search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 03:04
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: 150 μέρες συγκρούσεων – Τα χειρότερα είναι μπροστά (Photos/Videos)

23.07.2022 06:00
kherson-ukraine

Είναι η 150η ημέρα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και οι αναλυτές στη Δύση εκφράζουν φόβους ότι η επόμενη φάση μπορεί να είναι η πιο αιματηρή, αφού οι διπλωμάτες έχουν σιωπήσει και η διεθνής κοινότητα δείχνει αδύναμη να παρέμβει για να τερματιστεί η σύγκρουση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές που επικαλείται ο Guardian, μία πιθανή ουκρανική αντεπίθεση, την οποία προανήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα οδηγήσει σε μία «τεράστια μάχη» με ανυπολόγιστες απώλειες.

Οι πηγές του Guardian περιγράφουν τις ρωσικές προετοιμασίες ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης: ενίσχυση των θέσεων των αρμάτων μάχης, ορύγματα και μεταφορά τσιμεντένιων οδοφραγμάτων, που γίνονται με πυρετώδη ρυθμό.

Από την άλλη πλευρά εντείνονται τα ουκρανικά πλήγματα εναντίον ρωσικών αποθηκών με όπλα γύρω από την Χερσώνα, κάτι που δείχνει ότι το Κίεβο κάνει στοχευμένες κινήσεις για να προλάβει τα ρωσικά σχέδια για διεύρυνση του ελέγχου στο Ντονμπάς.

«Κρατούμε τις θέσεις μας ανατολικά του Μικολάιβ. Αλλά πρόθεση είναι να απελευθερώσουμε τις περιοχές που κρατούν οι ρωσικές δυνάμεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να το επιτύχουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», λέει στο Guardian o “Μακίτα”, επικεφαλής μίας ουκρανικής πυροβολαρχίας, που έχει αναπτυχθεί κοντά στην πρώτη γραμμή. «Οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις καλές θέσεις. Είχαν ένα μήνα για να βελτιώσουν τις αμυντικές γραμμές. Φαίνεται επίσης ότι φέρνουν εφεδρικές δυνάμεις και περισσότερα όπλα, μεταξύ των οποίων και συστοιχίες πυροβολικού 2S7», πρόσθεσε ο “Μακίτα”, επισημαίνοντας ότι «ο πρώτος στόχος είναι να εξωθήσουμε τους Ρώσους προς τη Χερσώνα και πέρα από τον ποταμό Δνείπερο. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο», είπε.

Στο δυτικό άκρο της πρώτης γραμμής, που εκτείνεται σε μήκος 150 χιλιομέτρων βρίσκεται το Μικολάιβ και η όποια επιθετική ενέργεια των Ουκρανών στην περιοχή θεωρείται “τεστ” για τη δυνατότητα των ουκρανικών δυνάμεων να υποχρεώσουν σε αναδίπλωση τους Ρώσους. Μέχρι τώρα οι αντεπιθέσεις των Ουκρανών εκδηλώνονται σε μεμονωμένα σημεία της πρώτης γραμμής και δεν είναι ενδεικτικές των πραγματικών δυνατοτήτων τους.

Οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι η επόμενη φάση του πολέμου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αιματοχυσία, καθώς οι Ρώσοι μπορεί να απαντήσουν κλιμακώνοντας τις επιθέσεις και διευρύνοντας τους στόχους πέρα από το Ντονμπάς- κάτι για το οποίο έχει προϊδεάσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θα γίνει τεράστια μάχη. Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν», προειδοποίησε από το Κίεβο η Ιρίνα Βέρεστσουκ, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, καλώντας τους Ουκρανούς αμάχους στα κατεχόμενα εδάφη να εγκαταλείψουν εγκαίρως την περιοχή.

