search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:29
MENU CLOSE

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ξεχάσατε πέντε λέξεις, ακρίβεια, βενζίνη, πληθωρισμός, πανδημία και Novartis

06.07.2022 13:20
tsipras_bouli2

Σε υψηλούς τόνους απάντησε σττην ομιλία Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας στη βουλή.

«Εδώ και καιρό, κύριε Μητσοτάκη, παίζετε με κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά και με τις εκλογές. Σήμερα είναι ευκαιρία να δώσετε απαντήσεις. Αποτελείτε παράγοντα πολιτικής αστάθειας στον τόπο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι στα 46 λεπτά της ομιλίας του «ξέχασε» να αναφερθεί σε 5 λέξεις.

«Βλέπω ότι οι βουλευτές σας χειροκρότησαν και το χρειαζόσασταν μετά τη χθεσινή σας εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σας άκουσα για 46 λεπτά και ξεχάσατε πέντε λέξεις: ακρίβεια, βενζίνη, πληθωρισμός, πανδημία και Novartis» ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το άσπρο – μαύρο, ή μάλλον το μαύρο άσπρο. Μέσα σε 45 λεπτά, είπε τόσα πολλά ψέματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, υποστήκατε ήττα. Στραπάτσο υποστήκατε στο Ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία του Τύπου. Βατερλώ, επίσης, ήταν για εσάς το βούλευμα περί σκευωρίας για τη δικαστική απόφαση με τη Novartis» σχολίασε.

«Όσο και να ανατρέξετε στο χθες, οφείλετε να δώσετε απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο».

Ντυθήκατε ΚΚΕ

«Η ομιλία σας ήταν case study που θα έλεγε και ο Τσακαλώτος για το πώς μπορεί να κάνει κανείς το μαύρο-άσπρο και να πει τόσα ψέματα. Και είναι η πραγματικότητα είναι που σας διαψεύδει. Ντυθήκατε όχι σοσιαλδημοκράτης αλλά ΚΚΕ και μας είπατε «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» εσείς που με το καλημέρα φέρατε νομοσχέδιο που αλλάζει το καθεστώς εργασίας, καταργεί το 8ωρο και δημιουργεί συνθήκες ζούγκλας» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επενδύετε κ. Μητσοτάκη σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια αλλά δεν έχει και δεν είναι η ΚΟ σας αλλά ο λαός, μια λέξη που μας αρέσει γιατί έχει ισχυρό πρόσημο και φορτίο γιατί αυτός ο λαός ανέδειξε κυβερνήσεις και έδιωξε τυρράνους. Ο καθένας πολίτης σήμερα βιώνει μια πραγματικότητα που γνωρίζει και δεν χρειάζεται να τα λένε οι προπαγανδιστές σας» συνέχισε στους ίδιους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ντυθήκατε σήμερα ΚΚΕ για να μας μιλήσετε για κοινωνική πολιτική… εσείς που καταργήσατε το 8ωρο και καταργήσατε κάθε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσποιείται τον φιλεργατικό πρωθυπουργό με το κοινωνικό πρόσωπο.

«Μην τον υποτιμάτε έτσι τον λαό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο κόσμος τα ζει, τι ήρθατε να μας πειτε σήμερα;» πρόσθεσε.

«Πολλοί χαρακτηρίζουν τη συζήτηση αυτή ως την πρώτη προεκλογική κόντρα πριν να ανακοινώσετε την απόφασή σας για εκλογές μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Παίζετε με το κρίσιμο θέμα των εκλογών. Η κορυφαία εκλογική διαδικασία έχει γίνει στοίχημα στο καζίνο του καθεστώτος σας που κερδισμένοι είναι οι σπονσορές σας. Σήμερα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί θαρρώ ότι είστε ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την αντιπολίτευση που είναι από μόνος του παράγοντας πολιτικής αστάθειας. Εμείς ζητάμε εδώ και 6 μήνες εκλογές γιατί η χώρα κατευθύνεται σε αδιέξοδο, γιατί δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις συνέπειες των πολιτικών σας επιλογών. Σας ζητώ να σταματήσετε να μαδάτε τη μαργαρίτα. Δεν το βλέπετε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η κυβέρνηση; Δεν βλέπετε τους υπουργούς που έχουν σηκώσει τα μολύβια; Πώς θα προχωρήσετε έτσι; Γιατί εσείς το προκαλέσατε. Πάρτε μια θέση. Σας καλώ να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραχωρείτε δικαιώματα χωρίς ανταλλάγματα

Μιλώντας για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία είπε: «Η Ελλάδα είναι 4η χώρα στην Ευρώπη που έχει δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Περισσότερα και από τη Γαλλία και την Ιταλία. Γιατί εμπλέκεται τη χώρα;»

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στον χαρακτηρισμό «ΙΧ» για την εξωτερική πολιτική με αφορμή τους χειρισμούς για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και τα γερμανικά άρματα μάχης που έγιναν γνωστά από τον Όλαφ Σολτς.

