search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:46
MENU CLOSE

Νόμος – πλαίσιο για τα ΑΕΙ: Αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα – Τι λέει στο topontiki.gr η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου

21.06.2022 06:00
panepistimia76-new

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι με στόχο να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Ήδη, οι πρώτες αντιδράσεις στην επιχειρούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι γεγονός, τόσο από τους διδάσκοντες και τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων όσο και από τους φοιτητές.

Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου: Ο νόμος -πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό του

Το topontiki.gr ζήτησε την άποψη της Χριστίνας Κουλούρη, πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου για τον νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας.

Η κ. Κουλούρη, αναγνωρίζει αρχικά ότι το πανεπιστήμιο χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις.« Ο νόμος αυτός είναι τεράστιος καταρχήν, είναι 400 σελίδες, που σημαίνει ότι μέσα σε αυτόν υπάρχουν κάποιες προβλέψεις που θα μπορούσαν να έχουν και θετικό πρόσημο» τονίζει η πρύτανης.

Ωστόσο, η κ. Κουλούρη επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που δυσκολεύουν και την εφαρμογή αλλά και την υλοποίηση συνολικά όλων των διατάξεων.

«Το Νο 1 πρόβλημα είναι η τεράστια γραφειοκρατία, δηλαδή ο νόμος – πλαίσιο αυξάνει τη γραφειοκρατία αντί να την μειώνει όπως θα επιθυμούσαμε οι πανεπιστημιακοί για να διευκολύνονται οι διοικητικές διαδικασίες».

Η Πρύτανης του Παντείου σημειώνει ότι πρόβλημα αποτελεί και ο ασφυκτικός έλεγχος του υπουργείου, με δεδομένο ότι βάσει του νέου νόμου προβλέπεται και η τελευταία λεπτομέρεια και ρυθμίζονται τα πάντα.

 «Ενώ αυτό που εμείς χρειαζόμαστε διαχρονικά είναι ένας νόμος – πλαίσιο που όπως λέει και ο όρος είναι ένα πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα εξειδικεύεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ιδρύματος.

Θυμίζω εδώ ότι έχουμε Πανεπιστήμια που έχουν πολύ διαφορετικές σχολές και αντικείμενα, όπως το ΕΚΠΑ ή το ΑΠΘ και υπάρχουν και πανεπιστήμια μεσαίου ή μικρού μεγέθους τα οποία εντοπίζονται σε συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα και έχουν άλλες ανάγκες.

Άρα, μόνο ένας νόμος πλαίσιο θα μπορούσε να προβλέψει τη δυνατότητα κάτω από την ίδια ομπρέλα να λειτουργούν πολύ διαφορετικά ιδρύματα» σημειώνει η κ. Κουλούρη.

Αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης- «παντοδύναμοι» πλέον οι πρυτάνεις

Βασικό πρόβλημα του νέου νόμου- πλαισίου, σύμφωνα με την κ. Κουλούρη , είναι οι αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων, το οποίο αλλάζει τελείως τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύονται τα διοικητικά όργανα, όχι μόνο οι πρυτανικές αρχές αλλά οι κοσμήτορες  και οι πρόεδροι. «Αλλάζει, δηλαδή, αυτό που μέχρι στιγμής λειτουργούσε στο πανεπιστήμιο μάλλον καλά δηλαδή χωρίς να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Αν είναι να εντοπίσουμε ποια είναι τα προβλήματα σήμερα του Πανεπιστημίου δεν θα λέγαμε ότι είναι ο τρόπος που εκλέγεται ο Πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις» σημειώνει η κ. Κουλούρη.

Ενδεικτικό της αντίδρασης των μελών των διοικήσεων των πανεπιστημίων είναι ότι παρόλο που με τον νέο νόμο πλαίσιο οι πρυτάνεις είναι πλέον παντοδύναμοι, εντούτοις εκείνοι διαφωνούν, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων, στην οποία παραβρέθηκε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να παρουσιάσει σημεία του νομοθετήματος.

