search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:28
MENU CLOSE

ΔΕΘ 2022: Τι κέρδισε και τι έχασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Για ποια θέματα «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα»

12.09.2022 06:00
mitsotakis_new

Η επόμενη μέρα της παρουσίας του πρωθυπουργού στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, βρίσκει τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μουδιασμένα, καθώς αυτό που κατάλαβαν οι περισσότεροι είναι ότι έτσι όπως είναι η παρούσα Βουλή πολύ δύσκολα θα βρεθεί κυβερνητικός εταίρος για την ΝΔ στην περίπτωση που δεν καταφέρει να έχει αυτοδυναμία, εκτός και αν τελικά ο πρωθυπουργός πέσει στην ανάγκη του Κυριάκου Βελόπουλου, ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο αφήγημα της αυτοδυναμίας κλείνοντας παράλληλα το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, των πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού, λέγοντας ότι «δεν είναι κωλοτούμπας».

Το είπε μάλιστα με τέτοια έμφαση, που αρκετοί θεώρησαν ότι η όλη ιστορία της αλλαγής του εκλογικού νόμου που διακινήθηκε από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, έγινε προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ να διορθώσει το θεσμικό του προφίλ το οποίο έχει υποστεί σοβαρό ρήγμα εξ αιτίας της υπόθεσης των υποκλοπών.

Όπως και να έχει πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη εμφανίστηκε έτοιμος να μην κάνει κανένα λάθος που θα του στοίχιζε -πετώντας όπου έπρεπε ακόμα και την μπάλα στην εξέδρα- προκειμένου να πετύχει τέσσερα πράγματα:

  • να ξαναχτίσει το λαβωμένο προφίλ του ήρεμού και αποφασιστικού πολιτικού
  • ν’ αναβιώσει το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το οποίο φαίνεται ότι έχει υποστεί ρωγμές
  • να εμφανίσει το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης ως το χειρότερο σενάριο και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την χώρα
  • να ταυτίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας παράλληλα ανοικτούς τους δίαυλους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Έτσι, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην συνέντευξη έτοιμος ν’ ακολουθήσει τις οδηγίες του στενού συνεργάτη του Αμερικανού επικοινωνιολόγου και σύμβουλου του Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου και των πρόωρων εκλογών με την λογική ότι και οι δύο κινήσεις θα έστελναν στους ψηφοφόρους το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε πανικό και γι’ αυτό αναζητά τρόπους  για να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα του.

Παρά την επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει γιατί η ΕΥΠ και αργότερα το κακόβουλο λογισμικό Predator παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τεκμηριωμένη» την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, προσθέτοντας ότι τα ρήγματα στην εθνική ασφάλεια δεν δημιουργούνται από τον μπακάλη ή το μανάβη, αλλά από πρόσωπα με εξουσία και κύρος. Κάλεσε μάλιστα εκ νέου τον κ. Ανδρουλάκη να πάει στην ΕΥΠ και να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της παρακολούθησης του.

Δεν είπε τίποτα για το ποιος έδωσε την εντολή, ενώ απέφυγε να πει οτιδήποτε για το θέμα Σπίρτζη που το τηλέφωνο του βρέθηκε να έχει παραβιαστεί από κακόβουλο λογισμικό.

Αίσθηση δημιούργησε η αναφορά του ότι το θέμα των υποκλοπών δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη, όταν το θέμα αυτό αφορά τους θεσμούς της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στην ουσία του θέματος σχετικά με την επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά από μερίδα του ξένου τύπου με αφορμή το θέμα των υποκλοπών, ενώ αίσθηση δημιούργησε το γεγονός ότι δεν είπε τίποτα όταν ρωτήθηκε αν θα αναζητήσει στήριξη της κυβέρνησης -μετά τις εκλογές- απευθυνόμενος σε βουλευτές άλλων κομμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρώντας να συσπειρώσει το εκλογικό ακροατήριο, αναφέρθηκε τουλάχιστον δέκα φορές στην απλή αναλογική και στο ενδεχόμενο της προοδευτικής διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 και με την ανοχή του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «πολιτική τερατογέννεση».

Σ’ ότι αφορά το ρήγμα ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η γραμμή ρήξης ήταν προαποφασισμένη από τον Νίκο Ανδρουλάκη, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι τα δύο κόμματα είχαν συνεργαστεί το παρελθόν.

Φρόντισε ωστόσο, να εξαιρέσει από τη επίθεση τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για τον οποίο είπε ότι σε κάποια θέματα διαφωνούν, αλλά πρόσθεσε ότι αυτά «που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν”. “Είναι ένας από τους δέκα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκευωρία Novartis“.

Όλα αυτά συνέβησαν κάτω από τα βλοσυρό βλέμμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μάλιστα υπό το φως της πανσελήνου ξεχνώντας τις παλιές διαφωνίες του δείπνησε με τον Αντώνη Σαμαρά. Προφανώς γιατί είχαν πολλά να πουν… Άλλωστε και ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις Καραμανλή και Παυλόπουλου, εμφανίστηκε να μην επιθυμεί να εξομαλύνει τα πράγματα λέγοντας: “Δεν θεωρώ ότι αυτή η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί στην συγκεκριμένη περίπτωση. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνω την ανάγκη εργαλειοποίησης του θέματος από την αντιπολίτευση και να ασκήσει κριτική. Λογικό είναι, γιατί υπήρξε ένα σφάλμα. Αλλά από το σφάλμα μέχρι να καλλιεργείται η εικόνα στην χώρα ότι όλη η πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή πρέπει να περιστρέφεται στις παρακολουθήσεις επιτρέψτε μου υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση”.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στη συνέντευξη της ΔΕΘ: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, σκληρή πόλωση με την αντιπολίτευση

Ουκρανία: Διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στην περιφέρεια του Χάρκιβ

Βασίλισσα Ελισάβετ Β’: Το παρασκήνιο πίσω από την κοινή εμφάνιση Ουίλιαμ, Χάρι, Κέιτ και Μέγκαν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:26