search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:17
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική Ανδρουλάκη μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ

06.08.2022 12:31
androulakis

Τη στρατηγική εν όψει εξεταστικής επιτροπής χαράζει από χθες Παρασκευή ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν στην Κρήτη όταν πληροφορήθηκε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα. Οι δύο παραιτήσεις των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού έφεραν ως αποτέλεσμα και την αποκάλυψη ότι εκτός από την προσπάθεια ελέγχου του κινητού με το σύστημα Predator, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ

Στη Χαριλάου Τρικούπη γεμίζουν το νομικό τους οπλοστάσιο, καθώς επισημαίνουν ότι το ζήτημα εκτός από πολιτικό είναι νομικό. Θέλουν να αποδοθούν ευθύνες γι’ αυτό όλο το επόμενο διάστημα και μέχρι το άνοιγμα της Βουλής που θα γίνει η συζήτηση στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας αλλά θα συγκροτηθεί και η εξεταστική επιτροπή. Αίτημα που έγινε με τη χθεσινή δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη και τόσο κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είπαν το «ναι». 

Τα ερωτήματα που θέτουν στο ΠΑΣΟΚ προς κυβέρνηση και ΕΥΠ είναι τα εξής: 

  • Με ποια λογική η ΕΥΠ παρακολουθούσε εκλεγμένο Ευρωβουλευτή και πρόεδρο κοινοβουλευτικού κόμματος εν αναμονή; 
  • Με ποιο ρυθμό και πότε δόθηκαν οι εντολές για παρακολούθηση;  
  • Τι αναφέρει η εισαγγελική άδεια για την παρακολούθηση;  
  • Πότε ξεκίνησε και πότε σταμάτησε η παρακολούθηση; 

«Το γεγονός ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε έναν πολιτικό με ασυλία ο οποίος βρισκόταν στην καρδιά της Ευρώπης αν μη τι άλλο δημιουργεί τριγμούς στη δημοκρατία μας. Είναι πασιφανές ότι η χώρα χρειάζεται θεσμική θωράκιση. Είναι ένα πικρό μάθημα για όλους τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες», σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο topontiki.gr.  

Καμία αναφορά σε εκλογές 

Η κατάσταση που επικρατεί πάντως ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ φαίνεται και από την χθεσινή αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη στο τηλεφώνημα του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν σήκωσε ποτέ το τηλέφωνο του. Με τις πηγές της Χαριλάου Τρικούπη να σχολιάζουν: «Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια». 

Πάντως, στις δηλώσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έκανε καμία αναφορά για εκλογές προτάσσοντας ψηλά τα ζητήματα διαφάνειας και δημοκρατίας. «8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών. Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους  η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. 

Αυτό που θέλουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του είναι να υπάρχει σαφές πλαίσιο για το τι συνέβη. «Να πάρουμε στα χέρια μας όλο το υλικό», σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο topontiki.gr

Ο άνθρωπος που έσωσε τον Ανδρουλάκη 

Ο άνθρωπος που έσωσε τον Νίκο Ανδρουλάκη από την παραλίγο παρακολούθησή του από το σύστημα Predator είναι ο στενός συνεργάτης του στις Βρυξέλλες Νικόλας Παπάζογλου. Η σκιά του Νίκου Ανδρουλάκη ζήτησε από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να του δώσει το κινητό του για να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Παπάζογλου είναι από τους σημαντικούς Έλληνες γνώστες της λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχθηκε και το κινητό του αλλά και άλλων συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Το ευρωκοινοβούλιο είχε ενημερώσει τους ευρωβουλευτές στο παρελθόν και για το σύστημα «Predator» αλλά και το παλιότερο «Pegasus». 

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δήλωση τη Δευτέρα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Στο μικροσκόπιο της Πολιτικής Γραμματείας τα επόμενα βήματα απέναντι στο Watergate Μητσοτάκη – Στο τραπέζι και η Εξεταστική

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Προκαταρκτική έρευνα για διαρροή στοιχείων από την ΕΥΠ για παρακολουθήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:14