search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:27
MENU CLOSE

O «άρχοντας της ποντιακής λύρας» που για 60 χρόνια ταξιδεύει τον Πόντο σε όλο τον κόσμο (Photos)

17.11.2021 10:48
lira new

«Η λύρα είναι όλη μου η ζωή. Κάθε μία που έχω κατασκευάσει είναι σαν ένα παιδί μου. Τις χαϊδεύω, τους μιλάω.  Είναι όλη μου η ζωή», λέει ο 82χρονος κατασκευαστής μουσικών οργάνων Ηλίας Παπαδόπουλος.    

Έχει αφιερώσει τη ζωή του στον «κεμετζέ», την ποντιακή λύρα. Εδώ και εξήντα χρόνια, στα χέρια του, το ξύλο της τριανταφυλλιάς, της άγριας κορομηλιάς και του ευρωπαϊκού μέλιου, αποκτάει φωνή ή καλύτερα «ποντιακή λαλιά».

«Ήμουν επιπλοποιός και συνέχεια μού ζητούσαν να επιδιορθώσω τις ποντιακές λύρες τους οι μουσικοί. Έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω πριν από 60 χρόνια να κατασκευάζω τις δικές μου λύρες».

Έπεσε θύμα κλοπής

Ο οποίος έπεσε θύμα κλοπής από 42χρονο, ο οποίος, αφού πρώτα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, στη συνέχεια άρπαξε τρεις ποντιακές λύρες κι ένα δοξάρι, συνολικής αξίας 1600 ευρώ.

«Έμπαινε στο σπίτι μου, τού μάθαινα να παίζει κεμετζέ κι αυτός μού έκλεψε τις καλύτερες ποντιακές λύρες που είχα. Η σύζυγος καθάριζε στην αυλή, εγώ κοιμόμουν κι αυτός είδε την πόρτα ανοιχτή, μπήκε μέσα και μας έκλεψε», περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 82χρονος, με τη σύζυγό του Κατερίνα να περιγράφει την αγωνία που βίωσαν.

«Φοβήθηκα πως θα πάθει κάτι, όταν κατάλαβε ότι τού έκλεψαν τις λύρες. Στεναχωρήθηκε πάρα πολύ και προσπαθούσα να τον ηρεμήσω», λέει χαρακτηριστικά.

 «Οι λύρες που μού έκλεψε ήταν οι πιο ακριβές που έχω. Γνώριζε τι θα κλέψει», τονίζει, εμφανώς ενοχλημένος, ο κ. Παπαδόπουλος, εξηγώντας πως τα ξύλα που χρησιμοποιεί είναι όλα ευρωπαϊκή τριανταφυλλιά, κορομηλιά και ξύλο μέλιου, ενώ στο δοξάρι οι τρίχες είναι από ουρά αρσενικού αλόγου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του 42χρονου, ο οποίος -σύμφωνα με την καταγγελία του 82χρονου- έκλεψε τις τρεις ποντιακές λύρες και το δοξάρι, ενώ τα κλοπιμαία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Ο άρχοντας της λύρας

 Μέχρι και σήμερα, παρά την προχωρημένη ηλικία του και τα προβλήματα υγείας, ο κ. Παπαδόπουλος συνεχίζει να κατασκευάζει το αγαπημένο του μουσικό όργανο, κι, όπως εκμυστηρεύεται, κάθε κεμετζές είναι σαν παιδί του.

Παράλληλα παραδίδει και μαθήματα ποντιακής λύρας, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έμεινε μόνο στην κατασκευή τους, αλλά άνθρωποι κάθε ηλικίας κάθονται δίπλα του προκειμένου να μάθουν να παίζουν και να τραγουδούν συντροφιά με τον κεμετζέ, τιμώντας την ποντιακή παράδοση.

Διαβάστε επισης  

Νέα ένταση στο Πολυτεχνείο: Εμπόδισαν την κατάθεση στεφανιού από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Κορωνοϊός-Πρόεδρος Εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου»: «Ασθενείς πεθαίνουν πριν μπουν σε ΜΕΘ»

Φώφη Γεννηματά: Η συγκινητική ανάρτηση του συζύγου της – «Σήμερα θα έκλεινες τα 57»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:15