search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:05
MENU CLOSE

Αλγεράκια, λυχναράκια σε σιρόπι, με γέμιση αμυγδάλου

29.07.2022 06:00
maxresdefault

Ένα νόστιμο αλγερινό γιορτινό γλυκό που ετοιμάζεται σε ειδικές περιστάσεις με ζύμη γεμισμένη με αλεσμένα αμύγδαλα, που ψήνεται στο φούρνο και εμποτίζεται με αρωματικό σιρόπι. Το κεντητό του σχήμα θυμίζει τα κρητικά λυχναράκια ή σκαλτσούνια, τα σαντορινιά μελιτίνια – ντουρτουλέτια ή τις τσιμπητές τηνιακές τυρόπιτες αλλά το γλύκισμα διαφέρει αρκετά στη γεύση.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τη γέμιση

3 φλιτζάνια αμύγδαλα αλεσμένα

1 φλιτζάνι ζάχαρη

Ξύσμα από 1 λεμόνι

2 αυγά χτυπημένα ή λίγο παραπάνω

Για τη ζύμη

3 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.

½ φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο

¾ φλιτζανιού νερό, ή όσο πάρει ανάλογα με το αλεύρι

1 τσιμπιά αλάτι

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

1 ½ λίτρο νερό

Δύο φέτες λεμόνι

Για τη διακόσμηση

Μερικά αμύγδαλα ολόκληρα, ασπρισμένα

Εκτέλεση

Αρχικά βράστε όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί και αφήστε το στην άκρη. Για τη γέμιση : Σε ένα μπολ βάλτε τα αλεσμένα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε το μίγμα με τα δάχτυλά σας. Τέλος, ρίξτε σταδιακά τα αυγά και ζυμώστε το μίγμα καλά. Συνεχίστε για λίγο ακόμα το ζύμωμα μέχρι η γέμιση να είναι απαλή και αφράτη, σκεπάστε το μπολ με νάιλον και τοποθετήστε την στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστείτε. Για τη ζύμη, ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και ζυμώστε με τα χέρια σας προσθέτοντας ροδόνερο και νερό τμηματικά μέχρι να ενωθεί καλά και να σφίξει. Σκεπάστε τη ζύμη με νάιλον και αφήστε την για μερικές ώρες ( το λιγότερο 1 ώρα, αλλά καλύτερα για όλο το βράδυ) στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια σχηματίστε μπαλάκια από τη γέμιση, ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόψτε την με τη βοήθεια ενός κουπ πατ σε δίσκους. Βάλτε μια μπάλα στο κέντρο του κάθε δίσκου και κλείστε την τσιμπώντας τα πλαϊνά της. Βάλτε τα λυχναράκια στο ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα και ψήστε τα στο φούρνο στους 160ο – 170ο C για 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από το φούρνο, τρυπήστε τα με ένα ξύλινο ξυλάκι από κάτω και βάλτε τα αμέσως στο κρύο σιρόπι. Μόλις το απορροφήσουν, στραγγίστε τα και απολαύστε!!!

Συμβουλή

Μπορείτε να χρωματίσετε τη ζύμη με λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής, για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Τελεμόπιτα Θράκης με αφράτο σπιτικό φύλλο

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα πλισέ

Χοιρινή τηγανιά με λαχανικά στο πήλινο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01