search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:29
MENU CLOSE

Απαγόρευση αμβλώσεων: «Θλιβερή μέρα για το Δικαστήριο και για τη χώρα» λέει ο Μπάιντεν – Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση (Photos/Video)

24.06.2022 19:41
biden-usa-1-new

Στον Αμερικανικό λαό απευθύνθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με αφορμή τη σημαντική οπισθοδρόμηση που καταγράφεται στη χώρα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που απαγορεύσει τις αμβλώσεις και αναθέτει σε κάθε Πολιτεία ξεχωριστά το νομοθετικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποιώντας ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών σε εθνικό επίπεδο.

«Το δικαστήριο έκανε αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ πριν: αφαίρεσε ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς», είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο. «Είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα».

«Τώρα με αυτή την απόφαση, ας είμαστε ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο».

«Το δικαστήριο επανέφερε τους νόμους που ποινικοποιούν την άμβλωση, οι οποίοι χρονολογούνται από το 1800 – το δικαστήριο γυρίζει κυριολεκτικά την Αμερική 150 χρόνια πίσω», είπε ο Μπάιντεν την Παρασκευή.

«Είναι μια θλιβερή μέρα για τη χώρα, κατά την άποψή μου».

Ο Μπάιντεν προσβλέπει στις εκλογές του Νοεμβρίου και είπε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ψηφίσουν εκπροσώπους που θα αποκαταστήσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων. «Αυτό το φθινόπωρο, πρέπει να εκλέξετε περισσότερους γερουσιαστές και εκπροσώπους που θα μεταφέρουν στον ομοσπονδιακό νόμο το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέξει ξανά » πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η απόφαση και οι αντιδράσεις

Ένα βαθιά διχασμένο Ανώτατο Δικαστήριο εξάλειψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, ακυρώνοντας την απόφαση Roe εναντίον Wade του 1973 και αφήνοντας το ζήτημα της νομιμότητας της άμβλωσης σε κάθε Πολιτεία ξεχωριστά.

Η πλειοψηφία του δικαστηρίου υποστήριξε ότι η απόφαση Roe ήταν κατάφωρα λανθασμένη όσον αφορά την αναγνώριση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση, ένα σφάλμα που το δικαστήριο διαιωνίζει όλες αυτές τις δεκαετίες από τότε.

Αν και η υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου περιλάμβανε την απαγόρευση της άμβλωσης με όριο τις 15 εβδομάδες κύησης, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δίνει στις Πολιτείες ένα ευρύ περιθώριο να ρυθμίσουν ή να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις όπως κρίνουν σκόπιμο.

Σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν νόμους σε ισχύ ή είναι έτοιμες να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την άμβλωση, ενώ άλλες έχουν νόμους που θα διατηρήσουν τη νομιμότητά της. Τα ερωτήματα σχετικά με το εάν και πώς να περιοριστούν οι αμβλώσεις αναμένεται να συνεχίσουν να προκαλούν αναταραχή σε κοινωνικό και νομοθετικό επίπεδο.

Η απόφαση, μια από τις πιο συνεπακόλουθες στη σύγχρονη μνήμη, σηματοδότησε μια σπάνια περίπτωση κατά την οποία το δικαστήριο ανέτρεψε τον εαυτό του για να εξαλείψει ένα συνταγματικό δικαίωμα που είχε προηγουμένως θεσπίσει.

Το δικαστήριο ψήφισε 6-3, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και τους θρησκευόμενους συντηρητικούς που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Πλέον, αναμένεται η πρόσβαση σε νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις να περιοριστεί περίπου για 36 εκατ. γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Πολλές συντηρητικές πολιτείες είναι έτοιμες να αποτρέψουν περαιτέρω την πρόσβαση, ενώ ορισμένες φιλελεύθερες έχουν θεσπίσει καθεστώτα αμβλώσεων βάσει του κρατικού νόμου. Η απόφαση θα μπορούσε να γίνει μείζον ζήτημα στις φετινές εκλογές.

Τόσο οι ακτιβιστές υπέρ της ζωής (pro life) όσο και υπέρ της επιλογής (pro choice) είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο στην Ουάσιγκτον πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

Η Jackson Women’s Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει «ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου» αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

Η απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ αναγνώρισε το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τη δυνατότητα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

«Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δικαστικού προηγούμενου, αλλά υποβίβασε την άκρως προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος στα καπρίτσια πολιτικών και ιδεολόγων – εξαπολύοντας επίθεση στις θεμελιώδεις ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανίδων», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Παρέμβαση έκανε και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα.

Η απόφαση είναι επίσης μια καθοριστική στιγμή για ένα Ανώτατο Δικαστήριο που είναι πιο συντηρητικό από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες, μια αλλαγή στη νομική σκέψη που έγινε δυνατή αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τοποθέτησε τρεις δικαστές στο δικαστήριο.

