search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 05:51
MENU CLOSE

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών (Videos)

22.07.2022 17:38
erdogan-gkouteres-1-new

Η Ουκρανία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία με την υποστήριξη του ΟΗΕ την Παρασκευή, για να επιτρέψουν την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αποτρέποντας πιθανώς την απειλή μιας καταστροφικής παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Στην τελετή υπογραφής στο παλάτι Dolmabahçe στην Κωνσταντινούπολη παρευρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων.

Η Ουκρανία και η Ρωσία υπέγραψαν δύο χωριστές συμφωνίες με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την εξαγωγή σιτηρών και γεωργικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Το Κίεβο αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τη Μόσχα, η οποία υπέγραψε ίδια συμφωνία με την Άγκυρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες είπε σε δηλώσεις του, ότι η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο σε σημαντικούς όγκους εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία και θα ωφελήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται «στο χείλος της χρεοκοπίας και τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στα όρια της πείνας». Είπε ότι «ο φάρος της ελπίδας έλαμψε στη Μαύρη Θάλασσα» και κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.

Όλοι τώρα ελπίζουν ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει τη διέλευση σιτηρών και βασικών αγαθών, όπως το ηλιέλαιο, από τρία λιμάνια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, παρόλο που ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται σε άλλα μέρη της χώρας. 

Η συμφωνία στοχεύει επίσης στη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης ρωσικών προϊόντων λιπασμάτων, απαραίτητα για τη διασφάλιση μελλοντικών υψηλών αποδόσεων στις καλλιέργειες, εν μέσω προσπαθειών να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι οι προκαταρκτικές αποστολές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το Σάββατο, με την ελπίδα να φτάσουν τα προπολεμικά επίπεδα εξαγωγών από τα τρία ουκρανικά λιμάνια -με ρυθμό 5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων σιτηρών το μήνα- εντός εβδομάδων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας:

  • Ένας συνασπισμός Τούρκων, Ουκρανών και προσωπικού του ΟΗΕ θα παρακολουθεί τη φόρτωση σιτηρών σε πλοία στα ουκρανικά λιμάνια προτού πλοηγηθεί σε μια προσχεδιασμένη διαδρομή μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ναρκοθετημένη από τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις.
  • Ουκρανικά πλοία θα καθοδηγούν εμπορικά σκάφη που μεταφέρουν τα σιτηρά προκειμένου να πλοηγηθούν στις ναρκοθετημένες περιοχές γύρω από την ακτογραμμή χρησιμοποιώντας έναν χάρτη ασφαλών καναλιών που παρέχεται από την ουκρανική πλευρά.
  • Στη συνέχεια, τα πλοία θα διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα προς τα στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας ενώ θα παρακολουθούνται στενά από ένα κοινό συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από τον ΟΗΕ, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία.
  • Τα πλοία που εισέρχονται στην Ουκρανία θα επιθεωρηθούν υπό την επίβλεψη του ίδιου κοινού κέντρου συντονισμού για να διασφαλιστεί ότι δεν φέρουν όπλα ή αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν στην ουκρανική πλευρά.
  • Η ρωσική και η ουκρανική πλευρά συμφώνησαν να αποκλείσουν επιθέσεις σε οποιοδήποτε από τα εμπορικά σκάφη ή λιμάνια που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μεταφοράς ζωτικής σημασίας σιτηρών, ενώ παρατηρητές του ΟΗΕ και της Τουρκίας θα είναι παρόντες στα ουκρανικά λιμάνια για να οριοθετήσουν περιοχές που προστατεύονται από τη συμφωνία.

Ο Γκουτέρες είπε ότι μια τέτοια συμφωνία μεταξύ δύο αντιμαχόμενων χωρών ήταν «άνευ προηγουμένου».

«Και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων, οι οποίες ήταν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ ακόμη και πριν από τον πόλεμο – ένας πραγματικός εφιάλτης για τις αναπτυσσόμενες χώρες», πρόσθεσε.

«Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία που μόλις υπογράψαμε ανοίγει έναν δρόμο για σημαντικούς όγκους εμπορικών εξαγωγών τροφίμων από τρία βασικά ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα – την Οδησσό, το Τσερνομόρσκ και το Γιούζνι. Η αποστολή σιτηρών και αποθεμάτων τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές θα συμβάλει στη γεφύρωση του παγκόσμιου χάσματος προσφοράς τροφίμων και θα μειώσει την πίεση στις υψηλές τιμές».

Η συμφωνία είναι προϊόν συνεχών και δύσκολων διαπραγματεύσεων μηνών μεταξύ αξιωματούχων του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γκουτέρες και κορυφαίων Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι έθιξαν για πρώτη φορά το θέμα τον Απρίλιο.

Η Μόσχα δεν θα «εκμεταλλευθεί» τη συμφωνία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν θα «εκμεταλλευτεί» την αποναρκοθέτηση και το άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας, που αποτελούν μέρος της συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των ζωτικής σημασίας εξαγωγών σιτηρών.

«Η Ρωσία έχει αναλάβει δεσμεύσεις που αναφέρονται σαφώς στο κείμενο αυτό. Δεν θα εκμεταλλευθούμε το γεγονός ότι τα λιμάνια θα καθαριστούν και θα ανοίξουν. Έχουμε αναλάβει αυτή την δέσμευση», δήλωσε ο Σοϊγκού στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας επιθυμεί η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την αποδέσμευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Έκανε λόγο για «ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες να ξεπεραστεί η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την ταχεία και με καλή πίστη εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας».

Ο κ. Μπορέλ τονίζει ότι «η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει καταστροφικό παγκόσμιο αντίκτυπο. Η Ρωσία σκόπιμα καταστρέφει τις γεωργικές και μεταφορικές υποδομές και τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, προκαλώντας ελλείψεις καυσίμων και δημιουργώντας προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων παγκοσμίως μέσω του αποκλεισμού των λιμανιών της Ουκρανίας και της λεηλασίας των ουκρανικών σιτηρών. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία έχει θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η παρούσα συμφωνία προσφέρει την ευκαιρία να αρχίσει η αντιστροφή αυτής της αρνητικής πορείας».

Διαβάστε επίσης:

«Overture»: Αυτός είναι ο «γιος» του θρυλικού Concorde – Το υπερηχητικό jet που αλλάζει ριζικά τα ταξίδια (photos/videos)

Εκλογές στην Ιταλία: Τα «κλειδιά» στην ακροδεξιά – Ανησυχία στις Βρυξέλλες (Video)

Ο πρίγκιπας Χάρι βγάζει στη «σέντρα» την Καμίλα – Το ρατσιστικό σχόλιο, το νέο βιβλίο και το παρασκήνιο της ρήξης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20