search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:24
MENU CLOSE

«Καυτός» νόμος – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2232
02/06/2022
04.06.2022 06:00
Foitites- diamartiria54-new

Καθώς το δίπολο «ή με τη βιβλιοθήκη ή με τις βαριοπούλες» βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή του αφηγήματος της κυβέρνησης, το υπουργείο Παιδείας φέρνει μέσα στο καλοκαίρι (σχεδόν κατά πάγια τακτική…) νέο νόμο – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ο οποίος προοιωνίζεται ένα «θερμό» φθινόπωρο.

Το νομοσχέδιο (περίπου 400 σελίδων και 345 άρθρων) έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να το φέρει προς ψήφιση σύντομα και με όσο το δυνατόν πιο ταχείες διαδικασίες, με στόχο οι ρυθμίσεις του, που καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα (από τη διοίκηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέχρι τον ΔΟΑΤΑΠ, τις φοιτητικές εκλογές και τις πανεπιστημιακές λέσχες…), να εφαρμοστούν άμεσα, ήτοι από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Το πλαίσιο της αντιπαράθεσης

Θέτοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να πραγματοποιηθεί η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο – το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και στην πανεπιστημιακή κοινότητα (πρυτάνεις, μέλη ΔΕΠ, ειδικό προσωπικό και φοιτητές) – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε: «Η μόρφωση των παιδιών είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο για την κυβέρνηση. Κυβέρνηση και κοινωνία είμαστε με τα βιβλία, είμαστε με τη μόρφωση, όχι με τις βαριοπούλες, όχι με την ανομία, όχι με τα περιστατικά βίας στα δημόσια πανεπιστήμια».

Παράλληλα σημείωσε ότι «η κυβέρνηση τολμά να έλθει σε ρήξη με συμφέροντα και μικροομάδες κάνοντας πράξη όσα θα ωφελήσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, όσα θα ωφελήσουν τη μόρφωση των νέων παιδιών. Είχαμε εξαρχής υποσχεθεί και τώρα πραγματώνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και όχι μικρορυθμίσεις συμφερόντων. (…) Πάμε μπροστά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν νοσταλγό του παρελθόντος να ανακόψει την πρόοδο των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και την προκοπή της ελληνικής νεολαίας».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στο ΑΠΘ, «αντί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, να απαντήσει με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Οφείλει να απαντήσει με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο στο ερώτημα που του έθεσε ο πρωθυπουργός: Είναι με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλες;».

Τα πρώτα «όχι»

Βέβαια, παρά τη μάλλον μανιχαϊστική προσέγγιση που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι υπάρχουν ουκ ολίγα σημεία τριβής, τα οποία το υπουργείο Παιδείας καλείται είτε να λειάνει είτε να τα διατηρήσει ως έχουν, πυροδοτώντας, ωστόσο, αντιδράσεις μέσα στα ιδρύματα.

Ήδη για το ζήτημα της επιστροφής των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ (σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα είναι ενδεκαμελή με έξι μέλη πανεπιστημιακούς εκλεγμένους από την κοινότητα του ιδρύματος και πέντε εξωτερικά μέλη, που θα επιλέγονται με αυξημένη πλειοψηφία από τα έξι μέλη, κατόπιν διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος) εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα.

Πέρα από προσωπικές τοποθετήσεις πανεπιστημιακών και πρυτάνεων που εκφράζουν επιφυλάξεις για το νέο αυτό σχήμα διοίκησης (που προσομοιάζει με το σχήμα που προέβλεπε ο νόμος Διαμαντοπούλου), ήδη η ομοσπονδία των μελών ΔΕΠ των ιδρυμάτων αντέδρασε απολύτως αρνητικά στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας:

«Αν η πρόταση της κ. Κεραμέως ψηφιστεί στη Βουλή, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα, με τελικό σκοπό την κατάληψη με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο μιας θέσης στη διοίκηση του πανεπιστημίου».

«Βράζουν» οι φοιτητικές παρατάξεις

Την ίδια στιγμή η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για επί της ουσίας κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή του συλλόγου της κάθε σχολής κατ’ αρχάς προκάλεσε πολλά ειρωνικά σχόλια για τη συγκυρία στην οποία έρχεται (ύστερα από 30 και πλέον χρόνια η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ., ήλθε δεύτερη στις φοιτητικές εκλογές, πίσω από την ΠΚΣ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ). Ωστόσο τα μιμίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν φαίνεται ότι θα είναι η μόνη αντίδραση που προκαλεί.

Καθώς η «πανεπιστημιακή αστυνομία» αναμένεται κυριολεκτικά από μέρα σε μέρα να μπει στα πρώτα ιδρύματα και επικρατεί αναβρασμός στο φοιτητικό κίνημα λόγω των επεισοδίων στο ΑΠΘ, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι – αν όχι μέσα στο καλοκαίρι, τότε σίγουρα από το φθινόπωρο – θα υπάρξουν κινητοποιήσεις των φοιτητικών παρατάξεων, όχι μόνο για την ανατροπή του νέου νόμου – πλαισίου για τα ΑΕΙ, αλλά και για την παρουσία της «πανεπιστημιακής αστυνομίας», των οποίων το μέγεθος και η ένταση δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμα.

Τι «παίζει» με τον ΔΟΑΤΑΠ

Ένα τρίτο ζήτημα το οποίο ανακύπτει από το νέο νομοσχέδιο αφορά τον ΔΟΑΤΑΠ και το «πονεμένο» για τη χώρα ζήτημα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών αλλοδαπής. Αν και τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει κάπως εξομαλυνθεί, ακόμα και σήμερα υπάρχουν πτυχιούχοι που ταλαιπωρούνται αφάνταστα για να ισοτιμηθεί το πτυχίο τους με αντίστοιχο ελληνικό τίτλο σπουδών.

Βέβαια, μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας ΕΟΚ 89/48 στο εθνικό δίκαιο, ουσιαστικά έγινε «ντρίμπλα», καθώς πτυχιούχοι μπορούν να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που το πτυχίο τους διασφαλίζει, ωστόσο το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

Πλέον το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ιδρύονται Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής και Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής. Εφόσον ένα ΑΕΙ περιλαμβάνεται στο πρώτο μητρώο, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, τα πτυχία που εκδίδει εντάσσονται στο δεύτερο και θεωρούνται αναγνωρισμένα.

Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας, για να μην υπάρξει αθρόα αναγνώριση τίτλων σπουδών από κολέγια, κάτι που θα παραβίαζε το άρθρο 16 του Συντάγματος, δηλώνει ότι το νομοσχέδιο διαθέτει δικλίδα ασφαλείας: για κάθε πτυχιούχο που ζητά ισοτίμηση τίτλου σπουδών, είτε ο ΔΟΑΤΑΠ είτε το κάθε πανεπιστήμιο (αν, π.χ., επιδιώκονται μεταπτυχιακές σπουδές) θα ζητούν βεβαίωση τόπου σπουδών από το πανεπιστήμιο του εξωτερικού που χορήγησε τον τίτλο. Μένει να φανεί πώς θα εφαρμοστεί.

Διαβάστε επίσης:

Κάτω από τον πήχη των ελληνικών προσδοκιών τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Σε προεκλογικό σπριντ ο ΣΥΡΙΖΑ – Με ισχυρά μηνύματα Τσίπρα προς κάθε κατεύθυνση έκλεισε ο συνεδριακός κύκλος

Αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 – Αφορά τις μεταβολές λόγω πώλησης, γονικής παροχής και δωρεάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07