Ο δήμαρχος του Μικολάιβ, Αλεξάντερ Σένκεβιτς επισήμανε ότι οι Ρώσοι «οχυρώνονται για να προστατεύσουν τα τεθωρακισμένα τους και θα προσπαθήσουν να παρατείνουν τον πόλεμο στους χειμερινούς μήνες, όταν θα έχουν εξασφαλισμένη κάλυψη ενώ οι δικοί μας (οι Ουκρανοί) στρατιώτες θα είναι εκτεθειμένοι στην πεδιάδα».

Είναι σαφές ότι αν ξεκινήσει μία ουκρανική αντεπίθεση τις επόμενες εβδομάδες στο επίκεντρο των μαχών θα βρεθεί η Χερσώνα. Οι Ρώσοι έχουν μετακινήσει περισσότερους στρατιώτες για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στις πόλεις, όπως η Χερσώνα, την οποία το Κίεβο θέλει να ανακαταλάβει με κάθε θυσία.

Η Εβγκένια Βίρλιτς και ο Βλάντισλαβ Γκλάντκι, δύο Ουκρανοί δημοσιογράφοι που διέφυγαν από την Χερσώνα πριν από λίγες μέρες, αφού κρύβονταν επί εβδομάδες, είπαν ότι οι Ρώσοι «εδραιώνουν την παρουσία τους. Ξέρουν ότι ο ουκρανικός στρατός πλησιάζει από τη μία πλευρά. Και είναι πολύ προσεκτικοί. Ψάχνουν για ακτιβιστές, για οποιονδήποτε είναι φιλο-Ουκρανός και τώρα στήνουν σημεία ελέγχου γύρω από την πόλη». «Ναρκοθετούν τα χωράφια έξω από το Μικολάιβ. Βάζουν παντού νάρκες και οι στρατιώτες ανοίγουν χαρακώματα», λένε οι δύο δημοσιογράφοι.

Οι Ρώσοι παράλληλα μεταφέρουν τις αποθήκες πυρομαχικών ώστε να είναι εκτός εμβέλειας των αμερικανικών συστημάτων ρουκετών Himars.

Το πρόβλημα για τους Ρώσους είναι ότι το οδικό δίκτυο είναι τέτοιο που δεν μπορούν να μετακινούνται εύκολα, με συνέπεια σε σημεία -κλειδιά να παρατηρούνται “μποτιλιαρίσματα” και οι ρωσικές δυνάμεις να γίνονται εύκολοι στόχοι για τις ρουκέτες Himars.

«Είναι θέμα χρόνου πριν αρχίσει η επόμενη αιματηρή φάση του πολέμου», δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, Ολέκσι Ντανίλοφ στο Guardian. «Θα συμβεί, δυστυχώς, διότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν σταματά. Ο στόχος τους είναι να κατακτήσουν όσο περισσότερα εδάφη μπορούν και ο πρώτος στόχος τους είναι να μας καταστρέψουν. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο το ερώτημα πως θα προετοιμάσουμε τον άμαχο πληθυσμό. Αλλά καθώς συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις σε όλη την χώρα, οι πολίτες μας αντιλαμβάνονται ότι είμαστε σε πόλεμο», πρόσθεσε ο Ολέκσι Ντανίλοφ. Δηλώσεις που προϊδεάζουν για αιματοχυσία.

«Ετοιμάζουμε τον πληθυσμό στα νότια. Η κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες να φύγουν. Οτιδήποτε μεταξύ των εδαφών της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας είναι στη ζώνη κινδύνου», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Κι όταν αυτή η παραδοχή προέρχεται από την πλευρά που ετοιμάζεται για αντεπίθεση, τότε γίνεται αντιληπτό ότι τα όσα έχουμε δει τις πρώτες 150 μέρες του πολέμου είναι η “soft” εκδοχή. Τα χειρότερα είναι μπροστά.

Διαβάστε επίσης:

Πρόβα πολέμου στη Βόρεια Θάλασσα: Φρεγάτα του βρετανικού ναυτικού εκδίωξε ρωσικά υποβρύχια

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τον πολιτισμό των Μάγια – Ο λόγος που κατέρρευσε

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19