ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:17
MENU CLOSE

Συνταγή για παραδοσιακή καρπουζόπιτα

09.08.2022 06:00

Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια είναι μια κατ’ εξοχήν νησιώτικη και περισσότερο Κυκλαδίτικη πίτα.

Η καρπουζόπιτα θέλει την περιποίησή της

Η συνταγή θέλει ένα πραγματικά νόστιμο καρπούζι, στα νησιά για παράδειγμα είναι ακόμη πιο πετυχημένη διότι τα καρπούζια είναι άνυδρα.

Θέλει να σπάσεις το καρπούζι με τα χέρια, να το στραγγίξεις με υπομονή και να βρεις την σωστή ισορροπία με το μέλι και την κανέλα.

Θέλει έναν σωστό χυλό, ρευστό, γι΄αυτό και ίσως κάθε φορά ανάλογα το καρπούζι πρέπει να προσθαφαιρέσεις αλεύρι, εκεί πάντα ζηλεύω τις παλιές νοικοκυρές που “δουλεύουν” με το μάτι!

Τέλος, θέλει κομματάκια καρπούζι να τα νιώθεις, γιατί εκεί είναι και όλη η ουσία οπότε ξέχασε κάθε πιθανή συνταγή που προτείνει πολτοποίηση του φρούτου είναι εντελώς λανθασμένη εκτέλεση!

Η καρπουζένια τρώγεται και ζεστή με λίγο πιο ρευστή υφή, όταν όμως κρυώσει καλά προτιμήστε να την βάλετε στο ψυγείο!

Προετοιμασία: 10′

Eκτέλεση: 1′

Υλικά για την καρπουζόπιτα:

  • 500 γρ. ψίχα από καρπούζι
  • 110 γρ. αλεύρι
  • 2,5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλή
  • λίγη κανέλα με το μάτι
  • λίγο σουσάμι με το μάτι

Βήματα για την καρπουζόπιτα:

  • Καθαρίζουμε το καρπούζι από τα σποράκια του και με το χέρι μας το σπάμε σε μικρά κομμάτια.
  • Αφήνουμε το καρπούζι να στραγγίξει σε τρυπητό, περίπου μια ώρα και προθερμαίνουμε τον φούρνο.
  • Ανακατεύουμε την ψίχα με το αλεύρι, τo ελαιόλαδο, το μέλι, την ζάχαρη και τέλος προσθέτουμε όση κανέλα μας αρέσει, χωρίς όμως να υπερβάλλουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο ταψί, το οποίο πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Η καρπουζένια πρέπει να έχει πάχος 1 δάχτυλο.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για περίπου 50-60 λεπτά.
  • Μόλις βγάλουμε την καρπουζόπιτα από τον φούρνο και όσο είναι καυτή απλώνουμε τις 2 κουταλιές μέλι στην επιφάνεια, αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ή το πίσω μέρος του κουταλιού. Πασπαλίζουμε με κανέλα προαιρετικά.

Διαβάστε επίσης:

Μανιτάρια τηγανιά, σκορδοβουτυράτα

Δροσιστική γρανίτα ανανά – μάνγκο

Μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο, με λεμόνι και εστραγκόν

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:16
Exit mobile version