search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:58
MENU CLOSE

Αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 – Αφορά τις μεταβολές λόγω πώλησης, γονικής παροχής και δωρεάς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2232
2/6/2022
02.06.2022 06:00
dilosies new

Τον δρόμο για την αυτόματη συμπλήρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, του γνωστού Ε9, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty, μέσω της οποίας υποβάλλονται πλέον οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Έτσι οι φορολογούμενοι που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9, αλλά οι μεταβολές θα γίνονται αυτόματα με βάση τις δηλώσεις που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty.

Παράλληλα, με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία θα αποφευχθούν τα λάθη ή οι παραλείψεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη συμπλήρωση της δήλωσης για την περιουσία τους που φουσκώνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά και υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις μέσω του myProperty θα απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση να δηλώνουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην περιουσιακή εικόνα τους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του 2022.
Η υποβολή της δήλωσης Ε9 δεν θα καταργηθεί, αφού μέσω αυτής θα εξακολουθούν να γίνονται οι τροποποιήσεις που δεν πραγματοποιούνται μέσω του myProperty, καθώς και διορθώσεις σε στοιχεία των ακινήτων, όπως η προσθήκη του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή η νομιμοποίηση αυθαίρετων επιφανειών κ.λπ.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ακόμη την ψηφιοποίηση των δηλώσεων Φορολογίας Κεφαλαίου και πιο συγκεκριμένα:
● Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.
● Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις, πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ έπειτα από έλεγχο) μέχρι τον Νοέμβριο του 2022.
● Μετασχηματισμός Δομών Φορολογίας Κεφαλαίου για εξυπηρέτηση των πολιτών.
● Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Χρηματικής Δωρεάς/Γονικής Παροχής μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
● Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.
● Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων – λοιπές περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων όπως δηλώσεις ΦΜΑ για πλασματική μεταβίβαση χιλιοστών ακινήτων σε εκτέλεση εργολαβικού προσυμφώνου, για μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος, για τις δηλώσεις χρησικτησίας και για τον αναγκαστικό πλειστηριασμό. Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022.
Τέλος, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για το Ε9 έτους 2022, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους που εντόπισαν στο εκκαθαριστικό του φόρου με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Αυξήσεις μεταξύ 5% και 6% στις συντάξεις το 2023

Αυξήσεις θα δουν στις συντάξεις τους οι ασφαλισμένοι το 2023, καθώς αναμένεται να «ξεπαγώσει» η αναπροσαρμογή τους, η οποία είχε ανασταλεί από την περίοδο του πρώτου μνημονίου, το 2010.
Παράλληλα, από τη νέα χρονιά σχεδιάζεται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση στις αποδοχές και των συνταξιούχων.
Η απαγόρευση των αυξήσεων των συντάξιμων αποδοχών λήγει στις 31.12.2022 και, όπως προανήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, από το 2023 θα δοθούν αυξήσεις που αναλογούν στις συντάξεις, έπειτα από 12 χρόνια δραματικών περικοπών.

ΦΑΚΕΣ

Τη μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί από το 13% στο 6% σκέφτεται η κυβέρνηση, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές. Θυμίζουμε ότι η τιμή ανά κιλό του σιταριού ήταν 20 με 22 λεπτά και τώρα πηγαίνει προς τα 50 λεπτά, με αποτέλεσμα το ψωμί να έχει αυξηθεί γύρω στο 20% κατά μέσο όρο από την εποχή πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ραβασάκια θα λάβουν στο Taxisnet, στις 14-15 Ιουνίου, 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τον λογαριασμό από την επιστρεπτέα προκαταβολή και μέχρι το τέλος Ιουλίου πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πληρώσουν εφάπαξ το ποσό, λαμβάνοντας έκπτωση 15%, ή θα εξοφλήσουν την οφειλή σε 96 δόσεις (οκτώ χρόνια).

ΤΥΡΑΚΙΑ

Μείωση κατά 7% του ΦΠΑ στα καύσιμα κίνησης στα νησιά εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα διύλισης και εμπορίας καυσίμων έχει προχωρήσει στην παροχή εκπτώσεων προς τους πρατηριούχους νησιών με υψηλές τιμές βενζίνης, ώστε να μη μετακυλίονται οι αυξήσεις.

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού, προκειμένου οι δικαιούχοι του επιδόματος να υποβάλουν την αίτησή τους. Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΚΑ: Ξεκινά αύριο η υποβολή των αιτήσεων για τις παιδικές κατασκηνώσεις – Ποιοι είναι δικαιούχοι

ΕΦΚΑ: Χωρίς υγειονομική περίθαλψη από σήμερα περίπου 300.000 μη μισθωτοί (Video)

eΕΦΚΑ: Οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα στις επικουρικές συντάξεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09