search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:43
MENU CLOSE

Σκελετός Γοργόσαυρου πουλήθηκε σε δημοπρασία για 6 εκατομμύρια δολάρια (Photos)

29.07.2022 18:49
gorgo

Ένας σπάνιος σκελετός δεινόσαυρου πουλήθηκε στις ΗΠΑ σε άγνωστο άτομο, για έξι εκατομμύρια δολάρια. Ο σκελετός πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Ο σπάνιος σκελετός του Γοργόσαυρου, που θεωρείται ένα είδος συγγενικό με τον Τυραννόσαυρο Ρεξ, ανακαλύφθηκε το 2018 σε ένα κτήμα στη Μοντάνα. Αποτελείται από 79 οστά, έχει ύψος 3 μέτρων και μήκος 6 μέτρων.

Είναι η δεύτερη φορά που ο οίκος δημοπρασιών Σόθμπις βγάζει στο σφυρί σκελετό δεινόσαυρου. Το 1997 είχε πουληθεί ένας Τυραννόσαυρος Ρεξ, με το όνομα «Σου», σε μουσείο του Σικάγου, για 8,36 εκατομμύρια δολάρια.

Ο σκελετός του Γοργόσαυρου αναμενόταν ότι θα μπορούσε να φτάσει σε ανάλογη τιμή με την «Σου», αλλά τελικά πουλήθηκε λίγο πάνω από τα 6 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Γοργόσαυρος ήταν από τα είδη που κυριαρχούσαν στον πλανήτη περίπου πριν από 77 εκατομμύρια χρόνια, όπως και ο Τυραννόσαυρος Ρεξ. Ο Γοργόσαυρος είχε μεγάλο κεφάλι και, ένα στόμα γεμάτο από κοφτερά δόντια . Ήταν μικρότερος από τον εξάδελφό του, τον Τυραννόσαυρο Ρεξ, αλλά πολύ πιο ταχύς και οι σιαγόνες του είχαν απίστευτη δύναμη. 

Ο σκελετός του Γοργόσαυρου δεν έχει ακόμα κάποιο όνομα και το προνόμιο  της ονοματοδοσίας το έχει ο νέος ιδιοκτήτης που δεν έχει γίνει γνωστός. Ωστόσο οι χρήστες των social media που ακολουθούν τον λογαριασμό του οίκου Σόθμπις έχουν ήδη μπει στον πειρασμό να προτείνουν το όνομα του Γοργόσαυρου και η επικρατούσα πρόταση είναι το «Υπέροχος Τζορτζ».

Η μεγαλύτερη τιμή για την αγορά σκελετού δεινόσαυρου είναι τα 31,8 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν σε διαδικτυακή δημοπρασία, από έναν ιδιώτη, το 2020.

Εικόνα

Αντιρρήσεις από την επιστημονική κοινότητα

Πάντως οι παλαιοντολόγοι ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονται τέτοια ευρήματα.

«Ένας τέτοιος σκελετός είναι κομμάτι της συλλογικής φυσικής κληρονομιάς, ένα ίχνος του παρελθόντος της Γης και μας αφορά όλους», δήλωσε ο Ντέιβιντ Πόλι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. «Νομίζω ότι τέτοια ευρήματα θα πρέπει να πηγαίνουν σε δημόσια ιδρύματα, όπου θα μπορούν να τα μελετήσουν οι επιστήμονες και το κοινό».

Ο Γκρέγκορι Έρικσον, καθηγητής ανατομίας και παλαιοβιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα δήλωσε στο BBC ότι οι πωλήσεις σκελετών «στέλνουν το μήνυμα ότι είναι απλά άλλο ένα εμπόρευμα που μπορείς να το αγοράσεις με τα χρήματα και όχι ένα επιστημονικό αγαθό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτές οι πωλήσεις και η φανφάρα που τις συνοδεύει είναι ένα παραπροϊόν της «δεινο-μανίας»  που υπάρχει γενικότερα στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ιδρύεται νέο κόμμα – Στόχος να εκφράσει τους μετριοπαθείς Αμερικανούς

Ορειβάτες σώθηκαν από χιονοστιβάδα που τους σκέπασε σκάβοντας σπηλιά και τρώγοντας μούσλι (Video)

Σακίρα: Να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης 8 ετών για φοροδιαφυγή προτείνει Ισπανός εισαγγελέας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:43