search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 18:59
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Όχι» σε υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

14.06.2022 19:55
tsipras- tsounis 54-new

Την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απέναντι στο ενδεχόμενο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με «εκπτώσεις» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας στον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης με τον οποίο είχε συνάντηση για πρώτη φορά το μεσημέρι.

Εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Στρατηγικό Διάλογο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, και σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρη καταδίκη των ΗΠΑ στις τουρκικές υπερπτήσεις, πάγωμα της πώλησης των f-16 στη γείτονα, καθώς και πίεση για να επιστρέψει στο τραπέζι του διπλωματικού διαλόγου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Κουμουνδούρου στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Τσίπρας «καλωσόρισε το νέο Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα και εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την ενέργεια».


Μένοντας στο πεδίο των διμερών σχέσεων «υπογράμμισε την ανάγκη οι στρατηγικές-αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτές δεσμεύσεις για την άμυνα της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του με την πρόσφατη επ´ αόριστον αναθεώρηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από τη μεριά των ΗΠΑ για τη στήριξη της χώρας έναντι των προκλητικών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από τη πλευρά της Τουρκίας».


Σε σχέση με την Ουκρανία διατύπωσε την έντονη αντίθεσή του με την αποστολή οπλισμού «και μάλιστα βαρέως οπλισμού που προέρχεται από κρίσιμες στρατιωτικά θέσεις στα νησιά και στη μεθόριο της χώρας».


Όσον αφορά την διεύρυνση της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ξεκαθάρισε ότι «σε περίπτωση που προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία,  υπάρξουν υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικής κυβέρνησης της χώρας, θα είναι αρνητική».


Τόνισε δε σύμφωνα πάντα με την σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «την ανάγκη οι ΗΠΑ να καταδικάσουν ευθέως τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο και να παγώσουν την πώληση των F16 στη γείτονα, καθώς δεν μπορεί οι ΗΠΑ να δίνουν αεροσκάφη στην Τουρκία προκειμένου να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά».

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη να πιεστεί η Τουρκία για να ανοίξει τους διαύλους με την Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και να επιστρέψουμε σε έναν διάλογο ύφεσης.

Διαβάστε επίσης:

Πώς περιγράφουν το επεισόδιο με τον Ακάρ οι Έλληνες βουλευτές

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Η Δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως στις υποθέσεις που κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα

ΛΑΡΚΟ: Την Τετάρτη το μεσημέρι η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 18:59