ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:49
MENU CLOSE

Πόσο ζεστό θα είναι το καλοκαίρι του 2022 - Ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλά στο topontiki.gr

28.06.2022 06:00

Με τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού να είναι ήδη πίσω μας και εν αναμονή του επόμενου, εύλογο είναι το ερώτημα κατά πόσον φέτος θα ζήσουμε ένα ζεστό καλοκαίρι, όπως αυτό του 2021 με τις πολλές ζεστές ημέρες που δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες στη χώρα μας.

«Υπάρχουν βέβαια εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού που κάνουν τέτοιες προγνώσεις, έχουν βέβαια αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα, αυτό που βλέπουμε όμως είναι να υπάρχουν υψηλότερες από το συνηθισμένο θερμοκρασίες στη Μεσόγειο, δηλαδή σε όλες τις μεσογειακές χώρες, πάνω από τα κανονικά. Αυτό βέβαια είναι σχετικά αναμενόμενο γιατί όλα τα τελευταία καλοκαίρια οι τιμές είναι πάνω από τις κανονικές, αν και όχι πολύ πάνω, όπως το περσινό» τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το φετινό θα είναι ένα καλοκαίρι με πολλά μελτέμια, αυτό σημαίνει λίγο πιο ήπιες θερμοκρασίες στα ανατολικά της χώρας , στις περιοχές δηλαδή που επηρεάζονται από τα μελτέμια και πιο υψηλές θερμοκρασίες στη Δυτική Ελλάδα, φαίνεται δηλαδή να είναι λιγότερο ζεστό στα ανατολικά από ότι στα δυτικά».

Όπως είναι φυσικό, τα μελτέμια που αναμένονται το καλοκαίρι, δημιουργούν ανησυχία για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, κίνδυνο που επιβεβαίωσε και ο κ. Λαγουβάρδος. «Οι ενισχυμένοι άνεμοι σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, ιδίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας . Είδαμε βέβαια και το 2021 παρόλο που δεν είχαμε ισχυρούς ανέμους, και σε περιοχές που δεν είχαμε ισχυρούς ανέμους, η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση πυρκαγιών. Αυτό που καταλάβαμε ,αλλά δυστυχώς το 2021 το συνειδητοποιήσαμε και στην πράξη, είναι ότι μπορεί να έχεις εκρηκτική συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών όταν έχεις παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών.

Αυτό σημαίνει ότι αν στο μέλλον έχουμε ζεστά καλοκαίρια, το πρόβλημα τον δασικών πυρκαγιών θα είναι πολύ έντονο στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Σταδιακά πηγαίνουμε σε πιο θερμά καλοκαίρια»

Όσον αφορά στο πολύ ζεστό καλοκαίρι του 2021, ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει: «Δεν πρέπει να αποδίδουμε τα πάντα στην κλιματική αλλαγή, είχαμε και στο παρελθόν πολύ ζεστά καλοκαίρια».

«Αυτό του 2021 ήταν ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με εμμονή, και άφησε τα αποτελέσματά του και στους ανθρώπους, και στις καλλιέργειες και στα οικοσυστήματα με κυριότερο τα προβλήματα που δημιούργησε με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές» αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος.

«Αυτό που διαπιστώσαμε γενικά είναι ότι σταδιακά πηγαίνουμε σε πολύ ζεστά καλοκαίρια, οι περισσότεροι ζεστοί μήνες είναι πιο θερμοί από το παρελθόν , άλλες φορές λιγότερο, άλλες φορές περισσότερο. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι σταδιακά πηγαίνουμε σε πιο θερμά καλοκαίρια, που είναι μια ένδειξη της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε τις πολύ μεγάλες αλλαγές στο μέλλον» διευκρινίζει με νόημα.

Το καλοκαίρι του 21 θα μπορούσε να είναι το τυπικό καλοκαίρι των επόμενων ετών

«Αυτό δεν θέλουμε να το ζήσουμε, γιατί ομολογουμένως ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι και σύμφωνα και με τις κλιματικές προσομοιώσεις που μας δείχνουν πώς θα είναι το κλίμα τις επόμενες δεκαετίες, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τυπικό καλοκαίρι. Επομένως , το καλοκαίρι του 2021 ήταν ένα καλό καμπανάκι για να μας δείξει ότι θα πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ώστε να φρενάρουμε τις μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία και να μην φτάσουμε να ζούμε όλα τα καλοκαίρια έτσι όπως αυτό του 2021 με ό, τι αυτό συνεπάγεται για πάρα πολλούς τομείς, όπως αναφέραμε πριν» σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε τους φόβους των επιστημόνων ότι δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε όλα τα μέτρα ώστε να περιορίσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και σημείωσε ότι « και τώρα με το ενεργειακό βλέπετε ότι υπάρχει μια επιστροφή στην καύση του άνθρακα και του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας επειδή άλλες λιγότερο επιβαρυντικές πηγές ενέργειας δεν είναι διαθέσιμες και φοβόμαστε ότι θα φτάσουμε σε σημείο ώστε να απορρυθμιστεί τόσο το κλίμα ώστε να φτάσουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή, όπως λέμε».

