search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:17
MENU CLOSE

Hürriyet για ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: «Όσο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα»

26.05.2022 11:32
KOGRESO_MITSOTAKIS2

Με έμφαση στα χειροκροτήματα που εισέπραξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο αρθρογράφος της τουρκικής Hürriyet αφήνει υπαινιγμούς για τους χειρισμούς Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική.

Στο άρθρο του ο αναλυτής, Σεντάτ Εργκίν και πρώην διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας περιγράφει το ενθουσιώδες κλίμα που επικράτησε στο Κογκρέσο για τον «απόφοιτο του Χάρβαρντ Μητσοτάκη» αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον Ερντογάν, σχολιάζοντας σε άλλο σημείο του κειμένου ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος».

«Ατμόσφαιρα ενθουσιασμού»

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταχειροκροτήθηκε 37 φορές κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την Τρίτη την περασμένη εβδομάδα», γράφει στην αρχή του άρθρου του ο Εργκίν.

«Τον θαυμασμό για τον απόφοιτο από το Χάρβαρντ πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι δυνατό να τον αντιληφθεί κανείς από τις εκφράσεις του προσώπου της Καμάλα Χάρις, Αντιπροέδρου των ΗΠΑ και της Νάνσυ Πελόζι, της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων», που βρίσκονταν ακριβώς πίσω του, λέει ο Εργκίν και προσθέτει: «Μια γενική ατμόσφαιρα ενθουσιασμού κυριάρχησε στη συνεδρίαση. Είναι εντυπωσιακό ότι μέλη του Κογκρέσου περιστασιακά σηκώνονται και τον χειροκροτούν».

«Αν οι έννοιες που χρησιμοποιεί αναλυθούν μέσα από τα ιστορικά σύμβολα στα οποία αναφέρεται συχνά, οι παραλληλισμοί που έκανε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας αναδεικνύονται ως κύριο θέμα. Το γεγονός ότι ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας την επίδραση της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής σε ορισμένα σημαντικά κτίρια και μνημεία στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον αντικατοπτρίζει επίσης αυτή τη σκέψη», γράφει ο Εργκίν.

Στη συνέχεια ο Εργκίν γράφει: «Σε αυτό το μέρος της ομιλίας τονίζει τη σημασία της υποστήριξης των συμμάχων στην ανεξαρτησία της Ελλάδας (από την Οθωμανική Αυτοκρατορία) πριν από δύο αιώνες. “Χωρίς τους συμμάχους τους, οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους παρά τον ηρωισμό τους. Ως εκ τούτου, σήμερα αναγνωρίζουμε τη σημασία του να είσαι κόμμα. Μπροστά στην επιθετικότητα του Πούτιν, ξεκάθαρα επιλέξαμε την πλευρά μας. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας”, λέει ο Μητσοτάκης και με αυτή τη δήλωση, όλα τα μέλη του Κογκρέσου σηκώνονται και τον χειροκροτούν».

«Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος»

Στη συνέχεια αφήνει υπονοούμενα για τους χειρισμούς Ερντογάν γράφοντας: «Υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που δείχνει σε όλους αυτή η επίσκεψη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος, καθώς, μεταξύ άλλων, η αγορά των S-400 από τη Ρωσία και η απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35 ως απάντηση σε αυτό. Από την άλλη, όταν βλέπουμε το ελληνικό μέτωπο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο θερμές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία. Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πιο κοντά πλησιάζει η Ελλάδα σε αυτή τη χώρα».

«Λευκή επιταγή από την Αθήνα»

«Όπως φαίνεται στην τελευταία συμφωνία για τις βάσεις, η Αθήνα δίνει λευκή επιταγή στις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές της απαιτήσεις. Διαθέτει τρεις νέες βάσεις εκτός από τη ναυτική και αεροπορική βάση στο νησί της Κρήτης. Το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η σημαντικότερη logistics βάση των ΗΠΑ για το μέτωπο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης είναι μια άλλη εξέλιξη που πρέπει να υπογραμμιστεί», επισημαίνει.

Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αρχή της εβδομάδας πως «δεν υπάρχει πλέον κανένας Μητσοτάκης για μένα» και ότι δεν θα συναντιέται πλέον μαζί του, τονίζει ότι «πίσω από αυτή κρύβεται η αντίδρασή του στην ισχυρή κίνηση που έκανε ο Μητσοτάκης κατά της Τουρκίας, κατά την περιοδεία του στην Ουάσιγκτον».

«Η εικόνα που δώσαμε θα πρέπει να είναι κατατοπιστική όσον αφορά το τι κλίμα περιμένει την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο το επόμενο διάστημα, καθώς και τη σύγκλιση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», γράφει κλείνοντας ο Εργκίν.

Διαβάστε επίσης:

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία – Τι επιδιώκει και γιατί ο Eρντογάν

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 8,2% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός

Οικονόμου: Μυθολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ελληνικές αρχές αγόρασαν το Predator

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:16