«Είναι σημαντικό το ότι εμείς ως πρυτάνεις δεν το θέλουμε αυτό, δηλαδή δεν επιθυμούμε την ενίσχυση της εξουσίας μας, εμείς αυτό που θέλουμε να έχουμε  είναι την αποδοχή και την νομιμοποίηση από την ακαδημαϊκή κοινότητα, από όλα τα μέλη γιατί αυτό είναι σημαντικό για το κύρος και την αποτελεσματικότητά μας» λέει η κ. Κουλούρη. Και συνεχίζει« Ένας πρύτανης ο οποίος επιβάλλεται με κάποιον τρόπο χωρίς να έχει πάρει την πλειοψηφία των ψήφων, χωρίς κάποια θεσμικά αντίβαρα, δεν έχει νόημα, γιατί τελικά δεν θα έχει την αποδοχή του Πανεπιστημίου του και αυτό στην πράξη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει» τονίζει με νόημα.

Τι θα γίνει με τις φοιτητικές παρατάξεις

Την ίδια στιγμή η πρόβλεψη του νομοσχεδίου ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή του συλλόγου της κάθε σχολής ερμηνεύτηκε ως κατ’  ουσίαν κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων.
Οι φοιτητές δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν δεικτικά τη χρονική συγκυρία που έρχεται η πρόβλεψη του νόμου, καθώς η  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ., ήλθε δεύτερη στις φοιτητικές εκλογές, πίσω από την ΠΚΣ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι επί πολλά χρόνια η «κυβερνητική» φοιτητική παράταξη θεωρούνταν παντοδύναμη.

Η κ. Κουλούρη, ωστόσο, θεωρεί ότι στην ουσία δεν καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις. «Μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, δεν προβλέπει ο νέος νόμος κάτι τέτοιο ούτε αλλάζει τις φοιτητικές εκλογές, οι φοιτητές μπορούν να εξακολουθήσουν να κάνουν εκλογές» τονίζει .

«Αυτό που θεσμοθετεί αυτός ο νόμος και μπορούμε να συζητήσουμε είναι ένα συμβούλιο φοιτητών, δηλαδή κάτι το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα, όμως οι φοιτητές έχουν δικαίωμα όπως όλα τα συνδικαλιστικά όργανα, όπως οι σύλλογοι μελών ΔΕΠ , δεν βλέπω εγώ να καταργούνται οι παρατάξεις, είναι το πώς το διαβάζει και το ερμηνεύει κάποιος αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι» καταλήγει η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το νομοσχέδιο πήρε παράταση στη διαβούλευση μετά τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, με την κ. Κεραμέως να ζητά από την σύνοδο των πρυτάνεων να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις του νέου νόμου.

Η κ. Κουλούρη τόνισε ότι έχουν υποβληθεί πολλές προτάσεις, όχι μόνο στην πλατφόρμα της διαβούλευσης, αλλά προτάσεις είναι και όλες οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, δηλαδή οι αποφάσεις των Συγκλήτων, τα ψηφίσματα των συνόδων πρυτάνεων. «Όλα αυτά περιέχουν θέσεις, όμως δεν ξέρω τι από όλα αυτά θα αποδεχθεί και τι όχι η ηγεσία του υπουργείου , αυτό μένει να το δούμε στην πράξη» τονίζει η Πρύτανης του Παντείου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείο Παιδείας, «στη σύνοδο πρυτάνεων τονίστηκε ότι υπουργείο και Πρυτάνεις συμφωνούν στη μεγάλη πλειονότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα, με διαφορετικές προσεγγίσεις να εστιάζουν κατά βάση στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ. Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε και πάλι ότι αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις και ότι θα ενσωματώσει αρκετές από αυτές που ήδη έχουν κατατεθεί».

Στόχος του υπουργείου είναι να ψηφιστεί ο νόμος μέσα στον Ιούλιο, ώστε να «περάσει» χωρίς μεγάλες κινητοποιήσεις λόγω της θερινής ραστώνης στα ΑΕΙ.

Διαβάστε επίσης:

ELVIS: Ο μύθος του βασιλιά του Rock & Roll στην ταινία του Baz Luhrmann (Video)

Ο σερ Πολ Μακάρτνεϊ κλείνει τα 80, αλλά η μουσική του μένει νέα (Photos + Video)

Λίμνη Βουλιαγμένης: Ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Αττικής «αποκαλύπτεται» – Το σπήλαιο και οι απόπειρες εξερεύνησης (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:44