search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:28
MENU CLOSE

Βρετανία: Οι ακτιβιστές της Just Stop Oil «ξαναχτύπησαν» – Μετά τον Βαν Γκονγκ, «σειρά» είχε ο Κόνσταμπλ (Video)

05.07.2022 13:44
just-stop-oil_new

Ξαναχτύπησαν οι ακτιβιστές της οργάνωσης Just Stop Oil, που κόλλησαν τα χέρια τους στην κορνίζα ενός πίνακα του σπουδαίου Βρετανού ζωγράφου Κόνσταμπλ, για να διαμαρτυρηθούν για την αδιαφορία των ανθρώπων της τέχνης απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η 23χρονη Χάνα Χαντ και ο 22χρονος Έμπεν Λάζαρους μπήκαν στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, πλησίασαν τον πίνακα του Κόνσταμπλ, που δείχνει ένα τοπίο του Σάφολκ, έβαλαν πάνω στην επιφάνεια του πίνακα τρία μεγάλα χαρτιά που δείχνουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, με καχεκτικά δέντρα και σκουπίδια και στη συνέχεια κόλλησαν τα χέρια τους στην κορνίζα.

Η Χαντ και ο Λάζαρους ενημέρωσαν τους επισκέπτες της πινακοθήκης ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων είναι «ένα πρότζεκτ θανάτου» και προειδοποίησαν ότι έχει επέλθει «η πλήρης κατάρρευση της κοινωνίας». Ο δύο ακτιβιστές συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης δήλωσε ότι το ηλικίας 200 ετών έργο «Hay Wain», του Κόνσταμπλ, έχει υποστεί μικροζημιές, οι οποίες αποκαταστάθηκαν από ειδικούς συντηρητές.

Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται το σημαντικότερο του ζωγράφου Τζον Κόνσταμπλ και έχει χαρακτηριστεί «εθνικός θησαυρός» για τη Βρετανία. Η πολιτισμική αξία του πίνακα είναι ανεκτίμητη, ενώ η αξία του στο χρηματιστήριο έργων τέχνης υπολογίζεται στα 22,5 εκατομμύρια λίρες.

Ο Κόνσταμπλ έχει ζωγραφίσει στο έργο αυτό ένα τοπίο στις όχθες το ποταμού Στάουρ, στο Σάφολκ, ενώ οι ακτιβιστές το αντικατέστησαν με «μία εφιαλτική σκηνή που δείχνει πως το πετρέλαιο καταστρέφει την φύση», όπως δήλωσαν οι ίδιοι.

«Ξεχάστε την πράσινη και ευχάριστη εξοχή μας όσο συνεχίζεται η εξόρυξη πετρελαίου, που οδηγεί σε κατάρρευση των καλλιεργειών και στην διατροφική ανασφάλεια. Τελικά τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα πρότζεκτ θανάτου», δήλωσαν οι δύο ακτιβιστές.

Ωστόσο όπως γράφει η MailOnline, η Χάνα Χαντ, συνιδρύτρια της οργάνωσης Just Stop Oil, έχει αναρτήσει στις σελίδες της στα social media πολλές εικόνες από διακοπές σε εξωτερικά μέρη στη νοτιοανατολική Ασία, στην Αυστραλία και στα Κανάρια Νησιά, κάτι που σημαίνει ότι η ίδια με τα ταξίδια της αφήνει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με την βρετανική ιστοσελίδα η Χάνα Χαντ υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, ενώ η προσωπική της ζωή και τα μακρινά αεροπορικά ταξίδια δείχνουν το αντίθετο.

Facebook

Η οργάνωση άρχισε να απασχολεί τα ΜΜΕ εδώ και δύο μήνες, με διάφορες ενέργειες που έχουν στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση για να σταματήσουν όλα τα νέα προγράμματα εκμετάλλευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Βρετανία.

Οι δύο συλληφθέντες στην Εθνική Πινακοθήκη έκαναν το περασμένο 24ωρο ειρηνική διαμαρτυρία  έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο, ζητώντας από τον Μπόρις Τζόνσον να «επέμβει» για να σταματήσει «το έγκλημα σε βάρος της χώρας, της ανθρωπότητας και της ζωής στην Γη» .

Παλαιότερα απασχόλησαν την κοινή γνώμη με ακτιβιστικές ενέργειες μπροστά σε πίνακες ζωγραφικής του Βαν Γκονγκ και του Τέρνερ.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: «Ψίθυροι» για την υγεία του Μακρόν – Υποφέρει από μετεκλογική κατάθλιψη; (Video)

Μαρμαρίδα: Πανικός στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο, από «καρχαρία» που βγήκε στα ρηχά (video)

Ελ Σαλβαδόρ: Γέννησε πρόωρα, έχασε το μωρό της και καταδικάστηκε σε 50 χρόνια φυλακή!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:19