Δύο από αυτούς διαδέχθηκαν τους δικαστές που ψήφισαν για να επικυρώσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

«Επιστρέφοντας το ερώτημα της άμβλωσης στις Πολιτείες και στους ανθρώπους, το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε ένα ιστορικό λάθος», χαιρέτισε με μήνυμά του στο Twitter ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην κυβέρνηση Τραμπ.

Τώρα που η απόφαση η οποία θωράκιζε αυτό το δικαίωμα για σχεδόν 50 χρόνια σε ομοσπονδιακό επίπεδο «πετάχτηκε στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας, ανοίγει μια νέα αρένα», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος Πενς, ένθερμος Χριστιανός Ευαγγελιστής, που δίνει «μια δεύτερη ευκαιρία για μια ζωή» και προτρέπει κάθε πολιτεία της χώρας να απαγορεύσει τις αμβλώσεις.

«Αυτή η βάρβαρη απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική. Αλλά μην έχετε αυταπάτες: τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα είναι στα ψηφοδέλτια αυτόν τον Νοέμβριο», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αναφερόμενη στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ αργότερα φέτος.

Παράνομες οι αμβλώσεις στο Μιζούρι

Το Μιζούρι έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που υπογράφει την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Πανηγυρισμοί στο Τέξας

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας, Ken Paxton, στη δήλωσή του σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις ανακοίνωσε το κλείσιμο των γραφείων της υπηρεσίας του σε όλη την πολιτεία την Παρασκευή σε μια αργία «προς τιμήν των σχεδόν 70 εκατομμυρίων αγέννητων μωρών που σκοτώθηκαν στη μήτρα από το 1973», σύμφωνα με ανακοίνωση της το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πολύ απογοητευμένος από την απόφαση. «Είμαι πολύ απογοητευμένος, γιατί τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να προστατεύονται. Και θα περίμενα από την Αμερική να προστατεύσει αυτά τα δικαιώματα», δήλωσε στο Reuters ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στο περιθώριο συνόδου κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» την απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακύρωσε σήμερα μια απόφαση-ορόσημο που εδώ και περίπου μισό αιώνα διασφάλιζε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

«Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιγκάλι, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.

«Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», τόνισε ο Τζόνσον.

Ο Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «φρικιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο του 1973 για το δικαίωμα στην άμβλωση, με τον Καναδό πρωθυπουργό να εκφράζει την συμπόνοια του στις γυναίκες που «χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση».

«Οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι φρικιαστικές. Η καρδιά μου είναι μαζί με τα εκατομμύρια των Αμερικανίδων που τώρα πρόκειται να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για άμβλωση», έγραψε ο Τριντό στο Twitter.

«Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή άνδρας δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της», είπε.

Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητούν αυτή τη διαδικασία, «απλώς την καθιστά πιο θανατηφόρα», υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα είναι το θεμέλιο μιας ζωής επιλογής, ενδυνάμωσης και ισότητας για τις γυναίκες και τα κορίτσια» είπε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίτς. «Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να ζητούν την άμβλωση, απλώς την κάνει πιο θανατηφόρα», προειδοποίησε.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) ανέφερε ότι σχεδόν οι μισές αμβλώσεις, το 45%, που γίνονται σήμερα στον κόσμο είναι «μη ασφαλείς», γεγονός που καθιστά τη διαδικασία αυτή την κυριότερη αιτία θανάτου των εγκύων.

Σύμφωνα με το UNFPA, σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες σε όλον τον κόσμο δεν είναι προγραμματισμένες και πάνω από το 60% από αυτές μπορεί να καταλήξουν σε άμβλωση. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ και άλλες 178 χώρες στήριξαν το 1994 ένα πρόγραμμα που «αναγνώριζε πόσο θανατηφόρα επικίνδυνες είναι οι αμβλώσεις και προέτρεπε όλες τις χώρες να παρέχουν φροντίδα στις γυναίκες μετά τον τερματισμό της κύησης για να σωθούν ζωές», ανεξάρτητα με το αν είναι νόμιμη η άμβλωση ή όχι.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε διακόψει τη χρηματοδότηση του UNFPA επειδή «στηρίζει ή συμμετέχει στη διαχείριση ενός προγράμματος εξαναγκαστικών αμβλώσεων ή ακούσιων στειρώσεων», κάτι που διαψεύδεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο διάδοχος του Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, αποκατέστησε τη χρηματοδότηση του Ταμείου.

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες.

«Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο twitter.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973 για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση αποτελεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Σάστισμα: η ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι έτοιμη να τα υπερασπιστεί», έγραψε η Κολονά σε ανάρτηση στο Twitter.

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «είναι ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές», ανέφερε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε επίσης:

Συγγνώμη για τη δουλεία ζήτησε ο Κάρολος – «Οι χώρες της Κοινοπολιτείας είναι ελεύθερες να εγκαταλείψουν τη μοναρχία» (Video)

Τουρκία: Πρόκληση από γνωστό μοντέλο και πρώην σύζυγο Έλληνα ηθοποιού – «Αν χρειαστεί, μπείτε στα νησιά»

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να διερευνήσει τρόπους για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:25