search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:27
MENU CLOSE

Κάτω από τον πήχη των ελληνικών προσδοκιών τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2232
2/6/2022
02.06.2022 06:00
mitsotakis_kyriakis_sinodos_new

Ακόμα και το μικρό καλάθι που κρατούσε η κυβέρνηση για το τι θα έτεκε η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. τελικά αποδείχθηκε μεγάλο, μπροστά στην αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να αναλάβουν δράση σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα της ενεργειακής – και όχι μόνο – ακρίβειας που σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο.

Το γεγονός ότι η απόφαση για μερικό εμπάργκο στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και υποπροϊόντων του θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία για τη σύνοδο είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη.

Όσο για τα κρίσιμα θέματα, τα οποία – σύμφωνα με τους ίδιους τους ηγέτες της Ε.Ε. – απειλούν τη συνοχή της Ένωσης και ενισχύουν τον «λαϊκισμό», ακόμη μια φορά ακολουθήθηκε η στρατηγική του «κλωτσάω το τενεκεδάκι» ή, όπως λέγεται πιο λαϊκά στη χώρα μας, «βλέποντας και (μη) κάνοντας», παρότι πολλοί θεωρούν ότι μόνο μια συντονισμένη ευρωπαϊκή λύση θα μπορούσε να δώσει πραγματική ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το πιεστικό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, περιορίστηκε να πει ότι απλώς «δόθηκε η σαφής εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου. Μέσα σε αυτές τις προτάσεις θα μπορεί να είναι, υπάρχει και μια ρητή αναφορά σε αυτό στα συμπεράσματα, και ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, κάτι το οποίο και η Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εισηγούνται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Δει δη χρημάτων

Παράλληλα, βέβαια, επισήμανε ότι «αυτή είναι μια συζήτηση εξαιρετικά σύνθετη. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την Ε.Ε. προκειμένου να παράσχει στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις»

επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει στο πλαίσιο του «εθνικού σχεδίου» για την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας που πληρώνουν οι καταναλωτές,

λέγοντας ότι ήδη κυρίως οι επιχειρήσεις βλέπουν την επίδραση των μέτρων αυτών στο κόστος της ενέργειας που καλούνται να καταβάλουν

και υπενθυμίζοντας ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς πόρους, αλλά και «από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια».

Ωστόσο, τα νέα σχετικά με το «μέτωπο» της ακρίβειας στα καύσιμα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς ο Μητσοτάκης, ερωτηθείς πιεστικά για το αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις – π.χ. παράταση του μέτρου του fuel pass –, περιορίστηκε να πει ότι «δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Παρακολουθούμε πάντως το ζήτημα και θα ανακοινώσουμε, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, τις επόμενες αποφάσεις μας στο ζήτημα της βενζίνης όταν κι εφόσον είμαστε έτοιμοι».

Με απλά λόγια επανέλαβε αυτό που έχει πολλάκις αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ότι δηλαδή με το «εθνικό σχέδιο» για τις τιμές της ενέργειας εξαντλήθηκε ο υφιστάμενος δημοσιονομικός χώρος, τουλάχιστον προς το παρόν, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να παρέμβει για το ζήτημα της βενζίνης.

Η κούρσα της αμόλυβδης

Πάντως, η ανησυχία για την πορεία των τιμών των υγρών καυσίμων είναι όχι μόνο υπαρκτή, αλλά και διαρκώς εντεινόμενη, καθώς, για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες η Bank of America εκτίμησε ότι μια απότομη μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία (όπως ενδεχομένως θα συμβεί λόγω του εμπάργκο της Ε.Ε.) θα οδηγήσει σε νέο άλμα τις τιμές του «μαύρου χρυσού» (η BofA έκανε λόγο ακόμα και για 150 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου μπρεντ) προκαλώντας νέα αύξηση στις τιμές της βενζίνης, η οποία ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας προσεγγίζει τα 3 ευρώ το λίτρο, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ανήσυχοι ότι θα «πιάσει» πανελλαδικά την τιμή αυτή μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Μητσοτάκης επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες αυτές λέγοντας ότι «δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το εμπάργκο το οποίο επιβάλλει η Ε.Ε. στη Ρωσία νομοτελειακά οδηγεί σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε τις επόμενες μέρες», αν και νωρίτερα είχε δηλώσει ότι με τις νέες κυρώσεις το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτεί τις χώρες της Ε.Ε. (πλην των τριών που εξαιρέθηκαν από το εμπάργκο).

Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η τιμή του αργού κινούνταν αυξητικά, πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι, όπως και του μπρεντ που ξεπερνούσε τα 117 δολάρια το βαρέλι.

Βραχνάς ο πληθωρισμός

Στο πλαίσιο αυτό και με τον πληθωρισμό, τροφοδοτούμενο κυρίως από την τρελή κούρσα των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων, να διαμορφώνεται τον Μάιο στην Ελλάδα στο 10,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (η ΕΛΣΤΑΤ τον είχε προσδιορίσει για τον Απρίλιο στο 10,2%), η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα προκειμένου να κατευνάσει – έστω σε κάποιο βαθμό – τη δυσαρέσκεια των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να εξανεμίζεται σε λογαριασμούς ρεύματος και σε γέμισμα των ρεζερβουάρ των οχημάτων τους.

