search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:17
MENU CLOSE

Νέος νόμος για τα ΑΕΙ: Επιστρέφουν τα Συμβούλια με αυξημένες αρμοδιότητες

26.05.2022 15:51
KERAMEWS_NIKI

Αναβάθμιση των Συμβουλίων και υποβάθμιση των αρμοδιοτήτων των Πρυτάνεων αυστηρά και μόνο στη διαχείριση ακαδημαϊκών ζητημάτων, προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ.

Τα Συμβούλια των ΑΕΙ επιστρέφουν, με τη δύναμη των μελών τους να έχουν ακόμη και τη δυνατότητα παύσης πρυτάνεων εάν το κρίνουν απαραίτητο.

Ο πρύτανης των ΑΕΙ στο μέλλον και εφόσον ο νέος νόμος ψηφιστεί, θα είναι μέλος των εκλεγμένων μελών του ίδιου του Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, συγκροτείται Συμβούλιο φοιτητών που θα εκλέγεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που επίσης αναμένεται να υποβαθμίσει τις διαδικασίες των φοιτητικών εκλογών.

Προβλέπεται επίσης η ίδρυση Κέντρων ψυχολογικής υποστήριξης φοιτητών και φοιτητριών στα ΑΕΙ, καθώς και ίδρυση μουσείων ή άλλων παραρτημάτων των ΑΕΙ στο εξωτερικό.

Επιπλέον, προβλέπετα ενίσχυση του ρόλου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), και η κατάργηση ατομικής αίτησης αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το ΔΟΑΤΑΠ.

Κύριοι άξονες του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, είναι «η αναβάθμιση ποιότητας, ενίσχυση λειτουργικότητας, προώθηση σύνδεσης με την κοινωνία, εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ».

Η Σύγκλητος κάθε Πανεπιστημίου θα ασχολείται μόνο με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα και όχι με διοικητικά και οικονομικά θέματα, τα οποία μεταβιβάζονται στο Συμβούλιο Διοίκησης, ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, τα Συμβούλια Διοίκησης αποτελούνται από έξι εσωτερικά μέλη ΔΕΠ του ΑΕΙ και πέντε εξωτερικά μέλη, που προέρχονται από καθηγητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού, φυσικά πρόσωπα και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών ή κοινωνικών εταίρων. Προβλέπεται θέση εκτελεστικού διευθυντή, ο οποίος επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης και μπορεί να προέρχεται εντός ή εκτός ΑΕΙ ή να είναι ιδιώτης. Ο πρύτανης «δύναται να παύεται σε περίπτωση σπουδαίου λόγου και αυξημένης πλειοψηφίας» από το Συμβούλιο Διοίκησης.

Αλλαγές προβλέπονται και στις εκλογές μελών ΔΕΠ (Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) και νέο πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου μελών ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ των ΑΕΙ.

Επίσης, καταργούνται οι ποσοστώσεις στον καθορισμό των διδασκόντων που προέρχονται εντός ή εκτός του Ιδρύματος. Παρέχεται η δυνατότητα συνεργασιών με την αγορά εργασίας και η ίδρυση επαγγελματικών μεταπτυχιακών, εκπόνησης βιομηχανικών διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία με φορείς της βιομηχανίας και η ίδρυση Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας χωρίς να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ή απόφαση υπουργού.

Ακόμα, διευκολύνονται οι απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια ειδών, παροχής υπηρεσιών και εκτέλεση έργων/μελετών.

Αλλαγές προβλέπονται και στις εκλογές μελών ΔΕΠ (Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού).

Σχετικά με το ΔΟΑΤΑΠ, καταργούνται οι διαδικασίες «ισοτιμίας» και της «ισοτιμίας με αντιστοιχία». Εφόσον ο Τίτλος Σπουδών περιλαμβάνεται στο Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών θα θεωρείται αυτόματα ακαδημαϊκά αναγνωρισμένος. Σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, έτσι θα διευκολύνονται οι ξένοι φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και η ακαδημαϊκή πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται «ηλεκτρονικές» κληρώσεις παντού, αναβαθμίζονται οι διαδικασίες εκλογής ή εξέλιξης των πανεπιστημιακών με την εισαγωγή Μητρώου για την επιλογή των εκλεκτορικών σωμάτων, ενώ δεν θα χάνονται πλέον θέσεις διδασκόντων εάν κηρύσσονται θέσεις άγονες.

Παράλληλα, εισάγονται επιπλέον κίνητρα για «επισκέπτες» καθηγητές από το εξωτερικό, δίνεται η δυνατότητα στα ΑΕΙ να συγκροτούν μόνα τους προγράμματα σπουδών, να παρατείνουν κατά βούληση το εξάμηνο τους σε περίπτωση που έχουν χαθεί μαθήματα ή να επεκτείνουν τα ξενόγλωσσα προγράμματα τους.

Την ίδια στιγμή δίνεται στους φοιτητές η δυνατότητα «πρώτου» και δευτερεύοντος πτυχίου, «εσωτερικού εράσμους» μεταξύ των Ιδρυμάτων της χώρας, ανταποδοτικές υποτροφίες με κριτήρια αριστείας σε πρώτο επίπεδο και κοινωνικά κριτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου (Pdf)

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία απροστάτευτη

Τσίπρας: «Ακόμα και στην κλιματική κρίση βλέπετε παράθυρα ευκαιρίας για χρυσές δουλειές των χορηγών σας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01