search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:15
MENU CLOSE

Σειρά ντοκιμαντέρ για τους «τελευταίους μεγάλους σταρ» του σινεμά

25.07.2022 10:56
ΠΟΛ ΝΙΟΥΜΑΝ ΤΖΟΑΝ ΓΟΥΝΤΓΟΥΟΡΝΤ 3

Μια σφαιρική, διεισδυτική ματιά, προσφέρει ο κύκλος ντοκιμαντέρ «The Last Movie Stars» για δύο από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς της γενιάς τους, Πολ Νιούμαν και Τζόαν Γούντγουορντ δημιουργησε ο Ιθαν Χοκ και μόλις πριν από λίγα 24ωρα ανέβηκε στο HBO Max.

Ο Χοκ συνεπαρμένος από τους δύο ηθοποιούς ήθελε αρχικά να κάνει μια ταινία τεκμηρίωσης μεγάλου μήκους για τη ζωή τους στη λογική του «Νο direction Home» που είχε κάνει το 2005 ο Μάρτιν Σκορσέζε για τον Μπομπ Ντύλαν. Τελικά φέρνει περισσότερο στο μνημειώδες έργο «No ordinary Time», 800 σελίδων, της περίφημης προεδρικής βιογράφου Ντόρις Κερν Γκουντγουιν για τους Φράνκλιν και Έλινορ Ρούσβελτ.

Ο Ίθαν Χοκ απεχθάνεται- κατά δήλωση του- της σειρές επεισοδίων. Αρχική επιθυμία του ήταν ο θεατής να μπορεί να δει μια κι έξω αυτό που είχε κατά νού για τους Νιούμαν- Γουντγουορντ.

Αλλά κάνοντας την έρευνα του, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονταν στην επιφάνεια για τους δύο από τους «μεγάλους» του Χόλιγουντ, που ήταν ζευγάρι και στη ζωή με μια πορεία που είχε μεταξύ άλλων και 14 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ένα Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου, ένα Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου και τέσσερα ΕΜΜΥ, αλλά και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, πολιτικό ακτιβισμό και ασυνήθιστες ιδιωτικές προσωπικές διαδρομές για ζευγάρι τέτοιου βεληνεκούς.

Όλα ξεκίνησαν με ένα τηλεφωνήμα της μικρότερης κόρης του ζευγαριού Κλέα Νιούμαν. Χρόνια νωρίτερα ο σεναριογράφος της ταινίας «Επαναστάτης χωρίς αιτία», Στιούαρτ Στέρν είχε πάρει συνεντεύξεις και είχε όλο το απαραίτητο υλικό για μια βιογραφία του Νιούμαν.

Όμως ο ίδιος ο Νιούμαν, τότε, άλλαξε γνώμη και κατέστρεψε εκείνες τις ηχογραφήσεις. Πλην όμως είχαν γλιτώσει κάποιες μετεγγραφές στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και άγνωστες στιγμές από τη ζωή του ζευγαριού μέσα από μαρτυρίες του πρώην συγκάτοικου του Νιούμαν, τον Γκόρ Βιντάλ, τον Ηλία Καζάν (είχε περάσει από οντισιόν τον Νιούμαν για το ρόλο που έδωσε στον Τζέημς Ντιν στο «Ανατολικά της Εδέμ» αλλά και σε εκείνον στο «Λιμάνι της αγωνίας» που τελικά πήρε ο Μάρλον Μπράντο) μέχρι την πρώτη σύζυγο του, την Ζακλίν Γουίτ.

Όλα αυτά αποτέλεσαν τη μαγιά για τον Ίθαν Χοκ ο οποίος βάσισε τον κύκλο ντοκιμαντέρ για τους Νιούμαν- Γουντγουαρντ σε εκείνο που ο ίδιος εντόπισε: Ότι δηλαδή αυτοί οι δύο άνθρωποι εξέλιξαν την σχέση τους  μέσα από την Τέχνη τους.

Ακόμα περισσότερο αποκαλύπτεται η κοινή αλλά άνιση θυσία που έκαναν ως σύζυγοι ώστε η η μακρόχρονη συνεργασία τους να έχει μεγαλύτερη υπόσταση από ότι θα μπορούσε να έχει καθένας τους, ξεχωριστά. Εν ολίγοις ο τίτλος αιτιολογείται απολύτως καθώς το ζευγάρι ζούσε δημοσίως, αλλά είχε και άγνωστες- αθέατες στιγμές τις οποίες φέρνει στο φώς η σειρά του Χοκ.

Το τελευταίο επεισόδιο που αρχίζει με το θάνατο του ζευγαριού διαρκεί κάτι περισσότερο από 90 λεπτά. Κανονική ταινία δηλαδή.

«Αν έπρεπε να κάνω ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για τον Πολ και την Τζόαν αυτό θα ήταν», δήλωσε ο σκηνοθέτης της σειράς στο Variety. Τόνισε δε πως δεν ήθελε να κάνει ταινία για το θάνατο τους, αλλά για τη ζωή τους. Γι αυτό άλλωστε το επίμαχο επεισόδιο αρχίζει με ταφή και συνεχίζει με αντίστροφη πορεία στην πιο σύνθετη περίοδο της κοινής πορείας τους.

Στην σειρά ο Χοκ θα μπορούσε να αξιοποιήσει αρχειακό ηχητικό υλικό, ωστόσο απευθύνθηκε σε συναδέλφους του για τη δραματοποίηση των συνεντεύξεων. Ο Τζόρτζ Κλούνεϊ συμφώνησε και έκανε τον Πολ Νιούμαν και η Λόρα Λίνεϊ διαβάζει τα λόγια της Τζόαν Γουντγουορντ. Πάνω από μια ντοζίνα άνθρωποι παίζουν άλλους στενούς φίλους και συνεργάτες του ζευγαριού.

Ο Βίνσεντ ντ’ Ονόφριο επιδεικνύει την υποκριτική μέθοδο του ζεύγους των ηθοποιών, από τους τελευταίους της γενιάς που εκπαιδεύτηκε από τον περίφημο Λι Στράσμπεργκ χάρη στον οποίον η υποκριτική πέρασε στην σύγχρονη εποχή και η Σάλι Φιλντ θυμάται πώς η Γούντγουορντ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της στη μίνι σειρά «Sybil» με την οποία έκανε τηλεοπτική καριέρα.

Διαβάστε επίσης

Μόσχα: Το Κρεμλίνο φίμωσε και τη Novaïa Rasskaz-Gazeta

Γιώργος Αυτιάς: Το ευχαριστώ, ο Μαραθόκαμπος Σάμου και οι …πρίγκιπες της ενημέρωσης (Video)

Εφημερίδες: Οι τίτλοι των σημερινών πρωτοσέλιδων (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:15