search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:27
MENU CLOSE

Τσίπρας στον Alpha: Ο Μητσοτάκης θα ποτίσει τα «λεφτόδεντρα» ή θα κόψει τα «κλεφτόδεντρα»;

04.05.2022 20:34
tsipras-new

Την αιχμή ότι τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς του ρεύματος θα έχουν δημοσιονομικό κόστος που θα πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι πολίτες και δεν αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια, άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο δελτίο του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Είναι αναγκαίο είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να υπάρξουν μέτρα και ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει εδώ κι 9 μήνες, δεν το λέει «χθες». «Δεν τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, δεν μπορεί ένας συνταξιούχος που παίρνει 400 ευρώ να έρχεται ο λογαριασμός 600, δεν μπορεί ένας μισθωτός με μισθό 1200 ευρώ και δυο παιδιά να πληρώνει λογαριασμό 800 ευρώ και 1000 ευρώ» πρόσθεσε.

Σημείωσε δε, πως όποτε ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανάγκη να στηριχθούν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια τον ρωτούν «πού θα βρείτε τα λεφτά» και αν έχει λεφτόδεντρα. Τώρα «ξαφνικά βλέπουμε να μιλάνε για κάποια δισεκατομμύρια  άρα μάλλον υπάρχουν τα λεφτά ή εν πάση περιπτώσει έλεγαν λάθος όλο το προηγούμενο διάστημα» επισήμανε.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, πρέπει να δούμε «ποια θα είναι η λογική αυτών των μέτρων».

Το κρίσιμο, τόνισε, είναι αν τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση «θα ποτίσουν νέα λεφτόδεντρα άρα θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι, αν θα αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας και θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι ή θα κόψει τα κλεφτόδεντρα, δηλαδή θα μειώσει την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη της ΔΕΗ και των άλλων ιδιωτών παρόχων».

Διότι, συνέχισε, «αυτό το οποίο εμείς έχουμε προτείνει εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι να κάνει το δεύτερο, δηλαδή να μειώσει αυτή την αισχροκέρδεια».

Βέλη και κατά ΡΑΕ

Παρέπεμψε ξανά στην Ισπανία και την Πορτογαλία λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, «μετά από μάχες στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο που δεν έδωσε ποτέ ο Μητσοτάκης», δηλαδή «να απεμπλέξει την τιμή της κιλοβατώρας ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου».

Ειδικότερα πρότεινε να μπει όχι μόνο ένα πλαφόν στην τιμή του ρεύματος αλλά και «κόφτης» στα κέρδη των παραγωγών, της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών. Σημείωσε ότι με βάση τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «που δεν έχουν διαψευστεί από τη ΡΑΕ», τα κέρδη ανέρχονται σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ έστρεψε τα βέλη και προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λέγοντας πως «θα έπρεπε να κάνει καλύτερα τη δουλειά της και όχι να είναι σαν τροχονόμος 9 μήνες τώρα».

Όσον αφορά ειδικότερα τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΡΑΕ ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι απέφυγαν να μιλήσουν για αριθμούς, κάτι που όπως είπε, «είναι έξω από κάθε λογική 9 μήνες τώρα να μην τολμούν να μιλήσουν με στοιχεία και αριθμούς ενώ θα έπρεπε μέρα με τη μέρα να δίνουν στοιχεία».

Είπε πως παραδέχτηκαν «ότι υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη», τα οποία δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει αλλά θα προσδιορίσουν, -αυτό σε ότι αφορά την χονδρική τιμή είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – κι από εκεί και πέρα «στη λιανική τιμή μας είπαν ότι στις επιχειρήσεις η ΔΕΗ δίνει κάποιες επιστροφές, ότι οι άλλοι ιδιώτες πάροχοι έχουν και κάποια χασούρα στη λιανική».

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ο μηχανισμός που παράγει αυτές τις πάρα πολύ υψηλές τιμές και που παράγει υπερκέρδη και στην πηγή όχι εκ των υστέρων.

«Μιλάει ο πρωθυπουργός για φορολόγηση 90%, σε μια εταιρεία όμως μεγάλη η οποία έχει ισολογισμούς, η οποία μπορεί να κάνει αποσβέσεις δεν είναι εύκολο να βρεις το ακριβές ποσό το οποίο έχει εισπράξει ως υπερκέρδος» επισήμανε.

«Μιλάμε για πλιάτσικο, έχουν πέσει σαν τις ακρίδες στο δημόσιο χρήμα»

Σημείωσε ότι υπάρχει γενικότερα θέμα με την ενεργειακή στρατηγική για την οποία είπε ότι είναι «λάθος» όχι μόνο εξαιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης, αλλά και γιατί η ΔΕΗ λειτουργώντας από τις εκλογές και μετά ως ιδιωτική εταιρεία έχει μοναδικό σκοπό την κερδοφορία, την άνοδο των τιμών της μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και τους προκλητικούς μισθούς των στελεχών της.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ,  επισήμανε παίρνει 6 φορές μεγαλύτερη αμοιβή απ’ ό,τι ο πρόεδρος επί ΣΥΡΙΖΑ, 360.000 ευρώ. «Είχαμε αφήσει 7 Γενικούς Διευθυντές τους κάναν 15, είχαμε αφήσει 60 βοηθούς διευθυντές τους κάναν 250, μιλάμε για πλιάτσικο», είπε.