Αυξημένη η θερμοκρασία του πλανήτη

«Αυτή την στιγμή ότι η θερμοκρασία του πλανήτη σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 1,1 βαθμούς υψηλότερη από την θερμοκρασία στην προβιομηχανική περίοδο δηλαδή στο 1900» επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος για να εξηγήσει ότι αυτός ο ένας βαθμός μπορεί να φαίνεται λίγος αλλά σε παγκόσμια κλίμακα είναι πολύ μεγάλος.

«Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μην ξεπεράσει τους 1,5- 2 βαθμούς, όμως είναι δύσκολο. Αν καταφέρουμε και το περιορίσουμε στους 1,5- 2 βαθμούς είναι μια αντιμετωπίσιμη κατάσταση. Παρόλο που αυτή είναι μια μέση τιμή , υπάρχουν περιοχές που θα ζεσταθούν περισσότερο, πχ η Αρκτική ζεσταίνεται περισσότερο με ό, τι αυτό συνεπάγεται με το λιώσιμο των πάγων, αλλά αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε την αύξηση στους 1,5 – 2 βαθμούς η κατάσταση θα είναι κάπως ελεγχόμενη» τονίζει ο γνωστός μετεωρολόγος.

«Από εκεί και πέρα, αν δεν πάρουμε αρκετά μέτρα, μπορεί να φτάσουμε να δούμε αλλαγές 3 και 4 ων βαθμών, δηλαδή απόκλιση 3 και 4 βαθμών στη θερμοκρασία του πλανήτη από αυτό που είχαμε κανονικά , πραγματικά θα είναι κάτι πολύ επικίνδυνο» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Κλειδί» ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας

«Όσο μπορούμε γιατί ο τρόπος ζωής μας αυτή τη στιγμή δεν το επιτρέπει , δεν είναι εύκολο…ζούμε σε μεγάλες πόλεις που για να μετακινηθούμε χρειαζόμαστε αυτοκίνητα, πολλές δεν έχουν καλά μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέζουμε για να καταλάβουν όλοι την σημασία της κλιματικής αλλαγής , να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, πιθανόν θα γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα τις επόμενες δεκαετίες και να πιέσουμε ώστε τα παιδιά μας να ζήσουν σε έναν πλανήτη που δεν θα έχει κατεστραμμένο κλίμα».

Όσον αφορά στον κίνδυνο λειψυδρίας, ο κ. Λαγουβάρδος εκτιμά ότι δεν μας απειλεί άμεσα, γιατί ευτυχώς τα τελευταία χρόνια σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως την Ιταλία, έχουμε αρκετές ποσότητες βροχής και πέρσι και πρόπερσι, και αρκετά χιόνια. «Είχαμε έναν βαρύ χειμώνα, που σημαίνει ότι είχαμε αρκετές χιονοπτώσεις, άρα δεν κινδυνεύουμε άμεσα από λειψυδρία. Μελλοντικά όμως θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, οι μεγάλες αλλαγές στο κλίμα περιλαμβάνουν στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο, την μείωση των βροχοπτώσεων.

Δεν το βλέπουμε άμεσα, αλλά αν συμβαίνει τόσο κοντά μας όπως στη γειτονική Ιταλία, σε λίγα χρόνια θα μπορούσε να συμβεί και σε εμάς» καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

Όσο για τις απότομες αλλαγές του καιρού, οι επιστήμονες τονίζουν η κλιματική αλλαγή μας δείχνει τις «άγριες διαθέσεις της» με ακραία καιρικά φαινόμενα, απότομες εναλλαγές από καύσωνα σε «ψυχρή λίμνη» που είδαμε πρόσφατα και στην Ελλάδα, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες και κύματα καύσωνα σε παραδοσιακά πιο ψυχρές περιοχές του πλανήτη, όπως τη Βόρεια Ευρώπη.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπισή τους αποτελούν την νέα πρόκληση των επιστημόνων και το νέο πεδίο διεκδίκησης των λαών προς τις κυβερνήσεις τους, για ένα μέλλον όσο το δυνατόν λιγότερο προβληματικό για την επόμενη γενιά.

Διαβάστε επίσης:

Νόμος – πλαίσιο για τα ΑΕΙ: Αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα – Τι λέει στο topontiki.gr η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου

ELVIS: Ο μύθος του βασιλιά του Rock & Roll στην ταινία του Baz Luhrmann (Video)

Ο σερ Πολ Μακάρτνεϊ κλείνει τα 80, αλλά η μουσική του μένει νέα (Photos + Video)

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:49
Exit mobile version