search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 10:35
MENU CLOSE

Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων στην καταγγελία Ανδρουλάκη για παρακολουθήσεις – Ζητούν εξηγήσεις

26.07.2022 13:48
nikos androulakiss

Αντιδράσεις από τα κόμματα αλλά και συνολικά στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αφορά την προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

«Σήμερα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου γιατί πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό μου με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δήλωση του. 

Σκανδαλίδης: «Να πάρουν θέση τα κόμματα»

Στη Βουλή για τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη τοποθετήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης

«Πριν από λίγες ώρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator. Η απόπειρα διαπιστώθηκε μετά από επίσημους ελέγχους υπηρεσιών  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο συνέταξε σχετική έκθεση», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Παράλληλα το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θύμισε και την την είδηση που είχε βγάλει η Google για την αγορά του Predator από την Ελλάδα. «Θέλω να θυμίσω ότι όπως αναφέρεται σε επίσημη ανάρτηση της Google η εφαρμογή Predator πουλήθηκε σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς σε συγκεκριμένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνετε, εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα που αφορά την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ», είπε ο βουλευτής. 

«Θεωρώ αυτονόητο, όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου να πάρουν θέση στο τεράστιο αυτό ζήτημα που έχει άμεση σχέση με τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στον τόπο μας. Καλούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να επιληφθεί επειγόντως και να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιος και γιατί βρίσκεται πίσω από την απαράδεκτη αυτή απόπειρα», κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης. 

Οικονόμου: Να διερευνηθεί άμεσα

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης μέσω δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

«Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη -σχετικά με την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, το Σεπτέμβριο του 2021, από κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης- επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις

Ανακοίνωση για την μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη μετά τις αποκαλύψεις για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: 

«Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με μηνυτήρια αναφορά του στον Άρειο Πάγο κατήγγειλε προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από το λογισμικό Predator που επιβεβαιώθηκε σε σχετική έρευνα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό παράνομης παρακολούθησης το τελευταίο διάστημα στη χώρα, αυτή τη φορά εις βάρος αρχηγού κόμματος. Ο κος Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει τις υπεκφυγές γιατί όλα αυτά τα πρωτοφανή συμβαίνουν στη χώρα όσο αυτός κυβερνάει. Παρακολουθήσεις, διώξεις και δολοφονίες δημοσιογράφων. Κατρακύλα στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου.

Τώρα και παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών.

Και να δούμε τι άλλο θα προκύψει.

Η κυβέρνησή Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη, μιας και από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο».

ΚΚΕ: Καταδικαστέα φαινόμενα που έχουμε ήδη καταγγείλει

Στο θέμα των καταγγελιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, σε τοποθέτησή του σε συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με προτεινόμενες αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής.

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι είναι καταδικαστέα εκ των προτέρων τα φαινόμενα αυτά, ωστόσο υπογράμμισε το γεγονός ότι τα άλλα κόμματα τήρησαν «σιγήν ιχθύος» στις αλλεπάλληλες καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.

Αναφορικά με το ερώτημα «ποιος παρακολουθεί», τόνισε ότι όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί αυτές είναι οι μυστικές υπηρεσίες οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «αλωνίζουν».

Κατέκρινε επίσης το γεγονός ότι το συγκεκριμένο λογισμικό έχει κατασκευαστεί από ισραηλινή εταιρεία, ωστόσο ούτε η εταιρεία τιμωρήθηκε ούτε επιβλήθηκαν κυρώσεις στο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης σε Φον Ντερ Λάιεν: Να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκός μηχανισμός αποζημίωσης για τις περικοπές στο αέριο

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο καβγάς για το Ταμείο Ανάκαμψης και η σύνδεση με το ναυάγιο των πρόωρων

Πλεύρης για Τσίπρα: Ήταν στο Προεδρικό χωρίς μάσκα αντί σε καραντίνα – «Είχε αρνητικό PCR» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 10:35