search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:27
MENU CLOSE

Στο έλεος του Τραμπ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2178
20-5-2021
23.05.2021 07:00
trump_himself-new

Πριν από μερικούς μήνες το «Ποντίκι» είχε διερωτηθεί τι θα συμβεί αν ο Ντόναλντ Τραμπ σχηματίσει δικό του κόμμα. Πριν από μερικές ημέρες το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απάντησε σε αυτό το ερώτημα: Δεν χρειάζεται, διότι το κόμμα είναι απολύτως προσδεδεμένο στο άρμα του Τραμπ.


Η είδηση επισκιάστηκε από το νέο αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή, αλλά στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο η πολιτική της σημασία δεν πέρασε απαρατήρητη: οι Ρεπουμπλικανοί υποχρέωσαν τη βουλευτή Λιζ Τσένι να παραιτηθεί από τη θέση του «γραμματέα» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το τρίτο υψηλότερο κομματικό αξίωμα, και την αντικατέστησαν με συνοπτικές διαδικασίες με την 37χρονη Ελίζ Μαρί Στέφανικ, βουλευτή από τη Νέα Υόρκη.

“Καρατόμηση” του Νο 3


Ο λόγος της «καρατόμησης» της Τσένι από την Κ.Ο. των Ρεπουμπλικάνων ήταν απλός: ήταν μεταξύ των – ελαχίστων – βουλευτών του κόμματος που υπερψήφισαν την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη για την εισβολή των έξαλλων οπαδών του στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, τους οποίους ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε να εμποδίσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος του Νοεμβρίου ισχυριζόμενος ότι στις Πολιτείες που έχασε υπήρξε εκτεταμένη νοθεία και ότι ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί «έκλεψαν» τις εκλογές.

Μπορεί η Γερουσία εν τέλει να απάλλαξε τον Τραμπ από την κατηγορία για «υποκίνηση εξέγερσης», ωστόσο ο τέως Πρόεδρος δεν ξέχασε και δεν συγχώρεσε όσους Ρεπουμπλικανούς δεν στάθηκαν στο πλευρό του και δεν υποστήριξαν τις θεωρίες συνωμοσίας του για την ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Αντιθέτως «τραμπικοί» βουλευτές πίεσαν ασφυκτικά τον πρόεδρο της Κ.Ο. του κόμματος Κέβιν ΜακΚάρθι να διώξει την Τσένι από το κομματικό της αξίωμα, καθώς είχε προδώσει τον Τραμπ και – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους – προκαλεί διχόνοια στο κόμμα. Τελικά, στις 14 Μαΐου, η Τσένι «καρατομήθηκε».

“Βαρύ” όνομα


Αν το όνομα της Λιζ Τσένι σας θυμίζει κάτι, δεν κάνετε λάθος: είναι η κόρη του Ντικ Τσένι, δις αντιπροέδρου των ΗΠΑ υπό την Προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεότερου, γνωστού σε ορισμένους κύκλους και ως… Darth Vader της πολιτικής των ΗΠΑ και ενός από τους πιο «σκληρούς» συντηρητικούς πολιτικούς που έχουν περάσει ποτέ από τα ύπατα αξιώματα της χώρας: ως αντιπρόεδρος είχε υποστηρίξει ανοιχτά τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA και τα βασανιστήρια στο πλαίσιο του «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Η ίδια η Τσένι είχε υπηρετήσει στην κυβέρνηση Μπους ως υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής και θεωρείται ως ένα από τα «βαριά» ονόματα του κόμματος, τόσο λόγω «κληρονομιάς» από τον πατέρα της όσο και λόγω της δικής της πολιτικής πορείας.


Κι όμως, πριν από μερικές ημέρες, στο δίλημμα Τραμπ ή Τσένι, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποφάσισε υπέρ της θέλησης του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος, αν και ηττημένος από τον Τζο Μπάιντεν και έχοντας διαγάγει μια εξαιρετικά περίεργη Προεδρία, αλλά και έχοντας εκθέσει το κόμμα του σε τρομακτικό βαθμό, συνεχίζει να έχει το GOP στο τσεπάκι του και να το κάνει ό,τι θέλει.