Στο επιχείρημα ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η εταιρεία είχε χρεοκοπήσει, αντέτεινε ότι τώρα χρεοκοπούν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και ότι είχε μια μικρή οικονομική δυσκολία το 2018 την οποία στην συνέχεια ξεπέρασε και το 2019 ήταν σε λειτουργική κερδοφορία. Επιπλέον, τόνισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι λογαριασμοί του ρεύματος δεν αυξήθηκαν ούτε ένα ευρώ.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα επαναφέρει τον χαρακτήρα της κοινής ωφέλειας, εφόσον αναλάβει ξανά κυβερνητικές ευθύνες, ενώ ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει επανακρατικοποίηση της επιχείρησης είπε ότι δεν είναι απαραίτητη σε αυτή τη φάση εφόσον το κράτος έχει την «αποτρεπτική πλειοψηφία» του 34% – αν και δυστυχώς έχασε τον έλεγχο του 51% – και «άρα μπορούμε με τρόπο που έχουμε σχεδιάσει να ανακτήσουμε την ηγεμονία των κινήσεων και να ορίσουμε από τις πρώτες μέρες μια διοίκηση η οποία δε θα έχει στόχο το πλιάτσικο – έχουν πέσει σαν τις ακρίδες στο δημόσιο χρήμα –  αλλά το κοινωνικό όφελος».

«Δεν είναι τζαμπατζήδες όσοι δε μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα»

Με αφορμή τη σημερινή κατάθεση της τροπολογίας για την αναστολή διακοπών του ρεύματος όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα και μέχρι να κριθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στα δικαστήρια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρωτήθηκε αν βρίσκεται πίσω από ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω» και απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να προτείνει στους πολίτες «να μην φάνε 10 μέρες για να πληρώσουν το ρεύμα» και πως δεν είναι «επιλογή» κάποιου που παίρνει σύνταξη 400 ευρώ να μην πληρώσει ρεύμα 600 ευρώ. Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για τζαμπατζήδες όπως αποφάνθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου αλλά για ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί δεν έχουν.

Σημείωσε πως «επειδή ο κόσμος δεν πρέπει να βρίσκεται σε μια θεσμική αβεβαιότητα και σε μία νομική αβεβαιότητα πρέπει η κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί» και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω να φέρει μια άλλη πρόταση και «να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν να μην τους κόβεται το ρεύμα, μέχρι να αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη για τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και να αξιοποιήσει την εργαλειοθήκη της Κομισιόν για προστασία των ευάλωτων.

Να τεθεί επίσημα το αίτημα σε Μπάιντεν να μη δοθούν F-16 στην Τουρκία

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη διεθνή συγκυρία και τη συνάρτηση με αυτή των εθνικών θεμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε λόγο για «ραγδαία αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή και την αποκατάσταση των σχέσεων της όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες».

Σημείωσε ότι «ενώ είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα καλής γειτονίας τουλάχιστον για ένα διάστημα», μετά τη συνάντηση Μητσοτακη- Ερντογάν, η Τουρκία επιμένει στην αναθεωρητική της λογική και ενδεικτικά αναφέρθηκε στις υπερπτήσεις πάνω από Λέσβο και Αγαθονήσι: «Οι υπερπτήσεις την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν υπερπτήσεις αμφισβήτησης του εναέριου χώρου αλλά υπερπτήσεις πάνω από την Λέσβο που θεωρεί ότι είναι ένα νησί που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο και στο Αγαθονήσι που το αμφισβητεί, θεωρεί ότι είναι γκρίζα ζώνη». «Και βγαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δεν αναφέρει καν τη λέξη Τουρκία και λέει βρείτε τα για τον εναέριο χώρο» πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό εξέφρασε ανησυχία καθώς όπως είπε παρατηρεί ότι «η κυβέρνηση έχει μια στρατηγική που τα δίνει όλα στους Αμερικανούς, στους συμμάχους μας όταν έρχεται να φέρει τη δεύτερη αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και ουσιαστικά παραχωρεί επ’ αόριστο στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος». «Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν το έκανε αυτό» είπε, «ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν κατέρρεε η Σοβιετική Ενωση, που είχε αδελφικές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπους τότε» αλλά  «έδινε τη δυνατότητα να αναθεωρείται κάθε χρόνο η σύμβαση για την Σούδα ώστε να δίνει στην εκάστοτε κυβέρνηση τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται».

Σήμερα, υπογράμμισε, «δίνουμε επ’ αόριστο τις βάσεις, δίνουμε όπλα στην Ουκρανία, γινόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως την ίδια στιγμή που η Τουρκία το παίζει ουδέτερη, αναβαθμίζει τη σχέση της με τις ΗΠΑ και αναμένεται να πάρει πολεμικά αεροσκάφη F16 για να πετάνε πάνω απ’ τα ελληνικά νησιά».

Γι’ αυτό το λόγο κάλεσε τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ σε λίγες μέρες να θέσει επίσημα το αίτημα να μην δοθούν τα F-16 στην Τουρκία. «Ο σύμμαχός σου δεν μπορεί να το παίζει δίπορτο, δεν μπορεί να είναι και με σένα και με αυτόν που σε απειλεί» είπε ενώ άφησε και αιχμές για τη συνολική στάση της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός κρατάει αυτή τη στάση μόνο και μόνο για να πάρει μια χειραψία στο Λευκό Οίκο».

Διαβάστε επίσης:

Λογαριασμοί ρεύματος: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης

Σφοδρή επίθεση ΝΔ για τα «τέσσερα ψέματα» του ΣΥΡΙΖΑ στα ενεργειακά (video)

Νίκος Ανδρουλάκης: Γιατί ζήτησε εκλογές – Πώς εξηγείται η αλλαγή στάσης του ΚΙΝΑΛ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09