«Έχετε γίνει ο πιστός και δεδομένος σύμμαχος που παραχωρεί δικαιώματα, του συμμάχου δηλαδή που δίνει χωρίς ανταλλάγματα 6 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, του συμμάχου που δίνει 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς χωρίς να εξασφαλίζει ότι θα παραχθεί ούτε μια βίδα στην Ελλάδα. Του συμμάχου που βλέπει την Τουρκία να αναβαθμίζει τον ρόλο της, που παρακολουθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που κατέχει παράνομα την μισή Κύπρο να δέχεται συγχαρητήρια για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στο θέμα της Ουκρανίας».

«Ακούσατε τον πρόεδρο Μπάιντεν να λέει ότι όχι μόνο θα πουλήσει αλλά και θα αναβαθμίσει τα F-16. Στέλνουμε βαρέα όπλα στην Ουκρανία και εκείνοι θα δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει παράνομες υπερπτήσεις στα νησιά και όχι μόνο να μην καταδικάζουν τις υπερπτήσεις αυτές αλλά να μας ζητούν να τα βρούμε» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επικίνδυνη ανικανότητα

«Αλήθεια πως τα καταφέρατε με την Turkaegean και να μην υπάρχει ένα στέλεχος να σταματήσει μια πρόταση που είχε κατατεθεί εδώ και 6 μήνες. Εμείς δεν σας κατηγορούμε για προδοσία, στο έσχατο επίπεδο του λαϊκισμού όπως κάνατε εσείς με εμάς όταν λέγατε ότι δώσαμε τις συντάξεις για να πάρουμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Σας κατηγορούμε για επικίνδυνη ανικανότητα για τα εθνικά μας συμφέροντα» συνέχισε την κριτική του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε:

«Έχω εθνική ευθύνη να καυτηριάζω την επιζήμια εθνική στρατηγική και να λάβω την ευθύνη ότι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Τονίζω όμως ότι απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν είμαστε ενωμένοι, απέναντι στην παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, απέναντι σε κάθε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα είμαστε ενωμένοι»

Δεν υπήρξε καμία σκευωρία και καμία συμμορία

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Novartis ερωτώντας τον πρωθυπουργό αν θα ζητήσει συγγνώμη από όλους όσους αποκάλεσε συμμορίτες και ελευθεροδολοφόνους.

«Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε τουλάχιστον την ευθιξία να ζητήσει μια συγγνώμη για τη Novartis. Εσείς που μιλούσατε για συμμορίτες, μια συγγνώμη θα ζητήσετε; Εσείς που θελήσατε να εξοντώσετε όσους συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου» είπε.

«Ηγηθήκατε μιας απίστευτης προσπάθειας όχι για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο αλλά και να κατηγορήσετε όσους συνέβαλαν στην αποκάλυψή του. Προκαταλάβετε την κρίση της δικαιοσύνης και απεδείχθη με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου ότι δεν υπήρξε καμία σκευωρία και καμία συμμορία. Θα ζητήσετε συγγνώμη ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε; Εγώ ένα έχω να δηλώσω: Σκευωρία δεν υπάρχει και με τη βούλα της Δικαιοσύνης. Τι υπάρχει; Η προσπάθεια σας να κουκουλώστε το θέμα και τα ερωτήματα του σκανδάλου: ποιοι ωφελήθηκαν; Ποιοι διακίνησαν τα τεράστια αυτά ποσά;

Υπάρχει η απόπειρά σας να στήσετε πολιτικά δικαστήρια για τους πολιτικούς σας αντιπάλους και τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στην αποκάλυψη. Και υπάρχει και το ερώτημα, ποιοι τελικά πήραν αυτά τα τεράστια ποσά; Το σκάνδαλο ζητά απαντήσεις»

«Δεσμεύομαι ότι το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώστε ότι εμείς, πείτε στον κ. Σαμαρά, ότι θα το πάμε μέχρι τέλος το ζήτημα αυτό. Τίποτα δεν θα μεινει στο σκοτάδι. Η διαφθορά δεν είναι ζήτημα μόνο ηθικής τάξεως αλλά και κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι κρίσιμο και για την ανάπτυξη της οικονομίας, το να σταματήσει το πάρτι που τρώει τα χρήματα από την τσέπη του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσιάρας που είναι; εργάζεται; ας έρθει να μας απαντήσει για τις καταγγελίες της κ. Μάνδρου για σκόπιμη παραπλάνηση για την απόφαση».

Η ακρίβεια σαρώνει τη χώρα

Επανερχόμενος στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η Eurostat κατέγραψε άλλο ένα ρεκόρ στον πληθωρισμό. Η αλήθεια είναι ότι η λέξη ακρίβεια που ξεχάσατε σαρώνει όλη τη χώρα, ότι η ενεργειακή φτώχια σαρώνει τη χώρα, ότι πολύ μεγάλο μέρος του ενεργειακού πληθωρισμού έχει την υπογραφή σας -στο 61% στην Ελλάδα όταν στην ΕΕ είναι 39% και αυτό το 22% είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη στο ρεύμα ή αλλιώς τα υπερκέρδη των παραγωγών που αφήσατε».

