search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:42
MENU CLOSE

Γιάννης Οικονόμου: Ήξεις – αφήξεις με τον εκλογικό νόμο

05.09.2022 13:43
oikonomou_new

Μισάνοιχτο το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εντείνοντας τη σεναριολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.

Ερωτηθείς σχετικά -και με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη-, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω να πω πολλά περισσότερα στο θέμα αυτό, έχουμε τοποθετηθεί. Τα δεδομένα είναι γνωστά. Πάγια θέση της παράταξης μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει βεβαίως τους εκλογικούς συσχετισμούς, αλλά και να οδηγεί σε σταθερές, ισχυρές κυβερνήσεις, που να παίρνουν γρηγορα αποφάσεις, να αποτρέπει την ακυβερνησία και το σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ανάγκη λήψης γρήγορων αποφάσεων στο διεθνές περιβάλλον που ζούμε».

Επανερχόμενος στο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα προαναφερθέντα δεδομένα. Επίσης, επί της ουσίας αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση σχετικά με το ενδεχόμενο -αν τα δεδομένα μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το επιτρέπουν– να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία της ΝΔ με κόμματα στα δεξιά της, όπως, για παράδειγμα, την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Κατά τα λοιπά, ο Γιάννης Οικονόμου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης των πολιτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, παραπέμποντας, μάλιστα, στην παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες που θα κάνει εκεί, για τις οποίες είπε ότι θα συμπεριλαμβάνουν παρεμβάσεις στα εργασιακά, αλλά και ολοκληρωμένο πρόγραμμα στέγασης για νέους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης εξαντλώντας -αλλά όχι παραβιάζοντας- τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούνται. Θα έχουμε τις αμέσως επόμενες μέρες πληρέστερη εικόνα και ανάλογα θα οριστικοποιηθούν σχετικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό», προσθέτοντας ότι «το καλοκαίρι δημιουργήθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, από την καλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού και την σημαντική -παρά την ενεργειακή κρίση- ανάπτυξη. Φυσικά, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε αποφασιστικά η εντυπωσιακή ανάκαμψη του τουρισμού μας, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα φέτος θα είναι πάνω από τα 18,2 δισ. του 2019».

Κατά τα λοιπά, για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο Γ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην καταγγελία του Στέργιου Πιτσιόρλα, ότι τελούσε υπό παρακολούθηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να δώσει απαντήσεις αν όχι σε εμάς, στον στενό του συνεργάτη».

Υποστήριξε, δε, για την υπόθεση αυτή ότι «πρώτον αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα στη Βουλή ότι δεν παρακολουθείτο κανείς. Δεύτερον η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πει ότι ήταν μια παρακολούθηση που ερχόταν από το παρελθόν φάνηκε ότι και αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τρίτον υπάρχει και ένα ζήτημα αν ήταν νόμιμη η επισύνδεση αυτή».

Διαβάστε επίσης:

Τζανακόπουλος σε Άδωνη: «Είστε χουντικος και τολμάτε να μιλάτε για Δημοκρατία;»

Άγγελος Συρίγος: Τι σημαίνει το «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ» που λέει ο Ερντογάν (Video)

Ραγκούσης για υποκλοπές: «Όσο επικαλούνται το δήθεν απόρρητο, τόσο θα εκτίθενται πολιτικά στη συνείδηση των πολιτών»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:42