Μέσα σε όλα, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ σημειώνει ότι η αγοραστική αξία του κατώτατου μισθού μειώθηκε κατά 18% τον περασμένο Απρίλιο, υπογραμμίζοντας ότι η φετινή αύξησή του συνολικά κατά 9,7% ουσιαστικά απλώς μειώνει τη… μείωση της αγοραστικής του ισχύος.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 48,8%, φαινόμενο που αποδίδεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 50,9%, και στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 48,1%. Με απλά λόγια, αυξάνεται το κόστος παραγωγής και, όπως συνήθως συμβαίνει, η αύξηση αυτή μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Στάση αναμονής

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής ρίχνοντας όλο το βάρος σε συγκεκριμένα στοιχεία:

Πόσο θα επιδράσει το «εθνικό σχέδιο» στην πραγματική ελάφρυνση των καταναλωτών από το άχθος των τιμών της ενέργειας.

Πώς θα πάνε τα έσοδα το αμέσως επόμενο διάστημα και αν θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα, ιδίως για τα καύσιμα.

Πώς θα πάει ο τουρισμός, στον οποίο η κυβέρνηση επενδύει πάρα πολλά και οι προβλέψεις είναι πολύ θετικές.

Τι στοιχεία θα δώσει η ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Μαΐου και ποιες προβολές θα μπορούν να γίνουν για την πορεία του μέσα στο 2022.

Αν θα υπάρξει κάποιο άλλο γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως, παρότι ο Μητσοτάκης προσδιόρισε άλλη μια φορά τον χρόνο των εκλογών την άνοιξη του 2023, ενδιαφέρον αποκτά μια παρατήρηση της Ντόρας Μπακογιάννη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «άπαξ και έχουμε μπει στον τελευταίο χρόνο, ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα γίνουν οι εκλογές. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;» συμπληρώνοντας ότι «αν είναι τρεις ή τέσσερις ή συν ένας μήνας, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί», αν και υπογράμμισε ότι με δεδομένη τη διεθνή συγκυρία «το παν είναι η σταθερότητα στην Ελλάδα».

Η παρέμβαση της πρώην υπουργού φάνηκε να ενισχύει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, αν και η κυβέρνηση τα «εξορκίζει» διαρκώς.

Τα θωρακισμένα για την Ουκρανία

Το μόνο βέβαιο, για την ώρα, είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα, με όλα όσα σημαίνει αυτό. Αντιθέτως, διά στόματος… Όλαφ Σολτς, στη διάρκεια της συνέντευξής του μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου κορυφής, έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα συζητά την αποστολή θωρακισμένων οχημάτων μάχης (IFV) στο Κίεβο, με το Βερολίνο να προσφέρεται να τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα γερμανικά, προκαλώντας αμηχανία στην Αθήνα.

Μετά τις ανακοινώσεις του Γερμανού καγκελάριου, το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε ότι «κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν (…) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder».

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αποκάλυψη της νέας αποστολής οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο «αλισβερίσι», αλλά και τις συνέπειες που θα έχει για την άμυνα της χώρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι αντίστοιχη συμφωνία της Γερμανίας με την Πολωνία τελικά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί από πλευράς Βερολίνου.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι «πρώτα θα έρθουν τα σύγχρονα (σ.σ.: θωρακισμένα) και μετά θα φύγουν αυτά. Άρα έχουμε μια δυνατότητα εκσυγχρονισμού ενός υλικού το οποίο είναι αναγκαίο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά που δίνουμε δεν απομειώνουν σε τίποτα τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, ίσα – ίσα τις αναβαθμίζουν» και επανέλαβε ότι «δεν προβλέπεται κάποια ειδική διαδικασία ενημέρωσης, με την έννοια ότι δεν είναι κάτι το οποίο απαιτεί κάποια νέα θεσμική διαδικασία. Το ΚΥΣΕΑ έχει πάρει μια απόφαση διαρκείας».

Το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

Εν τω μεταξύ, μετά τη Ν.Δ., και η ΟΝΝΕΔ, από αύριο και ώς την Κυριακή, πραγματοποιεί το 13ο τακτικό συνέδριό της στο ΣΕΦ, οπότε και αναμένεται να εκλέξει ως νέο γραμματέα, στη θέση του Παύλου Μαρινάκη, τον – μοναδικό υποψήφιο – δικηγόρο Ορφέα Γεωργίου, στενό συνεργάτη του νέου γραμματέα της Ν.Δ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. κατά την έναρξη του συνεδρίου, καθώς εκτιμάται ότι ο Μητσοτάκης θα «στείλει μηνύματα» τόσο σχετικά με τον χρόνο των εκλογών (που, όπως προαναφέρθηκε, τον προσδιορίζει στο τέλος της τετραετίας) όσο και για τα μεγάλη προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΝΝΕΔ, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν πάνω από 2.000 μέλη και παρατηρητές, ενώ η Νεολαία της Ν.Δ. αναφέρει ότι στις προσυνεδριακές διεργασίες συμμετείχαν πάνω από 80.000 μέλη.

Διαβάστε επίσης

Η βία και το έγκλημα σαρώνουν την Αθήνα

Λεφτά υπάρχουν (για όπλα), αλλά ο πλανήτης καίγεται

Μονόδρομος το ESG για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09