search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:50
MENU CLOSE

Ντιέγκο Μαραντόνα: Τιμή-ρεκόρ 8,5 εκατ. ευρώ για την «ιερή» φανέλα με το «χέρι του Θεού» (Photos/Video)

04.05.2022 20:53
maradona1_new

Το ποδόσφαιρο πέρα από τη μεγάλη του δημοτικότητα σαν άθλημα, είναι και μπίζνες. Εκατομμύρια επενδύονται και εκατομμύρια εισπράττονται, ιλιγγιώδη συμβόλαια υπογράφονται, και ιλιγγιώδη ποσά αλλάζουν χέρια κάθε χρόνο.

Παρόλα αυτά, το ποδόσφαιρο είναι βασιλιάς των ομαδικών αθλημάτων, γιατί μοιάζει με τη ζωή. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν, αναπνέουν, και ονειρεύονται μέσα από το ποδόσφαιρο. Εκατομμύρια άνθρωποι δοξάζονται ή πέφτουν στα τάρταρα μέσα από το ποδόσφαιρο. Και ακριβώς όπως η ζωή, αυτό που αξίζει στο ποδόσφαιρο -κι αυτό που μένει τελικά- είναι οι στιγμές που μας χαρίζει. 

Ο προ-ημιτελικός αγώνας μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας, στο Μουντιάλ του 1986 που γινόταν στο Μεξικό, ήταν ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, που τελικά χάρισε στους φιλάθλους όλου του κόσμου δύο στιγμιότυπα που ακόμα όλοι θυμόνται και συζητούν. Υπενθυμίζουμε ότι ο αγώνας αυτός πέρα από το αθλητικό του πλαίσιο, ήταν πολύ φορτισμένος συγκινησιακά αφού γινόταν κάτω από τη σκιά του πρόσφατου πολέμου των Φόκλαντς, δύο μικρών νησιών που ενώ βρίσκονταν ανοιχτά της Αργεντινής, βρίσκονταν υπό την κατοχή της Αγγλίας, πράγμα που έγινε αφορμή να ξεσπάσει ένας σύντομος πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η λήξη του παιχνιδιού βρήκε νικήτρια την Αργεντινή με σκορ 2-1. Έτσι, η Αργεντινή προχώρησε και τελικά κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελο. Τα δύο γκολ της Αργεντινής έβαλε ο μεγάλος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Στο πρώτο γκολ ο Μαραντόνα σηκώθηκε για να κάνει κεφαλιά, αλλά τελικά έβαλε το γκολ υποβοηθούμενος από το «χέρι του Θεού» όπως παραδέχτηκε αργότερα. Ο διαιτητής δεν είχε καλή ορατότητα, και την εποχή εκείνη δεν υπήρχε το σύστημα VAR για να επαληθευτεί η οποιαδήποτε αμφισβητούμενη φάση.

Στο δεύτερο γκολ, ο Μαραντόνα πήρε τη μπάλα στο κέντρο του γηπέδου, και αφού πέρασε ντριπλάροντας 5-6 παίκτες της Αγγλίας και τον τερματοφύλακα, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και τους Αργεντίνους στον έβδομο ουρανό. Αν το πρώτο γκολ ήταν προϊόν μιας «μικρής απάτης», το δεύτερο γκολ έμεινε στη μνήμη όλων των φιλάθλων σαν το «γκολ του αιώνα». Ήταν μια σπουδαία πρόκριση για την εθνική ομάδα της Αργεντινής και μια γλυκιά ρεβάνς για την ήττα του πολέμου των Φόκλαντς.

Μυστήριο γύρω από την ιερή φανέλα του Μαραντόνα

Σήμερα, η φανέλα που φορούσε στο ματς εκείνο ο Μαραντόνα, πουλήθηκε σε δημοπρασία για 8,49 εκατομμύρια ευρώ. Ο οίκος Sotheby’s κανόνισε τη δημοπρασία με την υποβολή προσφορών από τις 20 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου και όρισε την αρχική τιμή στα τέσσερα (4) εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Η νικητήρια προσφορά έφτασε τις 7.142.500 λίρες ή διαφορετικά 8.490.000 ευρώ, καθιστώντας τη ως την πιο ακριβή αθλητική φανέλα στην ιστορία, αφού ξεπέρασε το ρεκόρ των 4,38 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας που δόθηκαν το 2019 για τη φανέλα του Μπέιμπυ Ρουθ, του θρυλικού παίκτη των της ομάδας μπέιζμπολ των New York Yankees.

