search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:05
MENU CLOSE

Αρχίζει ο «πόλεμος» των αμβλώσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2236
30-06-2022
01.07.2022 06:00
abortions306_new

Μπορεί να χρειάστηκαν στους Ρεπουμπλικανούς σχεδόν 50 χρόνια, ωστόσο τελικά τα κατάφεραν και από την περασμένη Παρασκευή η αρμοδιότητα για τις αμβλώσεις πέρασε από το ομοσπονδιακό κράτος στις Πολιτείες.

Η ανατροπή της ιστορικής απόφασης του 1973 για την υπόθεση «Roe v. Wade», η οποία διασφάλιζε σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών σε ασφαλή πρόσβαση στην άμβλωση, αποτελεί μια τεράστια επιτυχία της συντηρητικής, θρησκόληπτης Αμερικής.

Η επιτυχία συντελέστηκε χάρη στην επιμονή και τον σχεδιασμό των Ρεπουμπλικανών να «στήσουν» μια σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας τέτοια που θα επιτρέψει όχι μόνο την ακύρωση της απόφασης του 1973, αλλά θα βάλει τις βάσεις για την ανατροπή και άλλων αποφάσεων σχετικά με ζητήματα που αφορούν την αντισύλληψη, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων κ.λπ.

Ακόμα και ο – συντηρητικός – Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς στάθηκε αδύνατον να παρεμποδίσει τα υπόλοιπα πέντε υπερσυντηρητικά μέλη του σώματος (τρία εκ των οποίων διορίστηκαν επί Προεδρίας Τραμπ) από το να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της αρμοδιότητας του ομοσπονδιακού κράτους να διασφαλίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Έτσι, με ψήφους 5-4 η ιστορική απόφαση ανατράπηκε και πλέον το κρίσιμο αυτό ζήτημα περνά στα χέρια των Πολιτειών. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από τις 50 Πολιτείες μόνο οι 20 θα διατηρήσουν νόμους που θα επιτρέπουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην άμβλωση, ενώ οι υπόλοιπες 30 θα την κάνουν από εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη.

Αδύναμη να παρέμβει η κυβέρνηση

Ήδη, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, σε πέντε Πολιτείες η άμβλωση απαγορεύεται, εκτός από περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της εγκυμονούσας γυναίκας ή σε περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας, σε άλλες οκτώ σύντομα θα είναι παράνομη και εκτιμάται ότι άλλες τρεις θα ενεργοποιήσουν νόμους που υφίσταντο πριν από την απόφαση του 1973 και καθιστούν την άμβλωση παράνομη.

Ωστόσο, ακόμα και σε Πολιτείες όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη προς το παρόν, αλλά εξετάζονται νέοι περιοριστικοί νόμοι (κυρίως ως προς το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μια έγκυος μπορεί να κάνει άμβλωση, με ορισμένες από αυτές να το θέτουν στις έξι εβδομάδες…), εκτιμάται ότι οι κλινικές θα κλείσουν από φόβο μήπως, όταν οι νέοι νόμοι ενεργοποιηθούν, βρεθούν υπόλογες για παράνομες πράξεις.

Ακόμα χειρότερα, σε κάποιες «κόκκινες» Πολιτείες εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθούν και ποινικές ευθύνες κατά γυναικών που αποφασίσουν να ταξιδέψουν σε άλλη Πολιτεία για να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους.

Υποχρεώθηκε έτσι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε μέτρα και ελέγχους, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα της… ελεύθερης μετακίνησης των γυναικών που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση σε Πολιτείες που έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να τις θεωρούν νόμιμες, όπως, για παράδειγμα, η Καλιφόρνια ή η Νέα Υόρκη (οι περισσότερες Πολιτείες που έχουν δεσμευτεί ότι οι αμβλώσεις θα παραμείνουν νόμιμες βρίσκονται στις δύο ακτές των ΗΠΑ).

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται με «δεμένα» τα χέρια, παρότι ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει – όταν είχε διαρρεύσει η εισήγηση για την υπόθεση – ότι θα επιχειρηθεί η κωδικοποίηση της απόφασης «Roe v. Wade» σε ομοσπονδιακό νόμο. Γιατί; Διότι οι Δημοκρατικοί διαθέτουν ισχνή πλειοψηφία μόλις δέκα εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου (αυτής της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις) στη Γερουσία.

Έτσι, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα περνούσε με «σκληρή» κομματική ψήφο από τη Βουλή, θα «έπεφτε σε τοίχο» στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί θα χρησιμοποιήσουν την τακτική του «filibuster» (ατελείωτες ομιλίες πολλών ωρών) ώστε να παρεμποδίσουν την ψήφισή του.

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

Αν, όμως, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει μείζονες συνέπειες για τις γυναίκες, κυριολεκτικά «βάζει φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ μόλις λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν εν πολλοίς πώς θα κινηθεί η Προεδρία Μπάιντεν στα δύο χρόνια που της απομένουν.

Για τους Ρεπουμπλικανούς η απόφαση του Δικαστηρίου θεωρείται μια μεγάλη νίκη, ωστόσο τους προκαλεί και «πονοκέφαλο», καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, άλλαξε δραματικά τις ισορροπίες στο σώμα, επιχειρεί να την καρπωθεί, ώστε να προωθήσει δικούς του υποψηφίους για τις εκλογές του Νοεμβρίου, υποσκάπτοντας την ενότητα του κόμματος, καθώς οι υποψήφιοι αυτοί… έχουν τα ίδια μυαλά με τον τέως Πρόεδρο.

Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ώθηση σε προοδευτικούς πολίτες που είναι απογοητευμένοι από την ώς τώρα πορεία της κυβέρνησης Μπάιντεν να σπεύσουν μαζικά στις κάλπες και να στηρίξουν υποψηφίους του κόμματος που θα δεσμεύονται ότι θα περάσουν από το Κογκρέσο νόμο που θα καθιστά νόμιμες τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ωστόσο πάντα υπάρχει ο φόβος η απογοήτευση να κυριαρχήσει και οι ψηφοφόροι αυτοί να απέχουν από τις εκλογές ή οι νόμοι περί εκλογών που έχουν περάσει Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες σε κάποιες πολιτείες να αποτρέψουν τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς και στη Γηραιά Ήπειρο υπάρχουν τάσεις και ομάδες πίεσης που επιχειρούν να ανατρέψουν το νομικό status που διέπει το ζήτημα των αμβλώσεων (στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. είναι νόμιμες, με τα κριτήρια να είναι αμιγώς ιατρικά) και προφανώς η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τις ενθαρρύνει να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την πίεση προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς ανησυχούν ότι θα βρεθούν μπροστά σε αντίστοιχο πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης:

Τα τρία «αγκάθια» του καλοκαιριού

Ο Ερντογάν δεν «έπαιξε» με τα νησιά

Συντάξεις – Αναδρομικά: Δεν επιστρέφονται επικουρικές και δώρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:04