search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:15
MENU CLOSE

Τα τρία «αγκάθια» του καλοκαιριού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2236
30/06/2022
30.06.2022 06:00
kalokairi- kivernisi- new

Παρά την αισιοδοξία που υπάρχει – και που οι αριθμοί στηρίζουν – σχετικά με μια άκρως επιτυχημένη τουριστική σεζόν, υπάρχουν τρία… «φίδια» που έχουν ζώσει την κυβέρνηση καθώς προχωρά το καλοκαίρι.

Ο λόγος για την ακρίβεια, η οποία δεν λέει να υποχωρήσει, το νέο κύμα της πανδημίας της Covid-19, που έχει αρχίσει πάλι να σαρώνει τη χώρα, προκαλώντας ανησυχητικές προβλέψεις από τους ειδικούς και, βέβαια, η συνεχιζόμενη και διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, η οποία διαρκώς ανοίγει νέα ζητήματα με την Ελλάδα επιδιώκοντας, ως συνήθως, να δημιουργήσει μαξιμαλιστικό πλαίσιο απαιτήσεων.

Φουντώνει η εκλογολογία

Όλα αυτά δημιουργούν ένα δύσκολο κλίμα για την κυβέρνηση, η οποία, παρά τις μονότονες αρνητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν μπορεί να δραπετεύσει από την εκλογολογία, η οποία διαρκώς επιτείνεται.

Αντιθέτως, πλέον η συζήτηση έχει μετακινηθεί πλήρως τόσο σε πιθανές ημερομηνίες εκλογών μέσα στο φθινόπωρο όσο και στο ενδεχόμενο ακόμα και τρίτης κάλπης, αν η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με τον Νόμο Θεοδωρικάκου (ενισχυμένη αναλογική) δεν δώσει κυβέρνηση, έστω και συνεργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτηθείς σχετικά, δηλαδή για το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά.

● Είπε μεν ότι «οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις προφανώς και δεν συμβάλλουν σ’ αυτήν την κυβερνητική σταθερότητα. Εμείς έχουμε τονίσει, από τα πιο επίσημα χείλη, ότι εκείνο που επιδιώκουμε με τη δεύτερη εκλογή είναι να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση αντίστοιχη με αυτή που συγκροτήθηκε το 2019, για λόγους που πολλές φορές έχουμε εξηγήσει».

● Όμως συμπλήρωσε ότι «από εκεί και πέρα η βούληση του ελληνικού λαού θα διαμορφώσει τις συνθήκες της διακυβέρνησης του τόπου ύστερα από αυτές τις εκλογές».

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι

από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση δεν αποκλείει, αν οι «συνθήκες της διακυβέρνησης του τόπου» δεν είναι ευνοϊκές, να προσφύγει εκ νέου σε κάλπες και

από την άλλη ότι αναμένεται να ασκηθεί πίεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης – και, ιδίως, στο ΠΑΣΟΚ – για σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, έστω και για λόγους blame game, αν κάτι τέτοιο δεν ευοδωθεί.

Το πληθωριστικό «αγκάθι»

Φυσικά ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση αποκλείει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για το «πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο» που θα υλοποιηθεί στους μήνες μέχρι την άνοιξη του 2023, οπότε θα γίνουν, κατά τον ίδιο, οι εκλογές. Ωστόσο, για να γυρίσουμε στην αρχή του κειμένου, τα πράγματα ήδη γίνονται πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς τα «αγκάθια» όχι μόνο δεν «κόβονται», αλλά όσο περνά ο καιρός τόσο πιο αιχμηρά γίνονται.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ακρίβειας, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα «υπάρξει φως» από τον Ιούλιο και μετά, όταν πλέον θα εφαρμοστεί και η νέα ρύθμιση για το ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα αναστείλει επί του πρακτέου τη ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος θα μειωθούν κατά 70% – 90% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Παράλληλα το ΥΠΕΝ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για «πάγωμα» ενός έτους της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους λογαριασμούς σταθερής χρέωσης.

Το «χειρότερο σενάριο»

Από την άλλη το νέο FuelPass δίνει μεν μια ανάσα στους κατόχους οχημάτων, ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα της διαρκούς αύξησης στις τιμές των καυσίμων, με τον ίδιο τον Μητσοτάκη να σημειώνει ότι «δεν μπορεί οι τιμές να αυξάνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα όταν αυξάνεται η διεθνής τιμή του πετρελαίου και να αργούν να αποκλιμακωθούν όταν πέφτουν οι τιμές» προαναγγέλλοντας «αυστηρούς ελέγχους στην αγορά».

Παράλληλα έκανε λόγο για το «χειρότερο σενάριο», δηλαδή, την πλήρη διακοπή τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, παραδεχόμενος ότι αν αυτό συμβεί «θα υπάρχουν και επιπτώσεις συνολικά για την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης».

Όπως έχει ξαναγράψει το «Ποντίκι», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβάζει και ξαναδιαβάζει τα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για νέες παρεμβάσεις ελάφρυνσης των βαρών, ιδίως για τους πιο αδύναμους και ευάλωτους – ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πλέον εξετάζονται μόνο «στοχευμένα μέτρα».

Το ενδεχόμενο μιας νέας «επιταγής ακρίβειας» για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα ΑμΕΑ και τους μακροχρόνια ανέργους βρίσκεται εντός των σχεδιασμών του, χωρίς όμως ακόμα να είναι γνωστό το πότε και το ποσό, αν και η επιδίωξη είναι να δοθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Νέο πανδημικό κύμα

Από την άλλη, ο κορωνοϊός, που ποτέ δεν έφυγε, αρχίζει και πάλι να δείχνει τα δόντια του, καθώς οι νέες υποπαραλλαγές του σαρώνουν ξανά την Ευρώπη και την Ελλάδα, σε μια φάση μάλιστα υψηλής κινητικότητας λόγω τουρισμού και εξαιρετικά χαμηλού «τείχους άμυνας» με περιοριστικά μέτρα.

