search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 01:43
MENU CLOSE

Μήνυμα Αθήνας προς την Άγκυρα: Πάντα έχουμε διάθεση να συνομιλούμε, αλλά δεν κάνουμε εκπτώσεις στα αυτονόητα

26.05.2022 13:41
oikonomou_new

Την σταθερή στάση της Ελλάδας, ότι επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποστεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις, αλλά και τη δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα πάντα έχει τη διάθεση να συνομιλεί με την Τουρκία, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει εκπτώσεις στα αυτονόητα, δηλαδή, στο δικαίωμα της Ελλάδας θα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πάντα υπάρχει διάθεση για συνομιλίες, αλλά με προϋποθέσεις, ενώ ερωτηθείς για το αν η Αθήνα θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει και αναδεικνύει τις τουρκικές προκλήσεις σε όλα τα πεδία με στόχο την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας.

Περί επίθεσης Ζαχάροβα

Σχολιάζοντας, δε, τις επιθετικές για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ο Γ. Οικονόμου είχε χαρακτηριστικά ότι μεγαλώνει ο κατάλογος όσων δυσαρεστήθηκαν από το επιτυχημένο –όπως το χαρακτήρισε- ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας για άλλη μια φορά ως βάρβαρη και παράνομη την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όσον αφορά στη συνεχιζόμενη αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή αποτελεί σταδιακή εκτέλεση της αρχικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ και ότι τα όπλα που η Αθήνα στέλνει στο Κίεβο προέρχονται από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν πρόκειται να λείψουν από την άμυνα της χώρας.

Νέο «στοπ» σε μειώσεις ΦΠΑ-ΕΦΚ

Σχετικά με την ακρίβεια και τις προσδοκίες της Αθήνας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος του μήνα, ο Γ. Οικονόμου επισήμανε ότι η κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει το «εθνικό σχέδιό» της για την αποκλιμάκωση του κόστους της ενέργειας, ωστόσο υπογράμμισε ότι σαφώς θα βοηθούσε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θα συζητήσει εκ νέου τις προτάσεις που έχει από τριμήνου καταθέσει για πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου και κοινές αγορές LNG.

Πάντως, για άλλη μια φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα φορολογικού χαρακτήρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, όπως μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ στα καύσιμα, ιδίως, δε, στα νησιά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μεν αξιολογεί τα πάντα, αλλά επισημαίνοντας τη σοβαρή εξάρτηση των δημοσίων εσόδων από τους συγκεκριμένους φόρους.

Διαβάστε επίσης:

Hürriyet για ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: «Όσο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα»

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 8,2% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός

Συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με Αμερικανούς αξιωματούχους για τα F-35: Τι συζήτησαν για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04