search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:31
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Ιδρύεται νέο κόμμα – Στόχος να εκφράσει τους μετριοπαθείς Αμερικανούς

29.07.2022 16:04
ipa- neo komma-new

Να σπάσουν το σκληρό δικομματικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιχειρήσουν στελέχη που προέρχονται από το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα, που προχωρούν στην ίδρυση ενός νέου κόμματος, με το όνομα «Forward».

Στόχος τους, σύμφωνα με το CNN, είναι να απευθυνθούν «στους μετριοπαθείς που αποτελούν την πλειοψηφία και έχουν κοινό νου».

«Ο πολιτικός εξτρεμισμός διχάζει το έθνος μας και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν αποτύχει να διαχειριστούν την κρίση», γράφουν ο Ντέιβιντ Τζόλι, η Κριστίν Τοντ Γουίτμαν και ο Άντριου Γιανγκ, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην Washington Post. «Τα σημερινά αναχρονιστικά κόμματα απέτυχαν και τροφοδοτούν τα άκρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι Αμερικανοί να αισθάνονται ότι (τα κόμματα) δεν τους εκπροσωπούν».

Ο Ντέιβιντ Τζόλι είναι πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος από την Φλόριντα, η Γουίτμαν διετέλεσε κυβερνήτης στο Νιού Τζέρσι, όπου εξελέγη με τους Ρεπουμπλικανούς και ο Γιανγκ προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, με τη σημαία του οποίου διεκδίκησε την δημαρχία της Νέας Υόρκης.

Το νέο κόμμα επικεντρώνεται στα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους μετριοπαθείς Αμερικανούς, όπως η οπλοκατοχή, η κλιματική κρίση και οι αμβλώσεις.

«Το 62% των Αμερικανών θέλουν να υπάρχει ένα τρίτο κόμμα, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ, διότι μπορούν να δουν ότι οι ηγέτες τους δεν τα καταφέρνουν», δήλωσε στο CNN ο Γιανγκ.

Το νέο κόμμα θα οργανώσει εθνικό συνέδριο το επόμενο καλοκαίρι και θα επιδιώξει να έχει υποψηφίους στις εκλογές του 2024.

Τα τρίτα κόμματα δεν έχουν βρει ακροατήριο στις ΗΠΑ

Πάντως τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος «Forward» αναγνωρίζουν ότι κατά το παρελθόν απέτυχαν όλες οι προσπάθειες που έγιναν για να μπει ένα τρίτο κόμμα σαν σφήνα στον δικομματισμό Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

«Τα περισσότερα τρίτα κόμματα στην αμερικανική ιστορία απέτυχαν είτε γιατί είχαν περιορισμένους ιδεολογικούς ορίζοντες, είτε γιατί ο πληθυσμός δεν ενδιαφερόταν», αναφέρουν στο άρθρο τους στην Post οι τρεις πολιτικοί που ιδρύουν το Forward. Αλλά προσθέτουν ότι σήμερα «οι ψηφοφόροι περισσότερο από ποτέ άλλοτε ζητούν ένα νέο κόμμα».

Ερωτηθείσα από το CNN γιατί πιστεύουν ότι η πολιτική πρωτοβουλία τους αυτή τη φορά θα έχει τύχη, η Γουίτμαν απάντησε: «Γιατί είμαστε σε διαφορετικούς καιρούς».

«Όταν το 50% των Αμερικανών δηλώνουν ότι θεωρούν πως είναι ανεξάρτητοι , οι άνθρωποι είναι αηδιασμένοι και κουρασμένοι από αυτά που βλέπουν στην Ουάσιγκτον και προκαλεί εκνευρισμό το ότι δεν γίνεται τίποτα σημαντικό», πρόσθεσε.

Αν και υπάρχουν μικρά κόμματα στις ΗΠΑ, σπανίως καταφέρνει κάποιο να εκλέξει δικό του υποψήφιο σε τοπικό επίπεδο. Το μεγαλύτερο τρίτο κόμμα μετά τη δεκαετία του 1980 είναι το Ελευθεριακό Κόμμα (Libertarian Party). Γνωστά είναι επίσης το Συνταγματικό Κόμμα και οι Πράσινοι, που δεν έχουν καταφέρει να εκπροσωπηθούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Τα λεγόμενα τρίτα κόμματα συνήθως έχουν υποψήφιους σε μία ή έστω λίγες πολιτείες και σπανίως έχουν να υπερηφανευθούν για κάποια εκλογική επιτυχία.

Διαβάστε επίσης:

Ορειβάτες σώθηκαν από χιονοστιβάδα που τους σκέπασε σκάβοντας σπηλιά και τρώγοντας μούσλι (Video)

Σακίρα: Να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης 8 ετών για φοροδιαφυγή προτείνει Ισπανός εισαγγελέας

Απρόσμενη κόντρα της Κίνας με τον οίκο Dior – Για μια φούστα (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:31