search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:03
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Ακόμα και στην κλιματική κρίση βλέπετε παράθυρα ευκαιρίας για χρυσές δουλειές των χορηγών σας»

26.05.2022 14:56
ALEXISTSIPRAS_NEW

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης από το βήμα της Ολομέλειας για τον Κλιματικό Νόμο, καθώς όπως είπε αποτελεί «ύβρη» για τις ερχόμενες γενιές και δεν είναι φτιαγμένος για να προστατεύσει το περιβάλλον, αλλά προσφέρει «παράθυρα ευκαιρίας» για τα συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατήγγειλε πως «ο κλιματικός νόμος δεν είναι φτιαγμένος για να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων». Σημείωσε ότι  «η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαίος δρόμος στον οποίον όλοι συμφωνούμε, αλλά δεν είναι ανέξοδος» καθώς, «πρέπει να επωμιστούμε το κόστος αυτό για χάρη των επόμενων γενιών». Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος:  «εμείς λέμε να επωμιστούμε το κόστος με δικαιοσύνη, οι έχοντες να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους. Εσείς λέτε να το αναλάβουν τα κορόιδα, τα συνήθη υποζύγια. Τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί. Μην τυχόν και αναλάβουν το κόστος οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές να συνεχίσουν να αισχροκερδούν ανεξέλεγκτες στο όνομα της αυτορρύθμισης της αγοράς».

Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι ακόμη και στην κλιματική κρίση «βλέπετε ευκαιρία για χρυσές δουλειές των χορηγών σας». «Μιλάνε τα έργα σας» είπε, όπως «η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που πλέον συμμετέχει στη μάχη των αρπακτικών της ενέργειας για το μεγαλύτερο κέρδος με θύματα κάθε σπίτι. Όλοι μιλούσαμε για την ενεργειακή κρίση και εσείς σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην ενέργεια και το περιβάλλον σημείωσε:

Παγώσατε τις ενεργειακές κοινότητες, έναν καινοτόμο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, για δήμους και τοπικές κοινωνίες για να ικανοποιήσετε τα μεγάλα λόμπι της ενέργειας.

– Δώσατε βορά τις περιοχές Natura στα μεγάλα συμφέροντα.

– Τα έργα σας θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Με την παρωδία της απολιγνιτοποίησης που αποτέλεσε προκάλυμμα για περαιτέρω πρόσδεση στο εισαγώμενο φυσικό αέριο. Σε συνδυασμό με την αισχροκέρδεια έχει οδηγήσει σε ακραία ακρίβεια μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

– Σήμερα νομοθετείτε την δέσμευση της χώρας στο ορυκτό φυσικό αέριο, στην αντίθετη κατεύθυνση από την κλιματική στρατηγική».

Περαιτέρω, άσκησε κριτική για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, λέγοντας πως δεν προκηρύχθηκε Εξοικονομώ για το 2021 και πήγε το 2022, ενώ δεν πληρώνονται τα έργα Εξοικονομώ του 2020 και δεν υλοποιείται το Εξοικονομώ στα δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις.

Όσο για τον Κλιματικό νόμο κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε σε διαβούλευση, αντιθέτως αγνόησε περιβαλλοντικές οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα και φορείς της πραγματικής οικονομίας, κι έφτιαξε έναν νόμο «αποκομμένο από τις κοινωνικές ανάγκες, με παράθυρα ευκαιρίας για τα συμφέροντα που σας στηρίζουν».

Μάλιστα, σημείωσε με έμφαση: «Δεν κληροδοτείτε απλά προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά στις επόμενες γενιές. Ο κλιματικός σας νόμος αποτελεί ύβρι στις επόμενες γενιές». Και πρόσθεσε: « Ο κλιματικός νόμος θα έπρεπε να είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο με όσους γεννηθούν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Αντί για συμβόλαιο, φέρνετε υποθήκη για το μέλλον τους».

Ανέφερε ότι «η περιουσία της χώρας είναι η φύση και τα νιάτα της, όχι τα τζάκια της, ούτε οι λογαριασμοί των ολιγαρχών της» και εν είδει εξαγγελίας υπογράμμισε πως «αυτή την περιουσία θα την προστατεύσουμε με έναν νέο πραγματικό κλιματικό νόμο», που θα περιέχει «τις αρχές της κλιματικής δικαιοσύνης, την πρόληψη νέων ανισοτήτων, τη διασφάλιση πρόσβασης στα βασικά αγαθά, την καθαρή και προσιτή ενέργεια, το νερό, που θα καθιερώνει την ενεργειακή δημοκρατία».

Σχολιάζοντας και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού σε συνάντηση με νέους, είπε: «Δεν θα κρατήσετε τη χώρα πίσω, οι πρώτοι που δεν θα σας αφήσουν να το κάνετε είναι οι νέοι και οι νέες της χώρας μας. Που τους καταδικάσατε σε ένα αβίωτο μέλλον, και τους δουλεύετε από πάνω με τις ανοησίες σας για ολιστική αντίληψη της ζωής».

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Αθήνας προς την Άγκυρα: Πάντα έχουμε διάθεση να συνομιλούμε, αλλά δεν κάνουμε εκπτώσεις στα αυτονόητα

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Τουρκία – «Ανυπόστατες οι αιτιάσεις για τα νησιά του Αιγαίου»

Hürriyet για ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: «Όσο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58