search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 21:51
MENU CLOSE

Ανησυχητικές εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ: Ανοίγει νέο θερμό μέτωπο; – Γιατί είναι σημαντικό το Καλίνινγκραντ (Photo/Videos)

22.06.2022 06:00
josep_borell_new

Η χερσαία επικοινωνία μεταξύ του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ και άλλων τμημάτων της Ρωσίας δεν έχει απαγορευθεί, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μία δήλωση που αναφερόταν στο αυτονόητο: την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ εδαφών μίας χώρας.

«Η χερσαία διακίνηση μεταξύ του Καλίνινγκραντ και άλλων τμημάτων της Ρωσίας δεν έχει σταματήσει, ούτε απαγορεύτηκε. Δεν υπάρχει κανένα μπλοκάρισμα», δήλωσε ο Μπορέλ, προσθέτοντας  ότι «η μετακίνηση επιβατών και αγαθών, που δεν υφίστανται το καθεστώς των κυρώσεων, συνεχίζεται».

Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει αυτή τη διευκρίνιση; Διότι προηγήθηκε η ειδοποίηση της κρατικής εταιρίας σιδηροδρόμων της Λιθουανίας προς την Ρωσία, ότι από τα μεσάνυχτα της 18ης Ιουνίου, δεν επιτρέπεται πλέον η διέλευση τραίνων με αγαθά που εμπίπτουν στο καθεστώς των κυρώσεων της ΕΕ.

Μεταξύ των εμπορευμάτων που είναι στο καθεστώς των κυρώσεων είναι τα οικοδομικά υλικά, το τσιμέντο, τα μέταλλα και «ένας αριθμός άλλων αγαθών που είναι σημαντικά για τις κατασκευές και την παραγωγή», σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής του Καλίνινγκραντ, Άντον Αλιχάνοφ.

Τι μπορεί να σημαίνει η νέα εστία κρίσης

Το Καλίνινγκραντ είναι ένας ρωσικός θύλακος που περιβάλλεται από εδάφη χωρών που ανήκουν στην ΕΕ.

Η Ρωσία χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου και παράνομη» την ειδοποίηση που έλαβε από την Λιθουανία, η οποία όμως – σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Ζοζέπ Μπορέλ- δεν έκανε καμία μονομερή ενέργεια για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά εφαρμόζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ.

«Η κατηγορία ότι η Λιθουανία θέτει σε εφαρμογή λιθουανικές κυρώσεις  είναι ψευδής. Καθαρή προπαγάνδα», σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στην Μόσχα, Μάρκους Έντερερ  έσπευσε πάντως να συναντήσει εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης για να επιλυθεί το ζήτημα που προέκυψε αιφνιδίως.

Η ένταση που προκλήθηκε απειλεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με την ΕΕ, που βρίσκονται ήδη σε πολύ κακό επίπεδο.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Καλίνινγκραντ

Πάντως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το Καλίνινγκραντ μπορεί να γίνει η επόμενη θερμή ζώνη μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Το Καλίνινγκραντ είναι το δυτικότερο άκρο της ρωσικής επικράτειας και το μόνο τμήμα της Ρωσίας  που περιβάλλεται από κράτη-μέλη της ΕΕ. Ανάμεσα στο Καλίνινγκραντ και την Λευκορωσία, μία χώρα σύμμαχο της Ρωσίας, βρίσκεται η Λιθουανία. Η Πολωνία βρίσκεται στα νότια σύνορα του ρωσικού θυλάκου.

Το Καλίνινγκραντ κατελήφθη από τα σοβιετικά στρατεύματα από τη ναζιστική Γερμανία τον Απρίλιο του 1945 και έκτοτε έγινε τμήμα της σοβιετικής επικράτειας με βάση την Συμφωνίατου Πότσνταμ.

Για δεκαετίες ήταν μια περιοχή με βαριά στρατιωτική οχύρωση και απαγορευόταν η είσοδος ξένων. Όμως τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε τουριστικό προορισμό και μάλιστα εκεί διεξήχθησαν κάποιοι αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλου που έγινε στην Ρωσία το 2018.

Είναι μια από τις πλέον ευημερούσες περιοχές της Ρωσίας με σημαντική βιομηχανική παραγωγή. Το λιμάνι Μπαλτίισκ στον θύλακα του Καλίνινγκραντ είναι το δυτικότερο λιμάνι της Ρωσίας και μάλιστα δεν παγώνει όλο τον χρόνο, σε αντίθεση με πολλά άλλα ρωσικά λιμάνια.

Ο κίνδυνος όμως είναι να γίνει μέρος του προβλήματος μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προειδοποίησε ότι «η Ρωσία θα απαντήσει σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες», αναφερόμενος στην ειδοποίηση της Λιθουανίας για τη διέλευση αγαθών από το έδαφός της.

«Επεξεργαζόμαστε μέτρα σε επίπεδο πολλών υπηρεσιών και θα ληφθούν στο προσεχές μέλλον. Οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον λιθουανικό λαό», δήλωσε ο Νικολάι  Πατρούσεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Διαβάστε επίσης

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Ολοκληρώθηκε η «μαραθώνια» κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου – Δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων (Videos)

Στον Ολυμπιακό ο Μπαρτζώκας έως το 2025

Ρωσία: Συντριβή μαχητικού αεροσκάφος στο Ροστόφ – Νεκρός ο πιλότος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 21:50