search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:23
MENU CLOSE

Μίνι κύκλος ταινιών τεκμηρίωσης με άξονα τον εντός Ελλάδας Πόντο στην ΕΡΤ1

17.06.2022 16:48
ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΕΡΤ1 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αεικίνητοι. Με δαιμόνια που πάντα τούς πήγαιναν «μπροστά». Με ιστορία ένδοξη από κάθε άποψη αλλά και σελίδες της, πολλές, αιματοβαμμένες, οι Πόντιοι, που «μετρούν» γενοκτονία και ξεριζωμό, αλλά «μετρούν» και ανάπτυξη και προκοπή, βρίσκονται στο επίκεντρο της ανθρωποκεντρικής πολυπρισματικής σειράς ντοκιμαντέρ «Οι θησαυροί του Πόντου», μικρού κύκλου- μόλις έξι επεισοδίων- της ΕΡΤ1 με την Ηρώ Σαΐα ξεναγό- και λόγω ποντιακής καταγωγής.

Η δημοφιλής ερμηνεύτρια, διαμεσολαβεί και προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο, στο παρελθόν και στο παρόν του Πόντου της Μικράς Ασίας αλλά και της εντός Ελλάδας, διατρέχοντας 3.000 χρόνια πολυκύμαντης ιστορίας, σε σκηνοθεσία Νίκου Ποττάκη.

Το οδοιπορικό, στο χώρο και το χρόνο, πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ποντίων, αλλά αν και σκόρπισαν διατήρησαν ιστορική ταυτότητα, «άνθισαν» εκ νέου και αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού.

«Πορτραίτο» στην ιδιοπροσωπία των Ποντίων

Μέσα από τις ταινίες τεκμηρίωσης του μινι κύκλου ντοκιμαντέρ «Οι θησαυροί του Πόντου», το πρώτο επεισόδιο του οποίου θα προβληθεί το Σάββατο (18/6) στις 18.15 (και ολοκληρώνεται στα τρία διαδοχικά Σαββατοκύριακα την ίδια ώρα) αναδεικνύονται τα στοιχεία εκείνα που μπόλιασαν την ψυχή των Ελλήνων του Πόντου με περίσσια ομορφιά και δύναμη και παράλληλα φιλοτεχνείται η ιδιοπροσωπία αυτού του ένδοξου λαού.

Η εκκίνηση της σειράς γίνεται με βιωματικό τρόπο από το χωριό Καλλιθέα Ελασσόνας, με έντονες παιδικές μνήμες της Ηρούς Σαΐα, αφήνει όμως τη γειτόνισσα της, Μάγδα, να ξεφυλλίσει το «άλμπουμ» της ζωής της και να μοιραστεί τον ψηφιακό δίαυλο επικοινωνίας που έχει μόνιμα ανοιχτό με τους απανταχού Έλληνες του Πόντου.

Ακρογωνιαίος λίθος του πρώτου ντοκιμαντέρ το προσκήνυμα στο θρησκευτικό φάρο του Ποντιακού ελληνισμού, στη μονή Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο κι από εκεί επιστροφή στα κοσμικά μέσα από μια δεισδυτική ματιά σε έκφανση της κοινωνικότητας των ανθρώπων του Πόντου συνδεδεμένη με τη φύση.

Η πολιτισμική κληρονομιά μέσα από τα κειμήλια του ποντιακού Ελληνισμού προβάλλεται στο επεισόδια της Κυριακής (19/6) με «κατάδυση» στα αρχεία της βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως στη Νάουσα αλλά και μέσα από μια συζήτηση με τον λόγιο Ηλία Τσέχο στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα.
Η Σαΐα εντωμεταξύ έχει «βγάλει» διαδρομή που περνά από τη «χώρα» της ποντιακής γαστριμαργίας, διασχίζοντας παράλληλα και την καθημερινότητα σε ένα παραδοσιακό σπίτι.

Η γυναίκα στην κοινωνία των Ποντίων

Με κοινωνιολογικό πρόσημο η τρίτη στάση του ταξιδιού στους θησαυρούς των Ποντίων, μέσα από μαρτυρίες και τεκμήρια παρουσιάζεται ο ρόλος της γυναίκας στις κοινωνίες των Ελλήνων του Πόντου και το παρελθόν «ενώνεται» με το παρόν χάρη σε δύο Πόντιες, την Κική και τη Μαίτη οι οποίες με φόντο μια παραδοσιακή φάρμα αναπτύσσουν τα οφέλη της ποντιακής διατροφής.

Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει αναφορά στο εμβληματικό όργανο της μουσικής κουλτούρας των Ποντίων, τη λύρα, αλλά και στα σύγχρονα επιτεύγματα του στις επιστήμες, όλα μαζί «παντρεμένα» με παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα για τα οποία μιλούν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ρομποτικής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο διδάκτορας ηλεκτρονικός και ηλεκτρολόγος-μηχανικός το πανεπιστήμιο Στάλφορντ της Αγγλίας και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με γνωστικό αντικείμενο τα Ψηφιακά και Μικροϋπολογιστικά Συστήματα, Δημήτρης Πογαρίδης, η σεφ με ειδίκευση στην εκσυγχρονισμένη ποντιακή κουζίνα και ιδιοκτήτρια της φάρμας «Ραγιάν» Αφροδίτη Γεωργιάδη, ο κατασκευαστής λύρας Νίκος Παναγιωτίδης και οι μουσικοί Τάκης Σεβαστόπουλος και Νίκος Καλπατσινίδης.

Ένα επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε σημαίνοντες τόπους λατρείας των ποντιακού ελληνισμού, πέραν της Παναγίας Σουμελά, και η ερμηνεύτρια στο επεισόδιο, που δεν είναι μονοσήμαντο, συστήνει τη μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στα Σίψα και προσκαλεί σε ένα μουχαπέτ- παραδοσιακό γλέντι- στα Κομηνά Ξάνθης με στάση στο Νέστο με αφορμή ένα από τα πιο σύγχρονα μνημεία που δημιουργήθηκαν για τον ξεριζωμό των Ποντίων.

Ο κύκλος των ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με τη θεματική στον πολιτισμό του Ελλήνων του Πόντου που προσφέρει μια οπτική 360 μοιρών καταγράφοντας αναφορές πανεπιστημιακών για τη γλώσσα, τους χορούς, έθιμα και φθάνει ως τη σημερινή εποχή μέσα από ένα σύγχρονο ποντιακό σνακ και την κιβωτό πολιτισμού τους, το Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού που ετοιμάζεται στο Ελληνικό.

Διαβάστε επίσης:

Eurovision 2023: Δεν θα γίνει στην Ουκρανία – Ποια θα είναι η πιθανή χώρα διεξαγωγής

Σασμός – spoiler: Το μέλλον του «Άγγελου»- Η ανάρτηση του Θανάση Πατριαρχέα

Στο ελεύθερης λήψης κανάλι του ομίλου ANT1 το «φιλέτο» του Μουντιάλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09