνη, ενώ γνώριζαν ότι το βασικό σενάριο προβλέπει στρατιωτική απόβαση και κατάληψη νησιού άλλης χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Την Τρίτη η πρώτη συνάντηση Τσίπρα με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης

Απάντηση της Αθήνας στην έκθεση για τους μετανάστες: «Δεν κάνουμε push backs»

Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα: Η Ελλάδα δημαγωγεί και «κλαίγεται» στη Διεθνή Κοινότητα – Άμεση απάντηση της Αθήνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:34