ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 09:16
MENU CLOSE

Αλγεράκια, λυχναράκια σε σιρόπι, με γέμιση αμυγδάλου

29.07.2022 06:00

Ένα νόστιμο αλγερινό γιορτινό γλυκό που ετοιμάζεται σε ειδικές περιστάσεις με ζύμη γεμισμένη με αλεσμένα αμύγδαλα, που ψήνεται στο φούρνο και εμποτίζεται με αρωματικό σιρόπι. Το κεντητό του σχήμα θυμίζει τα κρητικά λυχναράκια ή σκαλτσούνια, τα σαντορινιά μελιτίνια – ντουρτουλέτια ή τις τσιμπητές τηνιακές τυρόπιτες αλλά το γλύκισμα διαφέρει αρκετά στη γεύση.

Για τη γέμιση

3 φλιτζάνια αμύγδαλα αλεσμένα

1 φλιτζάνι ζάχαρη

Ξύσμα από 1 λεμόνι

2 αυγά χτυπημένα ή λίγο παραπάνω

Για τη ζύμη

3 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.

½ φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο

¾ φλιτζανιού νερό, ή όσο πάρει ανάλογα με το αλεύρι

1 τσιμπιά αλάτι

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

1 ½ λίτρο νερό

Δύο φέτες λεμόνι

Για τη διακόσμηση

Μερικά αμύγδαλα ολόκληρα, ασπρισμένα

Εκτέλεση

Αρχικά βράστε όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί και αφήστε το στην άκρη. Για τη γέμιση : Σε ένα μπολ βάλτε τα αλεσμένα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε το μίγμα με τα δάχτυλά σας. Τέλος, ρίξτε σταδιακά τα αυγά και ζυμώστε το μίγμα καλά. Συνεχίστε για λίγο ακόμα το ζύμωμα μέχρι η γέμιση να είναι απαλή και αφράτη, σκεπάστε το μπολ με νάιλον και τοποθετήστε την στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστείτε. Για τη ζύμη, ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και ζυμώστε με τα χέρια σας προσθέτοντας ροδόνερο και νερό τμηματικά μέχρι να ενωθεί καλά και να σφίξει. Σκεπάστε τη ζύμη με νάιλον και αφήστε την για μερικές ώρες ( το λιγότερο 1 ώρα, αλλά καλύτερα για όλο το βράδυ) στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια σχηματίστε μπαλάκια από τη γέμιση, ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόψτε την με τη βοήθεια ενός κουπ πατ σε δίσκους. Βάλτε μια μπάλα στο κέντρο του κάθε δίσκου και κλείστε την τσιμπώντας τα πλαϊνά της. Βάλτε τα λυχναράκια στο ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα και ψήστε τα στο φούρνο στους 160ο – 170ο C για 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από το φούρνο, τρυπήστε τα με ένα ξύλινο ξυλάκι από κάτω και βάλτε τα αμέσως στο κρύο σιρόπι. Μόλις το απορροφήσουν, στραγγίστε τα και απολαύστε!!!

Συμβουλή

Μπορείτε να χρωματίσετε τη ζύμη με λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής, για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Τελεμόπιτα Θράκης με αφράτο σπιτικό φύλλο

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα πλισέ

Χοιρινή τηγανιά με λαχανικά στο πήλινο

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 09:14
Exit mobile version