«Δε ντρέπεστε να έρχεστε ενώ έχετε εξαπατήσει τους συνταξιούχους να έρχεστε να τα ρίχνετε σε εμάς; Ήρθατε και μας είπατε ότι λύσατε το θέμα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Λέγατε ότι στόχος είναι η σύνταξη να βγαίνει την ίδια μέρα, και τελικά αυξήθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις. Προσλάβατε στελέχη με 3 και 4 χιλιάδες ευρώ μισθό, και οι εκκρεμείς συντάξεις είναι 340.000, και όσες βγαίνουν είναι με λάθη. Αλλά έχετε τη στήριξη των ΜΜΕ της 108ης θέσης στην κατάταξη για ελευθερία λόγου».

Κοιμάστε ήσυχοι γιατί τρία χρόνια τρώτε από τα έτοιμα

«Εσείς δεν παραδώσατε τη χώρα με 15% έλλειμμα; Εσείς δεν είστε που καθιερώσατε τον υποκατώτατο μισθό; Εσείς δε βάλατε χαράτσι για την είσοδο στα νοσοκομεία; Εσείς δεν καταστρέψατε σε 4 χρόνια το 25% του ΑΕΠ; Και τώρα αντί να ντρέπεστε γι αυτό, ζητάτε και τα ρέστα. Η χώρα ήταν 2 φορές χρεοκοπημένη. Μία το 2009 και μια το 2014. Τη χώρα που την έπνιγε το χρέος, εμείς την παραδώσαμε το 2019 με ρυθμισμένο χρέος. Έχουμε καθαρό διάδρομο δεκαετίας χάρη σε αυτή τη ρύθμιση. Γι αυτό και δεν ανησυχούμε τόσο σήμερα. Αυτό σας αφήσαμε, και δε ντρέπεστε να κάνετε τους τιμητές. Κοιμάστε ήσυχοι, γιατί τρώτε τρία χρόνια από τα έτοιμα.

Εμείς επανεγκατεστήσαμε το αίσθημα ασφάλειας. Είστε πρωθυπουργός που δε μπορεί να ισχυριστεί πως παρέλαβε χάος. Μοιράσατε δισ. σε κολλητούς και σε φίλους, μοιράσατε εκατομμύρια στα μέσα ενημέρωσης, αφήσατε το ΕΣΥ με ελλείψεις, ιδιωτικοποιήσατε τη ΔΕΗ. Ξετινάξατε τα νοικοκυριά».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «στη χώρα και στην κοινωνία πρέπει να επιστρέψει η δικαιοσύνη και η ασφάλεια. Σημαίνει κατάργηση των νόμων που δημιούργησαν ανασφάλεια, τέλος στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημαίνει μέτωπο στο οργανωμένο έγκλημα, όχι καταστολή και αστυνομία στα Πανεποστήμια. Σημαίνει μείωση του ΦΠΑ, ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας, μέτωπο με το καρτελ των κερδών».

Σε έξαρση η πανδημία

«Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία είναι σε έξαρση με τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων να είναι σε μείωση, στην ασφάλιση – καλά δεν ντρέπεστε λιγάκι – μας είπατε ότι επιστρέψατε τα αναδρομικά που τους πήρατε το 1 δισ. που δίναμε για 13η δόση για να καλύψετε την τρύπα στην ιδιωτική ασφάλιση και τώρα λέτε ότι μόνο όσοι έχουν κάνει προσφυγή θα πάρουν αναδρομικά καθώς η απόφαση του ΣτΕ αφορά τα κλεμμένα της διακυβέρνησης Σαμαρά» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κοινωνία δε σας αντέχει άλλο»

«Κύριε Μητσοτάκη, θα το πω αγοραία, η κοινωνία δε σας αντέχει άλλο, πάρτε το απόφαση. Το ερώτημα στις εκλογές είναι ο εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος; Ελάτε να συνεννοηθούμε για τους όρους και τους δημοκρατικούς κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης. Όχι άλλα παιχνίδια, όχι άλλες διαρροές που ευνοούν την αστάθεια. Για τα εθνικά μας θέματα δώστε σήμερα απαντήσεις, δώστε δημοκρατική διέξοδο» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης για εκλογές: Δεν ξέρω αν είναι εφικτή η εξάντληση της τετραετίας (video)

ΠΑΣΟΚ: Πώς είδαν την αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Βουλή: Το πρώτο άτυπο προεκλογικό ντιμπέιτ ανάμεσα σε πρωθυπουργό και Αλέξη Τσίπρα – Η μεσαία τάξη στο επίκεντρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:28