search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:05
MENU CLOSE

Χόλιγουντ: Δυναμική κινητοποίηση βάζει τέλος στους σεναριογράφους «δύο ταχυτήτων» και την επαγγελματική διάκριση (Photo)

10.08.2022 12:00
mickey_disney

Φαντάζει αδιανόητο ότι στο Χόλιγουντ του 2022 υπάρχουν επαγγελματικές διακρίσεις και ανισότητες μεταξύ σεναριογράφων, δημιουργών.

Δηλαδή μέχρι τώρα υπάρχουν σεναριογράφοι και δημιουργοί «δύο ταχυτήτων» στις ΗΠΑ. Άλλο εκείνοι των ταινιών με ηθοποιούς και άλλο εκείνοι που δημιουργούν ιστορίες κινουμένων σχεδίων.

Φαίνεται ότι η κρίση σοβούσε καιρό και το θέμα προφανώς και δεν είναι «χθεσινό», αλλά από τα ξημερώματα (Ελλάδας) άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις με τη δημοσιοποίηση κίνησης με συλλογή υπογραφών για αποκατάσταση της αδικίας.

Περισσότερα από 1500 μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Αμερικής (WGA) έχουν υπογράψει κείμενο με αιτήματα για την εξίσωση των δημιουργών ανιμέισον με τους συναδέλφους τους κανονικών ταινιών.

Aδικία για τους δημιουργούς των κινουμένων σχεδίων

Στο κείμενο, στο οποίο έχουν υπογράψει σεναριογράφοι, παραγωγοί, δημιουργοί τηλεοπτικών εκπομπών και σεναριογράφοι παραγωγών συνδρομητικού περιεχομένου τονίζουν στο κείμενο τους ότι δεσμεύονται να «παλέψουν» ώστε η Ένωση τους «να καλύπτει κάθε είδους ταινία κινουμένων σχεδίων γράφεται και παράγεται από δω και στο εξής. Θέλουμε ισότιμη αντιμετώπιση με τους σεναριογράφους των άλλων ταινιών, τίποτα λιγότερο».

Το κείμενο με τα αιτήματα υπογράφουν μεταξύ άλλων «βαριά» και καταξιωμένα ονόματα της αμερικανικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας θεάματος, μεταξύ των οποίων οι Τζέι Τζέι Άμπραμς, Σεθ Μακφάρλαν, Τσάκ Λόρι, Έιμι Πέλερ, Μάικλ Σουρ.

Για το σκοπό αυτό το ΔΣ της Ένωσης στη δυτική ακτή σύστησε οργανωτική επιτροπή συγγραφέων- σεναριογράφων ταινιών κινουμένων σχεδίων η οποία είναι έτοιμη, όπως τονίζεται, να προασπιστεί- με συμβόλαιο- κάθε έργο, κάθε συγγραφέα/σεναριογράφου/δημιουργού».

«Είτε πρόκειται για κανονική ταινία είτε για ανιμέισον τα μέλη της Ένωσης αξίζουν την ίδια σύμβαση», επισημαίνει η επιτροπή σεναριογράφων/δημιουργών ταινιών ανιμέισον προς τα μέλη της WGA, τονίζοντας ότι «σε αντίθεση με τις κανονικές ταινίες η κάλυψη του συνδικάτου για τα κινούμενα σχέδια δεν είναι εγγυημένη από ΣΣΕ, οπότε οι δημιουργοί πρέπει να τη διεκδικούν. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί αναρίθμητοι αγώνες από συγγραφείς για καλύψεις και παροχές σε παραγωγές κινουμένων σχεδίων με επιτυχία».

Το νέο συμβόλαιο

H Επιτροπή καταγγέλλει ότι «ορισμένα στούντιο και εταιρείες παραγωγής επιμένουν ότι η σύμβαση της Ένωσης Σεναριογράφων δεν είναι «εφικτή» ακόμα και για μέλη μας, τα οποία αναγκάζουν να εργάζονται με σύμβαση άλλου σωματείου εργαζομένων με λιγότερες απολαβές, κατώτερες παροχές υγείας, συνταξιοδότησης και χωρίς μερίδιο στα καθαρά κέρδη.

Στο εξής το συμβόλαιο της Ένωσης θα διασφαλίζει ότι οι σεναριογράφοι θα λαμβάνουν ποσοστό από τα κέρδη, υψηλότερες αμοιβές θα έχουν βασικές παροχές περίθαλψης/υγείας και σύνταξης.

Διαβάστε επίσης

O  Απόστολος Μαγγηριάδης στην ΕΡΤ – Με δικές του εκπομπές στο ERTNEWS

Καθημερινά ταξίδια από τέλος Αυγούστου στο Open

Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Τετάρτη 10 Αυγούστου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:01