search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:00
MENU CLOSE

ΥΠΕΞ για Έβρο: «Μια ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό»

17.08.2022 16:04
ypex98-new

Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Τουρκίας, με αφορμή το περιστατικό με τους μετανάστες στον Έβρο.

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα», αναφέρει αρχικά το ΥΠΕΞ.

«Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Μηταράκης: «Πώς ήταν εγκλωβισμένοι 10 μέτρα από τις ελληνικές όχθες;»

Να αντικρούσει τους ισχυρισμούς περί εγκλωβισμού των 38 μεταναστών σε νησίδα του Έβρου επιχείρησε νωρίτερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Πήγα στις ελληνικές όχθες 10 μέτρα από τη νησίδα. Στο πιο κοντινό σημείο η απόσταση είναι 10 μέτρα, εκ των όποιων τα μισά φαίνεται να έχουν βάθος 10 εκατοστά. Πώς μπορεί κάποιος να έχει εγκλωβιστεί σε αυτή τη νησίδα;», σχολίασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν υποδειγματικά στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο.

Όπως ανέφερε, οι 38 μετανάστες κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν σε τούρκικες πόλεις, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τις τούρκικες αρχές σε δομή, μετά τους βάλανε στην όχθη του ποταμού Έβρου από την τουρκική πλευρά και τους μετακίνησαν τρεις φορές σε διαφορά σημεία εισόδου με την απειλή βίας, μέχρι να βρουν το κενό για να μπορέσουν σε ελληνικό έδαφος.

«Έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο το θέμα του Έβρου. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κόμματα που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, από τον Ιούνιο κατήγγειλε προληπτικά την Ελλάδα στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχα πάλι είχα καταγγείλει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις νησίδες», είπε ο υπουργός.

«Επειδή υπάρχει ο φράχτης, καθημερινά οι Τούρκοι οργανωμένα και εσκεμμένα τους αφήνουν στη μέση του ποταμού για να έρθει η Ελλάδα έξω από το φράχτη να τους πάρει και να τους φέρει μέσα στη χώρα», δήλωσε ο Νότης Μηταράκης.

Για το πεντάχρονο που φέρεται να έχασε τη ζωή του δήλωσε ότι «λένε οι ίδιοι (οι μετανάστες) ότι ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του και θάφτηκε σε τουρκικό έδαφος. Αν ισχύει ότι χάθηκε ένα παιδάκι, που δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά θεωρώ τις καταθέσεις σωστές, έχω επικοινωνήσει ήδη με τον Ερυθρό Σταυρό να γίνει συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές να έρθει στην Ελλάδα και να ταφεί με τις αξίες μας που ο ανθρωπισμός επιβάλλει».

Επίσης, σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την Τουρκία και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα», ενώ διευκρίνισε ότι «πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας σε όλη την Ελλάδα, ενώ φέτος τις δεύτερες χαμηλότερες ροές».

«Η χώρα μας εξακολουθεί να εφαρμόζει μια αυστηρή, άλλα δίκαιη μεταναστευτική πολιτική στηριγμένη απόλυτη στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

«Έχω ήδη ζητήσει, στις 30 Αυγούστου, ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, στην ειδική μόνιμη επιτροπή δημόσιας διοίκησης, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό», τόνισε ακόμα ο Νότης Μηταράκης.

Διαβάστε επίσης:

Αντώναρος: «Πρώην πρωθυπουργός από τον χώρο της ΝΔ φαίνεται να ήταν στόχος παρακολούθησης»

Κόντρα Θεοδωρικάκου – ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες στον Έβρο

Οικονόμου: Ο Τσίπρας εργαλειοποιεί την τραγωδία στον Έβρο – Βρίσκεται σε παραληρηματικό αντιπολιτευτικό μένος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:59