search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 04:10
MENU CLOSE

Λογαριασμοί ρεύματος: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης

04.05.2022 18:04
mitsotakis_new

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να ανακοινωθούν πιθανώς αύριο Πέμπτη τα μέτρα στήριξης για τους λογαριασμούς ρεύματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για το Εθνικό Σχέδιο που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως τονίζεται τον τελευταίο καιρό από κυβερνητικά στελέχη η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι οριζόντια, δηλαδή θα αφορά όλους τους πολίτες.

Παράλληλα, τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος προανήγγειλε και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο κ. Πατέλης ανάρτησε μία φωτογραφία με ένα ψαλίδι και έγραψε: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Νωρίτερα σήμερα έγινε άλλη μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για το νέο πακέτο μέτρων.

Όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν δεν εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση για τη μείωση του κόστους κατανάλωσης στην ενέργεια, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εθνικές λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί προβλέπει, την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος με ταυτόχρονη κρατική επιδότηση των παραγωγών.

Επειδή δηλαδή οι παραγωγοί θα χάνουν με την επιβολή πλαφόν, θα τους επιδοτεί την διαφορά το κράτος.

Όλα αυτά φυσικά την στιγμή που η κυβέρνηση περιμένει από την ΡΑΕ να της δώσει στοιχεία για τα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν και διανέμουν ενέργεια και που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για φορολόγηση μέχρι και 90%.  

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως έλεγαν ότι με αυτό τον τρόπο απομειώνεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι λογαριασμοί ρεύματος θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 2021.

Επιπλέον, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, συζητείται να συνεχιστεί η υπάρχουσα επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ταυτόχρονα, πρόκειται να ζητήσει την διεξαγωγή συζήτησης στην Βουλή για τα θέματα Ενέργειας. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου, θα φέρει προς συζήτηση στη Βουλή τα ενεργειακά θέματα.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται για συζήτηση πρόταση για αναδρομικότητα της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου από τις αρχές του έτους.

Το εθνικό σχέδιο αναμένεται, σε πρώτη φάση να έχει εξάμηνο ορίζοντα, δηλαδή ως τον Δεκέμβρη του 2022, και εφόσον χρειαστεί να επεκταθεί τον Μάρτιο του 2023. Το κόστος υπολογίζεται στα 4 δις και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

Σφοδρή επίθεση ΝΔ για τα «τέσσερα ψέματα» του ΣΥΡΙΖΑ στα ενεργειακά (video)

Kατεπείγουσα ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην Ελλάδα

Νίκος Ανδρουλάκης: Γιατί ζήτησε εκλογές – Πώς εξηγείται η αλλαγή στάσης του ΚΙΝΑΛ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36