search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:40
MENU CLOSE

Βουλή: Έντονες αντιδράσεις από την ατάκα του Συρίγου – Χαρακτήρισε «πολιτική μυθολογία το Πολυτεχνείο» (Videos)

14.07.2022 15:51
sirigos_new

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή η φράση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου ότι το «Πολυτεχνείο ήταν πολιτική μυθολογία».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως «το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της και κυρίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής, είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονομένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από την πλειοψηφία του λαού όταν χρειαζόταν, όταν υπήρχε η Χούντα, έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Δηλαδή πότε; Μετά το ’74. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, είχαμε τα λάβαρά μας, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας ήσυχοι ότι έχουμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς με καθυστέρηση ετών το αντιστασιακό μας καθήκον», είπε αρχικά.

«Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολιτική μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντίστασης απέναντι στην δικτατορία», πρόσθεσε.

«Το «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73» λόγω του μύθου που δημιουργήθηκε, μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού να θεωρεί ότι η χούντα έπεσε το ’73 εξαιτίας του Πολυτεχνείου. Στην πραγματικότητα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου ακολούθησε η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, μια πολύ σκληρότερη φάση της δικτατορίας» ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η παραπάνω τοποθέτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, οι βουλευτές των οποίων αποδοκίμασαν παρατεταμένα τον Άγγελο Συρίγο και ζήτησαν να αποδοκιμαστεί, να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΝίκος Βούτσης σχολίασε ότι ουδέποτε έχει προβληθεί αυτό το ανιστόρητο αφήγημα στην αίθουσα της Βουλής.

«Τον καλώ να αφαιρέσει αυτά που είπε στην αρχή. Γνωρίζετε κ. Συρίγο ότι στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις από την κηδεία του Παπανδρέου μέχρι και το ’74, πέραν του Πολυτεχνείου, των εξεγέρσεων σε όλα τα Πανεπιστήμια στην ίδια φάση. Υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις και συλλήψεις και υπήρχαν ξερονήσια ή άνθρωποι που είχαν πάει στο εξωτερικό, μαζικότατα, που φυλάγανε τους ανθρώπους της Αριστεράς και όχι μόνο -όλου του πολιτικού φάσματος- που δεν μπορούσαν να κατέβουν στον δρόμο. Η προσπάθειά σας και μάλιστα όντας υφυπουργός της Παιδείας να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη τη περίοδο, για να φτιάξετε ένα εύπεπτο αφήγημα, είναι άκρως απαράδεκτη και ύβρις για την αίθουσα αυτή. Είναι απολύτως ανιστόρητο» απάντησε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε ότι δεν θα έπαιρνε τον λόγο αν δεν ήταν προσβλητική για το κοινοβούλιο η τοποθέτηση του κ. Συρίγου.

«Μάλιστα, μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα, έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα εναντίον της Χούντας. Αναφέρθηκε πριν, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, σε συγκεκριμένα γεγονότα. Τι να θυμίσουμε; Τους αγώνες του αντιδικτατορικού «Ρήγα Φεραίου»; Της Αντι-ΕΦΕΕ; Το ΠΑΚ; Το ΠΑΜ; Τη Νομική; Όλα αυτά ήταν μεμονωμένα γεγονότα; Ή το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του υπουργού Παιδείας. Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα, είναι προσβολή! Να ανασκευάσετε!», συμπλήρωσε.

«Η επτάχρονη δικτατορία ακολούθησε την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους, όπου υπήρχε κυνηγητό των αριστερών φωνών, των δημοκρατικών φωνών, με ξερονήσια, με εξορίες. Τα αγνοείτε όλα αυτά, έρχεστε εδώ να ξαναγράψετε την ιστορία; Ελπίζω ποτέ να μη σας δοθεί αυτή η δυνατότητα. Βεβαίως, διαχωρίζω τη σημερινή σας τοποθέτηση από τη ΝΔ αμέσως μετά το 1974 και από αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται για τομή που έχει αρχίσει από τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε μετά με την υπουργοποίηση των πρωτοπαλίκαρων του ΛΑΟΣ και συνεχίζεται επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όχι, λοιπόν. Επειδή εσείς δεν έχετε συμφιλιωθεί με τις αξίες της Μεταπολίτευσης, δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε εδώ μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τις μεγάλες αξίες που ακόμη εμπνέουν, όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά όλο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου. Να ανασκευάσετε. Δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, έθεσε θέμα Δεοντολογίας με κατάθεση παρεμπίπτον θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για πρωτοφανή παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και του κώδικα δεοντολογίας για τη σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτικής «γιατί αμφισβητείται από επίσημα χείλη η Ιστορία του τόπου, των ποταμιών αίματος, των θυσιών και μάλιστα με τη διατύπωση της δευτερολογίας του υφυπουργού να είναι χειρότερη από την πρώτη τοποθέτηση. Θα παρακαλέσω αν δεν υπάρξει ρητή αναγνώριση του λάθους να σβηστούν από πρακτικά λέξεις και πράξεις που υπονομεύουν συλλογική συνείδηση έθνους και ιστορίας του».

Οργισμένη ήταν και η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, που σημείωσε πως θα έπρεπε «να νιώθει ντροπή ο υφυπουργός για όλα όσα συνειδητά είπε για το Πολυτεχνείο», σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο.

«Η αντίσταση στη χούντα ξεκίνησε αμέσως με την κήρυξή της και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή του Πολυτεχνείου» πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης, τονίζοντας πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα.

«Αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ25, επίσης καταφέρθηκε εναντίον του υφυπουργού, τονίζοντας ότι η αντίδραση του λαού στη χούντα ήταν πάνδημη «Να σας θυμίσω τα Μέγαρα. Ο πατέρας μου απετάχθη τα ξημερώματα από το ναυτικό, και ήξεραν ότι τους αντιστέκεται και δεν ήταν παράγοντας ένας τυχαίος αξιωματικός ήταν.  Για 1,5 χρόνο που έμεινε προφυλακισμένος, οι γείτονες που ήταν δεξιοί μας έτρεφαν εκ περιτροπής κ. υπουργέ. Έτσι έζησα εγώ και και η αδερφή μου για 1,5 χρόνο κ. υπουργέ».

Ο κ. Συρίγος πήρε μετά ξανά τον λόγο για να απαντήσει στους βουλευτές, ωστόσο η τοποθέτησή του διακόπηκε από κάτω αρκετές φορές με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Αθανασίου να προσπαθεί να ρίξει τους τόνους. Έντονη ήταν η αντιπαράθεση του υφυπουργού με τον Νίκο Φίλη.

Διαβάστε επίσης:

Βερναρδάκης: Έκανα μεγάλο ατόπημα – Αν έλεγα ότι η Κεραμέως είναι η Μήδεια της Παιδείας ίσως να μην υπήρχε αντίρρηση

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Κούγια για την αποφυλάκιση Λιγνάδη: «Τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει;»

Κεραμέως για σχόλιο Βερναρδάκη: Άλλο η κριτική, άλλο η χυδαιότητα – Προβληματική η αφωνία Τσίπρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:40