Πώς, όμως, είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για τη φανέλα που φορούσε εκείνη τη μέρα ο Μαραντόνα; Μετά τη λήξη κάθε αγώνα συνηθίζεται οι παίκτες να ανταλλάζουν τις φανέλες τους, και να κρατούν τις φανέλες των αντιπάλων τους σαν αναμνηστικό. Μετά τη λήξη εκείνου του ιστορικού αγώνα, κεντρικός αμυντικός της Αγγλίας, Στιβ Χοτζ, άλλαξε τη φανέλα του με τον Μαραντόνα, χωρίς να το πει στους συμπαίκτες του οι οποίοι ήταν κακόκεφοι από το αποτέλεσμα. Ο Στιβ Χοτζ, κράτησε τη φανέλα στο σπίτι του, και το 2003 την δάνεισε στο National Football Museum που βρίσκεται στο Μάντσεστερ.

Πρόσφατα, και μετά τον θάνατο του Μαραντόνα, αποφάσισε να τη βγάλει σε πλειστηριασμό, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι: «Η φανέλα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κόσμο του ποδοσφαίρου, τον λαό της Αργεντινής και τον λαό της Αγγλίας», όπως δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως: «Ήταν μεγάλη τιμή να παίξω απέναντι σε έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου».

Η Ντάλμα Μαραντόνα (κόρη του Μαραντόνα) ισχυρίζεται ότι δεν είχε ο Στιβ Χοτζ τη φανέλα, αλλά κάποιος άλλος, τον οποίο δεν θέλησε να κατονομάσει. Ο οίκος Sotheby’s από τη μεριά του, έκανε τις δικές του έρευνες για να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα του αντικειμένου, παραβάλλοντάς το με τα φωτογραφικά αρχεία από εκείνη την ποδοσφαιρική συνάντηση. Οι φανέλες που φόρεσαν οι παίκτες της Αργεντινής σ’ εκείνο το ματς δεν ήταν οι αυθεντικές.

Οι Αργεντίνοι είχαν πάρει μαζί τους εμφανίσεις από πιο χοντρό βαμβακερό ύφασμα. Παρόλα αυτά, επειδή στο Μέξικο Σίτι οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές, ο προπονητής της Αργεντινής τις αντικατέστησε με πιο λεπτές εμφανίσεις που αγοράστηκαν από κάποιο κατάστημα αθλητικών ειδών στο Μεξικό. Αγοράστηκαν δύο διαφορετικές εμφανίσεις, και ο Μαραντόνα διάλεξε τη συγκεκριμένη μονόχρωμη μπλε, λέγοντας: «Αυτές είναι ωραίες φανέλες. Μ’ αυτές θα νικήσουμε την Αγγλία».

Έτσι, αγοράστηκαν οι συγκεκριμένες φανέλες για όλη την ομάδα, ενώ τα εθνόσημα και τα σήματα της FIFA ράφτηκαν και σιδερώθηκαν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Εκ του αποτελέσματος ξέρουμε ότι ο Μαραντόνα δικαιώθηκε για την επιλογή του.

Εννοείται, πως η σοβαρότητα των εμπειρογνωμόνων του οίκου Sotheby’s εγγυάται την αυθεντικότητα του αντικειμένου, ενώ οι τεχνοκράτες της FIFA εκπόνησαν μια έκθεση 104 σελίδων που θα διασαφηνίζει στο εξής τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αυθεντικών εμφανίσεων των εθνικών ομάδων.

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας στον Alpha: Ο Μητσοτάκης θα ποτίσει τα «λεφτόδεντρα» ή θα κόψει τα «κλεφτόδεντρα»;

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: «Σαφή ευρήματα για Μαλένα και Ίριδα» – Τι αποκαλύπτεται για την κεταμίνη στη Τζωρτζίνα

«Θα θάψουμε τους Πακιστανούς στην Πλατεία Αριστοτέλους» – Ένα χρόνο φυλάκιση σε επαγγελματία για ρατσιστικές δηλώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:49