search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:33
MENU CLOSE

e-ΕΦΚΑ: Οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα στις επικουρικές συντάξεις

01.06.2022 11:43
efka_new

Νέες αλλαγές σχετικά με την έκδοση επικουρικών συντάξεων ισχύουν από σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουνίου, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Φορέας, από την 1η Ιουνίου 2022 η υποβολή των νέων αιτήσεων απονομής και μεταβίβασης Επικουρικών Συντάξεων Ιδιωτικού Τομέα θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η δυνατότητα προσκόμισης με φυσικό τρόπο των δικαιολογητικών που απαιτούνταν για την υποβολή της αίτησης και μειώνονται δραστικά οι χρόνοι έκδοσης των επικουρικών συντάξεων.

Επιπλέον, η υποβολή των αιτήσεων με αποκλειστικά ηλεκτρονικό τρόπο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νέας fast track διαδικασίας έκδοσης επικουρικών συντάξεων που θα περιορίσει στο ελάχιστο τους χρόνους απονομής.

Είναι χαρακτηριστικό πως τους τελευταίους 12 μήνες υποβλήθηκαν 94.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις ιδιωτικού τομέα. Από αυτές, οι 13.000 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και οι υπόλοιπες 81.000 με επίσκεψη στις τοπικές διευθύνσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται από τους ασφαλισμένους μπαίνοντας στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov), στην επιλογή: Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi).

Υπενθυμίζεται πως ήδη εδώ και αρκετούς μήνες υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις ενώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο πρόκειται να υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και οι αιτήσεις μεταβίβασης λόγω θανάτου για τις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου τομέα, όπου τον τελευταίο χρόνο υποβλήθηκαν πάνω από 25.000 αιτήσεις.

Μείωση των εισφορών από 6,5% σε 6%

Παράλληλα, από σήμερα, μειώνεται το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται τα δύο προηγούμενα χρόνια (2020-2021).

«Σαν αποτέλεσμα αυτών των μειώσεων, της λεγόμενης “φορολογικής σφήνας” (tax wedge), αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, επέρχεται ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Αυτά, με τη σειρά τους, οδηγούν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και ενίσχυση της απασχόλησης», επισημαίνει το υπουργείο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ενώ, το 2019, με βάση το μέγεθος της «φορολογικής σφήνας», η Ελλάδα βρισκόταν στη 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, το 2021, ανέβηκε στην 5η καλύτερη θέση και με τη σημερινή μείωση αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάταξής της.

Διαβάστε επίσης:

Απελπισία στους οδηγούς από τις τιμές των καυσίμων – Σε ποιες περιοχές φτάνει τα 2,6 ευρώ η αμόλυβδη (Video)

ΑΑΔΕ: Στη φόρα χιλιάδες ονόματα οφειλετών Εφορίας και ΕΦΚΑ

Μπάιντεν: Παραχωρεί πλήρη «ελευθερία» στον πρόεδρο της FED για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:27