search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:57
MENU CLOSE

Κατακράτηση υγρών: Ποιες κατηγορίες τροφών την προκαλούν

25.06.2022 08:11
katakratisi

Η κατακράτηση αφορά την υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς ή στις κοιλότητες του σώματος. Εμφανίζεται σε διαφορετικές περιοχές του σώματος και για διάφορους λόγους.

Το αποτέλεσμα είναι αύξηση του βάρους, φούσκωμα, πρήξιμο, κυτταρίτιδα.

Τα συμπτώματα στις περιοχές που επηρεάζονται από την κατακράτηση περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο – οίδημα
  • Αποχρωματισμό του δέρματος
  • Αύξηση βάρους
  • Πόνο και ευαισθησία στα άκρα
  • Δυσκαμψία στις αρθρώσεις

Το περιεχόμενο της διατροφής εμπλέκεται σημαντικά στα επίπεδα υγρών του σώματος.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να την προλάβετε:

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μυς και στο συκώτι ως γλυκογόνο. Κάθε γραμμάριο γλυκογόνου απαιτεί 2-3 γραμμάρια νερού για να αποθηκευτεί. Όσο περισσότερο γλυκογόνο έχει αποθηκευτεί στο σώμα τόσο περισσότερο νερό συγκρατείται. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες χάνουν γρήγορα βάρος όταν ξεκινούν τη δίαιτα. Όταν εξαντλείται το αποθηκευμένο γλυκογόνο αποβάλλονται και σημαντικές ποσότητες υγρών.

Αλάτι

Το νάτριο αποτελεί ένα μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για διάφορες διεργασίες του οργανισμού. Κατέχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Ωστόσο, μικρή ποσότητα νατρίου είναι επαρκής για την επίτευξη των παραπάνω ρυθμίσεων. Αντιθέτως, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου οδηγεί στην ενεργοποίηση διάφορων μηχανισμών που πυροδοτούν την κατακράτηση υγρών. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση νατρίου ανέρχεται στα 2,3 γραμμάρια, ποσότητα που επιτυγχάνεται με την κατανάλωση μόλις ενός κουταλιού του γλυκού αλάτι.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Εκτός από το επιτραπέζιο αλάτι, το νάτριο περιέχεται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα κράκερ, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, το fast food, τα αλλαντικά, οι διάφορες σάλτσες, τα πατατάκια, τα διάφορα τυριά και τα προμαγειρεμένα γεύματα. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε νάτριο όχι μόνο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, αλλά και σε συστατικά, όπως το γλουταμινικό μονονάτριο, η μαγειρική σόδα, το νιτρώδες νάτριο, το βενζοϊκό νάτριο, συμβάλλουν στην αυξημένη τάση κατακράτησης υγρών που δημιουργούν τέτοιες τροφές.

Άλλες αιτίες κατακράτησης υγρών είναι η σωματική αδράνεια, οι ορμόνες (είναι χαρακτηριστικό το ήπιο έως έντονο πρήξιμο λίγες μέρες πριν από την εμφάνιση της έμμηνης ρύσης στις γυναίκες), ορισμένα φάρμακα (κορτιζόνη), η εγκυμοσύνη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νεφρική ανεπάρκεια.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Αντιγήρανση: 15 tips για να σταματήσετε τη φθορά του χρόνου

Ποια χρώματα έλκουν περισσότερο τα κουνούπια

Τροφική δηλητηρίαση: Πώς να διατηρήσετε τα τρόφιμα ασφαλή στη ζέστη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:55