search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:59
MENU CLOSE

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Μαγείρευε» επί μήνες τα δημοψηφίσματα – «Τους εκβίαζαν με μακαρόνια και κρέας»

25.09.2022 11:51
putin-345-new

Η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοίμαζαν εδώ και μήνες τα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας που βρίσκονται σε εξέλιξη στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας, αποκαλύπτει ο Observer.

Ουκρανοί, που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα, εξήγησαν πως το «όπλο» των Ρώσων για να στήσουν τα δημοψηφίσματα ήταν τα τρόφιμα! Κάτοικοι της πόλης Μπαλακλία είπαν πως από τον Μάρτιο, όταν και η περιοχή βρέθηκε υπό ρωσική κατοχή, οι άνθρωποι εξασφάλιζαν τρόφιμα από τις διανομές των Ρώσων.

«Υπήρχε, όμως, μια παγίδα: για να λάβουν τα τρόφιμα αυτά οι κάτοικοι έπρεπε να δώσουν στοιχεία διεύθυνσης και να παραδώσουν τα ουκρανικά διαβατήρια και τις ουκρανικές ταυτότητες», αναφέρει ο Observer.

«Φωτοτύπησαν τα πάντα. Ήταν ένα κόλπο για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία. Σε αντάλλαγμα μας έδιναν ένα πακέτο μακαρόνια και κρέας σε κονσέρβα» δηλώνει κάτοικος της ουκρανικής πόλης.

«Με τον τρόπο αυτό η ρωσική FSB (σ.σ. ο διάδοχος της KGB) απέκτησε τη δυνατότητα να συγκροτήσει μια ακριβή λίστα με τα στοιχεία των κατοίκων των κατεχόμενων περιοχών τα οποία, στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και για άλλους λόγους» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Όπως σχολιάζει δηκτικά κάτοικος της Μπαλακλία «η Ρωσία έχει μεγάλη εμπειρία στο “μαγείρεμα” εκλογικών αποτελεσμάτων, από την εποχή του Στάλιν».

Όπως το 2014

Εντωμεταξύ ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται για διάγγελμα στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως είχε κάνει και το 2014, τότε για να ανακοινώσει την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σύμφωνα με την Verstka, που επικαλείται πηγές από το ρωσικό κοινοβούλιο, στις 30 Σεπτεμβρίου βουλευτές και μέλη της Γερουσίας θα συγκεντρωθούν σε αίθουσα του Κρεμλίνου στην οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η υπογραφή μιας «συμφωνίας» για την «προσχώρηση» των περιοχών αυτών στη Ρωσία.

Στη ρωσική πρωτεύουσα συζητείται και το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου σε περίπτωση κατά την οποία η Ουκρανία επιτεθεί στις περιοχές που θα έχουν «προσχωρήσει» στη Ρωσία με δύο πηγές από το Κρεμλίνο να αναφέρουν ότι το σχέδιο αυτό για επιβολή στρατιωτικού νόμου «είναι ανεπιθύμητο αλλά πιθανό».

Αυστηρότερες ποινές για τους λιποτάκτες

Εν μέσω επιστράτευσης εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων, η Μόσχα έκανε πιο βαριές τις ποινές για τους λιποτάκτες.

Η νομοθετική τροποποίηση, που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

 Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπέγραψε και άλλο νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε όσους δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Φρανσουά Ολάντ: Ο Ερντογάν θεωρεί διπλωματία τα στριφογυρίσματα

Βασίλισσα Ελισάβετ Β’: Το Μπάκιγχαμ δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία από τον τάφο της (Photo)

Ιταλία: Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα – Ενδεχόμενο ν’ αναλάβει την εξουσία ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50