Ήδη η χώρα μας επέστρεψε σε πάνω από 20.000 κρούσματα ημερησίως, ενώ σταδιακά αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και οι διασωληνώσεις, οι οποίες εντείνουν την πίεση στο ΕΣΥ που επί δυόμισι χρόνια έχει σηκώσει όλο το βάρος της πανδημίας.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι ειδικοί όπως ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προβλέπουν μια ιδιαίτερα δύσκολη εξέλιξη του νέου πανδημικού κύματος, με πάνω από 400 διασωληνωμένους μέχρι το τέλος Ιουλίου και τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα μέσα στο καλοκαίρι (κάτι που έως τώρα δεν συνέβαινε).

Όσον αφορά δε τον εμβολιασμό, η αρμόδια Επιτροπή μπορεί να άνοιξε την πλατφόρμα για την τέταρτη δόση για τους άνω των 30 ετών, ωστόσο, πέραν μιας ισχυρής σύστασης να την κάνουν οι πιο ηλικιωμένοι, απέφυγε να δώσει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ την ίδια στιγμή οι φαρμακοβιομηχανίες παραπέμπουν στο φθινόπωρο για σκευάσματα που θα «πιάνουν» και την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της.

«Όχι» Πλεύρη σε μέτρα

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απέκλεισε κατηγορηματικά τη λήψη έκτακτων μέτρων λέγοντας πως «θεωρούμε ότι από δω και πέρα, ακόμα και μετά στο φθινόπωρο, θα πάμε στη λογική της συνύπαρξης με τον ιό. Όχι από επιλογή, αλλά επειδή αυτή είναι η πορεία της πανδημίας. Οι μεταλλάξεις γίνονται πια πολύ μεταδοτικές χωρίς να είναι πιο νοσηρές και πρέπει να πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα στις ευάλωτες ομάδες».

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «τα κρούσματα ως κρούσματα δεν μας απασχολούν. Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως σε βαριές νοσηλείες», ενώ σχετικά με την πρόβλεψη Σαρηγιάννη σημείωσε ότι το μοντέλο που ο ίδιος έχει στα χέρια του δεν δείχνει τέτοια τάση.

Παρά ταύτα, ειδικοί περί την πανδημία κάνουν λόγο για την ανάγκη λήψης έστω και στοιχειωδών μέτρων, όπως η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους (καταστήματα, γραφεία, τράπεζες, κ.λπ.), ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ωστόσο, δεδομένης και της τουριστικής περιόδου, κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει, οπότε μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί το νέο κύμα της πανδημίας και κατά πόσο θα πιέσει το σύστημα Υγείας της χώρας.

Η τουρκική επιθετικότητα

Σε τρίτο επίπεδο το βλέμμα της κυβέρνησης παραμένει στραμμένο στην Τουρκία, η οποία το τελευταίο διάστημα κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της κατά της Ελλάδας, αν και ώς τώρα έχουν αποφευχθεί προκλητικές ενέργειες επί του πεδίου, όπως είχε γίνει το 2020, όταν το «Oruc Reis» έκοβε βόλτες στο Αιγαίο.

Ακόμα κι έτσι, όμως, η ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης παραμένει και τροφοδοτείται από τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ διαχειρίστηκε το τουρκικό βέτο στην ένταξη στη συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας, με τις δύο σκανδιναβικές χώρες να δεσμεύονται γραπτά σχετικά με τις απαιτήσεις («ανησυχίες για την ασφάλεια» ήταν ο ευφημισμός που χρησιμοποιήθηκε) της Άγκυρας ικανοποιώντας σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων της.

Στην Αθήνα θεωρούν ότι η – συχνά ακραία – ρητορική που χρησιμοποιείται τόσο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους ανθρώπους του όσο και από τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης εκπορεύεται από τη μακρά προεκλογική περίοδο που διάγει η Τουρκία (οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023) και την ακραία πόλωση που και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να δημιουργήσουν, καθώς ειδικά για τον Ερντογάν τα αποτελέσματα της κάλπης μπορούν να θεωρηθούν ως ζήτημα ζωής και θανάτου.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και η κεμαλική αντιπολίτευση συνεργάζονται με εθνικιστικά κόμματα, είναι προφανές ότι η ρητορική θα πρέπει να απευθύνεται στους ψηφοφόρους και αυτών των σχημάτων.

Μιλώντας για την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δηλώνει ικανοποιημένη» παρότι, κατά την άποψη της αντιπολίτευσης, «η Τουρκία τα πήρε όλα», συμπληρώνοντας δηκτικά ότι με τη στάση της η κυβέρνηση «αποθρασύνει την Τουρκία, ενώ δίνει το μήνυμα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα αλλά “ικανοποιείται” κιόλας με την παροχή στήριξης στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο» και λέγοντας ότι η κυβέρνηση «παράγει προπαγάνδα για να καλύψει την πραγματικότητα ακόμη και όταν είναι οδυνηρή για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Διαβάστε επίσης:

Ξεπουλάνε ακίνητα για να ξεχρεώσουν

Δραματική η εικόνα της βόρειας Εύβοιας σχεδόν έναν χρόνο μετά την καταστροφή – «Δεν αντέχεται η ζωή μας» λένε οι κάτοικοι

Οι χαμένες ευκαιρίες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:14