Τεράστια επιρροή


Η αποκαθήλωση της Τσένι είναι μόνο ένα από τα περιστατικά που αποδεικνύουν ότι η επιρροή του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παραμένει τεράστια και άκρως επικίνδυνη: πολλοί βουλευτές έχουν εκλεγεί με την ευλογία του τέως Προέδρου, άλλοι φοβούνται την οργή του και άλλοι προσπαθούν να κάνουν ότι… δεν υπάρχει, προκειμένου να μην εμπλακούν σε μια εσωκομματική διαπάλη που μυρίζει μπαρούτι.


Άνθρωποι όπως η Τσένι, ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ της Γιούτα ή η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς του Μέιν, που συνεχίζουν να κατηγορούν τον Τραμπ, αποτελούν εξαιρέσεις και έχουν γίνει ήδη στόχος επιθέσεων από «τραμπίστας» που τους χαρακτηρίζουν περίπου… προδότες.


Ακόμα και ο πανίσχυρος επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, ο οποίος ήταν βαθύτατα επικριτικός για τη στάση του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, όχι μόνο έχει σωπάσει, αλλά δεν τόλμησε καν να σχολιάσει όταν ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να τον χαρακτήρισε «χαζό πουτάνας γιο» και «γεννημένο χαμένο» πριν από μερικές εβδομάδες σε συγκέντρωση δωρητών του κόμματος στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, αναφερόμενος στη στάση του γερουσιαστή του Κεντάκι στη δίκη του στη Γερουσία, καθώς ισχυρίζεται ότι ο Μακ Κόνελ δεν τον υπερασπίστηκε με τον δέοντα ζήλο.

Οι δυο λόγοι της κυριαρχίας του

Γιατί συμβαίνει αυτό, όμως; Γιατί άνθρωποι όπως η Τσένι ή ο Ρόμνεϊ αποτελούν εξαιρέσεις και η πλειονότητα των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προτιμά να πηγαίνει με τα νερά του Τραμπ, έστω κι αν αυτά είναι κυματώδη και γεμάτα… δράκους; Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρώτος λόγος είναι οι ενδιάμεσες εκλογές το 2022 για 34 θέσεις στη Γερουσία και όλες τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Με δεδομένη την επιρροή του Τραμπ σε μεγάλο μέρος του συντηρητικού ψηφοφορικού σώματος, αλλά και το σοκ της Τζόρτζια – όπου και λόγω του Τραμπ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς σαμποτάρισε τους δύο Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, η Πολιτεία πέρασε στους Δημοκρατικούς – κανένας δεν θέλει να επισύρει την οργή του τέως Προέδρου.

Από την άλλη εκτιμάται ότι η θητεία του Τραμπ προκάλεσε βαθύτερες αλλαγές στο κόμμα, το οποίο ήδη είχε βιώσει μια ακραία στροφή με το Tea Party και επί θητείας Τραμπ υιοθέτησε ακόμα πιο ακραίες θέσεις για πολλά ζητήματα.
Την ώρα που ο Μπάιντεν προσπαθεί να κάνει μια προοδευτική στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ σε πολλά ζητήματα (κάποιοι μιλούν για «στροφή στη λογική»…), ο Τραμπ απαιτεί πλήρη υποταγή των Ρεπουμπλικανών στα θέλω του και τις απόψεις του, όποιες κι αν είναι αυτές. Η «καρατόμηση» της Τσένι ήταν απλώς μια υπενθύμιση στο ποιος κάνει κουμάντο στο GOP και αλίμονο σε όποιον δεν έλαβε το μήνυμα…

Ειδήσεις σήμερα

Γεράνεια όρη: Δορυφόρος αποτυπώνει την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά (Photos)

«Ασπίδα» για τον Πέτρο Φιλιππίδη η σύζυγός του – Τι κατέθεσε η Ελπίδα Νίνου για τις καταγγελίες εναντίον του

The truth is out there: UFO εξαφανίζεται μέσα στη θάλασσα – Επιβεβαιώνει τη βιντεοσκόπηση το Πεντάγωνο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:27