search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:19
MENU CLOSE

Ισραήλ: Ερημίτης που ζει σε σπηλιά κινδυνεύει με… έξωση – «Σύμμαχοί» του οι κάτοικοι της περιοχής (Photos/Videos)

06.09.2022 16:43
israil_new

Ένας ερημίτης που ζει σε μια σπηλιά, σε παραλία της Χερζίλια, στο Ισραήλ, κινδυνεύει με έξωση και έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να τον … αφήσουν στην ησυχία του.

Στην εκστρατεία πρωτοστατούν κάτοικοι της Χερζίλια και επισκέπτες της περιοχής, που προσπαθούν να σώσουν τον μοντέρνο ερημίτη από την έξωση από τη σπηλιά.

Ο Νισίμ κατέφυγε στην περιοχή πριν από σχεδόν 50 χρόνια και στην αρχή κοιμόταν στην παραλία. Όμως η υγρασία και τα κύματα τον υποχρέωσαν να αναζητήσει κάποια στέγη και έτσι κατέφυγε στη σπηλιά, όπου άρχισε σιγά σιγά να οργανώνει την κατοικία του.

Η σπηλιά μετατράπηκε σταδιακά σε ένα οικοδόμημα που θυμίζει αρχιτεκτονήματα με την υπογραφή του Γκαουντί και έχει γίνει πλέον τουριστικό αξιοθέατο.

Κανέναν από τους επισκέπτες δεν διώχνει ο Νισίμ και κανένας δεν δείχνει να ενοχλείται από το περίεργο οικοδόμημα του ερημίτη στην παραλία. Όμως οι τοπικές αρχές έχουν διαφορετική γνώμη, καθώς του έστειλαν ειδοποίηση ότι πρέπει να εγκαταλείψει τη κατοικία του γιατί την έχτισε χωρίς  άδεια.

Επιπλέον, οι ισραηλινές αρχές θεωρούν ότι αποτελεί απειλή για το περιβάλλον. Ο Νισίμ όμως επιμένει ότι δεν πρόκειται να φύγει από την κατοικία του παρά μόνο όταν πεθάνει.

Αξιοθέατο για τουρίστες ο Νισίμ και η σπηλιά του

Ο Νισίμ είναι μια προσωπικότητα πολύ γνωστή σε όλο το Ισραήλ και στους επισκέπτες της χώρας. Όλοι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί συμπεριλαμβάνουν  την κατοικία που έχτισε στην παραλία στα αξιοθέατα του Ισραήλ και είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που την έχουν επισκεφτεί και την έχουν φωτογραφήσει.

Ο Νισίμ Κασλόν, όπως είναι το ονοματεπώνυμό του κατέφυγε στην παραλία της Χερζίλια περίπου πριν από πέντε δεκαετίες. Πατέρας τριών παιδιών, παντρεύτηκε μια Αμερικανίδα, αλλά χώρισαν και κάποια στιγμή αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να εγκαταλείψει την πόλη όπου ζούσε.

Κατέφυγε στην παραλία και στη συνέχεια έκανε σπίτι του την σπηλιά, σε ένα από τα βράχια, που σταδιακά μετατράπηκε σε ένα μοντέρνο οικοδόμημα, απόλυτα προσαρμοσμένο στο περιβάλλον.

Η ζωή του Νισίμ που έγινε ταινία

Είναι τόσο δημοφιλής προορισμός η παραλία με το σπίτι του Νισίμ, που περίπου πριν από δέκα χρόνια οι σκηνοθέτες Ιλάν Μόσκοβιτς και Νταν Μπρόνφελντ έκαναν ταινία με θέμα την ζωή του ερημίτη, με τον τίτλο «Sipur Aploni» (Μία Απολλώνια Ιστορία). Η ταινία προβλήθηκε με επιτυχία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ.

«Αποφάσισα ότι δεν ήθελα να ζω στην πόλη, αγαπώ την θάλασσα, κι έτσι ήρθα εδώ. Δεν είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω φόρους γιατί δεν παράγω σκουπίδια, καίω τα πάντα και χρησιμοποιώ τις στάχτες για να φτιάχνω τούβλα με τα οποία χτίζω», δήλωσε ο Νισίμ Κασλόν. 

Με τα χρόνια η σπηλιά εξελίχθηκε σε ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα. «Ένας μηχανικός που ήρθε από την πόλη έπαθε σοκ», λέει ο Νισίμ.

Ο Νισίμ δεν έχει παρά ελάχιστες τυπικές γνώσεις. Δούλευε στο αγρόκτημα του πατέρα του, μετά κατατάχτηκε στον ισραηλινό στρατό, πολέμησε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών και κάποια στιγμή βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική. Εκεί δούλεψε στις οικοδομές- κατεδαφίσεις σπιτιών στο Σικάγο και συντήρηση παλαιών κατοικιών στη Νέα Ορλεάνη. Εκεί έμαθε αρκετά πράγματα για τα μυστικά της οικοδομής.

«Μου αρέσει που είμαι εδώ μόνος. Είμαι πάντα απασχολημένος κάνοντας διάφορα πράγματα», λέει ο Νισίμ.

«Έχω μια δεξαμενή για το νερό, δεν έχω ηλεκτρισμό, δεν έχω πλυντήριο, δεν έχω τηλέφωνο. Κάνω τα πάντα με τα χέρια μου», συνέχισε, εξηγώντας πως είναι η καθημερινότητά του.

 Ο Νισίμ είναι θρησκευόμενος – προσεύχεται καθημερινά και τηρεί τον εβραϊκό νόμο. «Ξυπνώ στις έξι παρά τέταρτο το πρωί και πηγαίνω στη συναγωγή, που είναι δεκαπέντε λεπτά με τα πόδια από δω», λέει.

Το αγαπημένο του φαγητό είναι σαλατικά, όσπρια και ψάρια, τα οποία ψάρευε μόνος του. «Κάποτε υπήρχαν αρκετά ψάρια εδώ, αλλά δυστυχώς έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας της βιομηχανικής αλίευσης», λέει ο Νισίμ.

Το όνειρο του Νισίμ είναι πως ο μικρότερος γιος του, Νταβίντ, θα έρθει κοντά του κάποια στιγμή και θα ζήσει στο σπίτι αυτό που δημιούργησε με τα χέρια του. Αρκεί να μην έχουν προλάβει οι ισραηλινές αρχές και τον διώξουν από την περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ διόρισε την Λιζ Τρας στη θέση του πρωθυπουργού

Πούτιν: Τι τρέχει τελικά με την υγεία του; (Video)

Ιαπωνία: Κηδεία από… χρυσάφι για τον Σίνζο Άμπε – Πάνω από 12 εκατ. δολάρια η δημοσία δαπάνη!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:10