search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:23
MENU CLOSE

ΕΙΤΗΣΕΕ: Διεύρυνση της μέτρησης τηλεθέασης στις υπηρεσίες streaming και παροχή δεδομένων από τοπικά-περιφερειακά κανάλια

21.06.2022 14:54
netflix_new
credit: pixabay

Εναρμόνιση και συγχρονισμό με τις νέες τάσεις παρακολούθησης τηλεοπτικού περιεχομένου, σε ένα τοπίο έντονα μεταβαλλόμενο το τελευταίο διάστημα και λόγω της ανάπτυξης των ΟΤΤ αλλά και εξαιτίας των δυνατότητων παρακολούθησης που παρέχουν οι παγκόσμιες πλατφόρμες, ζητούν τα ιδιωτικά κανάλια από την εταιρεία ερευνών και μετρήσεων τηλεθέασης, Nielsen, σύμφωνα με κύκλους της τηλεοπτικής αγοράς.

Το αίτημα για αναβάθμιση των  στοιχείων μέτρησης τηλεθέασης που λαμβάνουν τα μέλη της (τα κανάλια δηλαδή), έχει καταθέσει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, με επιστολή στην εταιρειών Nielsen.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ενσωμάτωση του Τime Shifted Viewing (TSV ή αλλιώς τηλεθέαση σε «δεύτερο» χρόνο) από τη νέα σεζόν (συγκεκριμένα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) στις υπηρεσίες που λαμβάνουν τα κανάλια και η συζήτηση των δύο πλευρών για το θέμα άρχισε προσφάτως.

Αυτό που θέλουν δηλαδή τα ιδιωτικά κανάλια είναι η πληροφορία για την μεταχρονολογημένη παρακολούθηση προγραμμάτων (περιλαμβάνει αναπαραγωγή μέσω PVR, DVD-Recorders ή VCR, καθώς και μέσω υπηρεσιών catch-up που διατίθενται μέσω της τηλεόρασης αλλά και από τις πλατφόρμες streaming, όπως οι ΕΡΤflix, Netflix, ANT1+, Disney+, CosmoteTV, Nova, EON κλπ) σε διάστημα χρόνου (από μία έως επτά μέρες από την πρώτη μετάδοση).

Στο εξωτερικό η τάση για καταγραφή της εκ των υστέρων παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων (που διατηρούνται έως και επτά ημέρες από την πρώτη προβολή στη «γραμμική» τηλεόραση) αναπτύχθηκε το λιγότερο πριν από μια δεκαετία. Στην Αγγλία, συγκεκριμένα το περίφημο BARB (Broadcasters Audience Reasearch Board) άρχισε περί το 2010 να διενεργεί τέτοιου είδους μετρήσεις με ενδιαφέροντα ευρήματα ειδικά στα νεανικά κοινά και η Nielsen εμφανίζεται να έχει στοιχεία από τη διεθνή αγορά τουλάχιστον από το 2019.

Η μερίδα του λέοντα στα «Others»

Παράλληλα ζητείται από την ΕΙΤΗΣΕΕ η πρόσβαση στο σύνολο των δεδομένων που παράγονται από μετρήσεις της Nielsen για την κατηγορία «Others», που καταγράφουν μεγάλο μερίδιο τηλεθέασης, ειδικά σε πολύ σημαντικές εμπορικά κατηγορίες όπως οι νέοι ενήλικες, αλλά και προοδευτική αύξηση μεριδίου για τον πυρήνα των εμπορικών κοινών, τις ηλικίες 25-44 ετών.

Ακόμη και για το ευρύ κοινό 18-54 ετών, τα «Others» υπολογίζεται πως αθροίζουν πάνω από 35% ή και 40% μερίδιο τηλεθέασης σε ορισμένες χρονικές ζώνες.

Ενδεικτικά την εβδομάδα 13 εως 19 Ιουνίου τη μερίδα του λέοντος από την πίτα τηλεθέασης (23,1% μερίδιο) έχουν σύμφωνα με τη Nielsen τα «Others» στα οποία συγκαταλέγονται «η παρακολούθηση βίντεο, DVD κλπ».

Για να υπάρχει τάξη μεγέθους στο ίδιο διάστημα το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των καναλιών εθνικής εμβέλειας είχε ο Σκάι (13,7%), το αμέσως επόμενο είχε το Mega (13,6%) και το τρίτο σε μέγεθός ο Alpha (13,1%).

Που σημαίνει ότι τα ακαθόριστα «Others» έχουν απήχηση και δυναμική όσο δύο «μεγάλα» ιδιωτικά κανάλια με ότι αυτό συνεπάγεται σε ότι αφορά στην εμπορική και οικονομική διάσταση του πράγματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΙΤΗΣΕΕ, κάνοντας λόγο και για προνομιακή ή αποκλειστική πρόσβαση που μπορεί τυχόν να έχουν συνδρομητικοί πάροχοι και περιφερειακοί σταθμοί σε στοιχεία τηλεθέασης, ζητά πρόσβαση σε οποιαδήποτε αναλυτικά στοιχεία καταγράφονται για οποιοδήποτε  κανάλι παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης καθώς και οποιαδήποτε αναλυτικά ή συγκεντρωτικά στοιχεία καταγράφονται για οποιοδήποτε χαρακτηρισμένο κανάλι περιφερειακής εμβέλειας, σύμφωνα και με το Business today.

Aκόμη, φαίνεται πως ζητά να ενσωματωθούν στο λογισμικό μετρήσεων τηλεθέασης της εταιρείας τηλεμετρήσεων κι άλλες κατηγορίες (πχ Pay TV), όπως ήδη υπάρχουν τα «Others», καθώς και να παρέχονται στα κανάλια εθνικής εμβέλειας τυχόν επιπλέον στοιχεία που προκύπτουν από τη μέτρηση τηλεθέασης και παράγονται μέσω άλλων συστημάτων εκτός αυτού της Nielsen και τα οποία παρέχονται σε άλλους συνδρομητές του οπτικοακουστικού χώρου.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Οικονόμου για το… διαζύγιό του με Μαρία Αναστασοπούλου: «Με κανέναν δεν είσαι παντρεμένος στην τηλεόραση» (Video)

Το νησί: Η σειρά συνεχίζεται και o Γιάννης Στάνκογλου δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία από τα γυρίσματα (Video/Photo)

Παπανώτας για Μουτσινά: «Ότι θα απολογούνται οι έχοντες μαλλιά στους καραφλούς…» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:22